Szeghalom                                         MTI/Kovács Attila

Alakváltó filmkockák

Három évtizeddel a politikai, jogi rendszerváltoztatás kezdete után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen való átalakításokhoz is hozzálátott a társadalom által választott politikai vezetőség. Pozsgai Zsolt írónak, filmrendezőnek tett föl kérdéseket a Présház.

 

- Mester, a „fordulat évében" az akkori, rákosista országvezetőség azt szabta feladatul az akkor indított filmművészképzésnek, hogy nemzeti köntösben kommunista tartalom sugallására alkalmas szakembereket tanítson meg a filmkészítésre. Az indulásnak ez a sajátossága kitapintható-e a mai gyakorlatban?

 

- Nem értem a kérdést. Fordulat éve? 1948? Ha arra gondolsz, hogy az akkori központi utasításos rendszer parancsára tucatjával készültek propagandafilmek, és színdarabok, színházi előadások – akkor azt kell látni, ezek kihulltak az idő rostáján. Nem gondolom, hogy ennek bármi hatása van a mai helyzetre. A hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek a magyar színház és film egyfajta aranykorát hozták el, ez meggyőződésem. Kamaszkoromban ámulva néztem a moziban Sándor Pál költői tragikomédiáit, Jancsó pimasz filmjeit, Gaál István gyönyörű Peer Gynt-jét. Ahogy Dömölky fájdalmasan realista filmjeit.  És még nagyon hosszan sorolhatnám. A televízióban mai napig ismételt filmeket készített Várkonyi Zoltán, Zsurzs Éva és a nyomukban haladó rendezői csapat. Nyilván készült pár kommunista propagandafilm akkor is, de kit érdekelt? A színházban ezekben az

időkben töméntelen számban mutattak be új magyar drámákat Fejestől Sarkadin át Örkényig. A vidéki színházak legendás műhelyei akkor indultak Kaposváron, Nyíregyházán, Szolnokon, Pécsett és még több helyen. Markó Balett, Pécsi Balett, soroljam? Kolozsvárra jártunk Harag György rendezéseit nézni. A tévében minden hétre jutott egy új tévéjáték, vagy sorozat. Remek színészekkel. Hogy ebben mennyire érvényesült a Rákosi-éra hatása? Talán csak annyira, hogy a tehetséges alkotók épp a sematizmus ellen dolgoztak, nagyon sok film és színházi bemutató kisebb forradalom volt. Jó, akkor is meg kellett küzdeni időnként túlbuzgó bürokratákkal. De ez nemes harc volt. Időnként betiltottak egy-egy művet, de az csak még jobban erősítette a szellemi ellenállást. Én átéltem ezt az időszakot, és ezt tapasztaltam. De ha erről írok, vagy beszélek, a mai vérideológusok háborodnak fel. Nosztalgiázom a Kádár rendszer után! Ugyan! Az a mindennapi belső forradalom, amely a valódi tehetségeket remekművek létrehozására serkentette, mindannyiunkat lelkesítette, akik a szellem szabadságát hirdettük.

A teljes interjú:

Borseregszemle XVI.

Abasári bor lett a XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnoka. A szőlő és bor városában, Gyöngyösön tartották a XVI. Balassi-kard borseregszemlét.

 

A férfias fajták versenyére, amely évenként borvidékről borvidékre, borfajtára vándorol, ezúttal a Mátrai Hegyközségi Tanács választott ki tíz helyi olaszrizlinget, ezt bírálta el a négyfős testület, benne Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke, Tarsoly József egri hegybíró, valamint két kiváló gyöngyösi borász: Kovács Péter, a markatzi Kovács Pince tulajdonosa, és Csernyik István nagyrédei hegybíró, borszakértő.

A szoros versenyen a pontozás után az első három bort újrakóstolta a testület, és kikristályosított döntés szerint az abasári Molnár és Fiai Pincészet: Olaszrizling 2017 Barrique alkotása lett az XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnoka.

Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke a döntés kihirdetésekor elmondta: bízik benne, hogy a mátrai olaszrizling hamarosan visszanyeri rangját, s a fajta nevének említésekor sokaknak a Mátrai Borvidék – Gyöngyös, Abasár, Markaz és a többi település – jut eszükbe. 

A győztes pincészet részesíti borjutalomban az idén immár a XXV. – jubileumi – alkalommal átnyújtandó Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi irodalmi díj két díjazottját Bálint napján, február 14-én. Ebben az évben a magyar poéta Kürti László, a külföldi műfordító pedig az ausztrál Ross Gillett.

Molnár Gábor, a Molnár és Fia pincészet vezetője tizenhatodikként tagja lett a Balassi Kard Borpáholynak.

A Balassi-kard borseregszemle az egyik legrangosabb borverseny a Kárpát-medencében. Jelmondata: A férfias fajták versenye.

A szőlő és bor városában, Gyöngyösön most először, összesen a XVI. alkalommal került sorra a legvitézibb borverseny. 

A verseny a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz kapcsolódik. Ez utóbbi elismerést az idén a XXV. - jubileumi - alkalommal adják át Bálint napján.  

A borveseny borfajtáról borfajtára, borvidékről borvidékre vándorol. Eddig megfordult Sopronban, a Hegyalján - Tokajban és Mádon -, Villányban, Egerben, Badacsonyban, Izsákon, Balatonfüreden, a Balaton-felvidéken, és máshol. Megmérettetett a furmint, a hatputtonyos aszú, a kadarka, a kékfrankos, a kékoportó, a REDy, a hárslevelű, bikavér, az Egri Csillag, az olaszrizling, a kéknyelű. 

A bajnokborokat azok a költők, műfordítók kapják, akik átvehetik az irodalmi kitüntetést. Így a magyar bor eljutott már Amerikába, Braziliába, Japánba, Örményországba, Bulgáriába, Franciaországba és a földkerekség számos más helyére. Most Abasárról Ausztráliába juthat el...

 Innováció 30

A Magyar Innovációs Szövetséget 1990. december 14-én, 30, K+F, ill. innováció iránt érdeklődő szervezet alapította meg. Pakucs János alapító, tiszteletbeli elnököt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

- Elnök úr, gratulálunk a harmincéves jubileumhoz! Az innováció gazdaságélénkítő hatása az alapítás időszakában még sem a hazai közvéleményben, sem az államvezetésben nem volt elismert az alapításkor. Ön miért érezte fontosnak, hogy harminc cég egybevonásával civil erőt adjon a magyar gazdaság fejlesztésének?

 

- Már harminc évvel ezelőtt is meggyőződésem volt, hogy az innovácio ill az innovációs teljesítmények jelenthetik azt a többletet ami a gazdaság  növekedéséhez szükséges . A kutatás-fejlesztés során létrejövő új termékek, szolgáltatások az egyes vállalatoknak és gazdaságunk egészének is a piacok bővülését új piacok megszerzését teszik lehetővé, ezáltal  növekszik a gazdaság teljesítménya a GDP , a hozááadott érték , össességében a nemzeti jövedelem

 

- Az alapítás után 14 évet kellett várni, hogy innovációs törvényt fogadjon el az Országgyűlés. Ez pusztán eredmény volt, vagy már siker is?

 

- Mindenképen  siker hiszen jelentős erőfeszítéseket tettünk a mindenkori kormányok felé, nem csak lobbiztunk, hanem alapos érveléssel, nemzetközi példákra  való hivatkozásokkal, írásos állásfoglalásokkal és konkrétan megfogalmazott javaslatokkal bombáztuk az illetékes vezetőket, és a kormányt.

- Újabb 14 év elteltével létrejött az innovációs folyamatokat koordináló, összehangoló minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Mennyire látszik a magyar gazdaság állapotán, hogy immár nem „csak" civil erőfeszítés, hanem állami, adminisztratív erő is működik az innovációban?

 

- A létrejött kormányzati struktúrában az innováció kiemelt jelentőségűvé vált, nem csak jelentős központi források átcsoportosítását jelentette, hanem a gondolkozás is átalakult, és a tervezés is új megközelítésben  új alapokra helyeződött. Összességében a gazdaság egésze  és a kormányzás is innovatív szemléletű lett.

 

- A nem külföldről pénzelt és idegen feladatokkal ellátott, hanem hazai forrásokból magyar célokért dolgozó civil szervezetek mit tehetnek az innovációs gondolkodásmód további szervesüléséért?

 

- Ezek között a Balassi Kard Művészeti Alapítvány maga is egy sikeres innováció a kultúra, a társadalom egészére nézve! 

A teljes interjú:

Ősi Európa

Segítsük együtt a székelyeket, a baszkokat, a katalánokat, segítsük együtt Európa őshonos nemzeti kisebbségeit! Segítsük együtt, hogy ezek a kisebbségi nemzeti térségek európai uniós kohéziós pénzekhez juthassanak közvetlenül a brüsszeli kasszából! Dalmay Árpádot, a Beregszászért Alapítvány elnökét, a Szent György Lovagrend tagját kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

- Elnök úr, székelyeink miért nem érhetik be Bukarest jóindulatával, miért kell a román bürokráciát kifelejteni a Székelyföldnek juttatandó európai uniós művelődési támogatások útjából?


– Jól tudjuk, mit érnek Bukarest ígéretei. Tudomásom szerint a Székelyföld Románia egyik legelhanyagoltabb része. Fontos lenne, hogy közvetlenül az Európai Unióból kapjon támogatást a régió fejlesztésére, mert akkor helyben dönthetnék el, hogy mire fordítsák a pénzt, mi szolgálná leginkább a a fejlődésüket. Így nem lennének rászorulva a román
fővárosból érkező morzsákra.

- Belső-Magyarországon már régen előállt a kellő aláírásszám. Most hogyan lehet a burgenlandi, ausztriai, valamint a muravidéki, szlovéniai magyarjainkat biztatni arra, hogy nemzettársainkat magyarjainkat legalább egy aláírással segítsék?

– Magyarország, az erdélyi, felvidéki, horvátországi magyarság már megtette a kötelességét. Spanyolország ugyan közel 64%-on áll, de ott kellene még 15 ezer aláírás, Ausztriából pedig körülbelül 11 ezer.

Talán a muravidéki magyarokra lehetne még számítani, tőlük már csak 3700 aláíróra lenne szükség. Meglepő a bécsi, grazi, burgenlandi magyarok (és horvátok) passzivitása, de a tiroli osztrákok is közömbösek dél-tiroli nemzettársaik sorsa iránt.

Alig több, mint egy hónap maradt a február 7-i határidőig. Minden tiszteletet és köszönetet megérdemelnek a svédországiak (nyilván nemcsak magyarok) és a litvániaiak (az aláírók többsége valószínűleg lengyel), példát mutathatnának ausztriai és szlovéniai nemzettársainknak. Mit tehetünk a maradék egy hónapban? Mindenki, aki szívén viseli az ügyet, szólítsa meg barátait, ismerőseit a két országban. Jómagam írtam Ausztriába az UMIZ és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület honlapjára, egyelőre kevés eredménnyel. Felhívtam a Szent György Lovagrendben tevékenykedő társainkat is. Talán az egyházakat kellene mozgósítani. Ne valljunk kudarcot, ne szerezzünk örömet a román sovinisztáknak!

A teljes interjú: 

God bless America

A tengerentúlon most tör a felszínre, amit a látványtechnika elrejteni igyekezett: a God bless America. Bogár László közgazdász professzornak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

-  Professzor úr, „Nem helyeslem a Capitolium megrohamozását, de nem áll vitán felül, hogy ha az Antifa és a BLM tenné ugyanezt, a (baloldali) média elragadtatva dicsőítené a faji igazságosság iránti elkötelezettség eme szenvedélyes megnyilvánulását” – kommentálta a washintoni eseményeket Dinesh D’Souza republikánus érzelmű amerikai–indiai gondolkodó. Ez a tragikus kettős mérce mikor kerül a történelem szemétdombjára?

 

- A rövid válaszom az, hogy soha. De van hosszabb és részletesebb válaszom is. Kedves és gyermekes illúziónak tartom azt a feltételezést, hogy van, vagy lesz olyan, ami nem kettős mérce. Ennek van egy mondhatni evolúciós oka, amit Oswald Spengler sokat idézett mondatában úgy fogalmaz meg, hogy annyi világ van, ahány lény a világon. Minden lény fejében egy senki máséhoz nem hasonlítható univerzum van, saját törvényekkel, és e törvényekre épített „mérce” értelemszerűen másként méri a saját belső univerzumában, mint a másokban létező párhuzamos univerzumokban lejátszódó folyamatokat. A magyar népi bölcsesség ezt úgy fogalmazza meg, hogy ki, mint él, úgy ítél. Tekintettel azonban arra, hogyt.

az ember nem létezhet azon a komplex együttműködési hálón kívül, amit társadalomnak szoktunk nevezni, így minden eddigi emberi lét-berendezkedésnek volt valamilyen eljárás-módja ennek a dilemmának, illetve az ebből adódó feszültségeknek a kezelésére. Az ős-hagyományra épülő szakrális berendezkedésekben még természetes volt, hogy ezeknek a belső univerzumoknak van egy szellemi hierarchiája, ahol mindenki berendezkedhet ugyan a maga belső világegyetemével bármilyen szinten, de az egész rendszer harmonikus működtetése csak úgy képzelhető el, ha tudomásul veszi, hogy el kell fogadnia az övénél magasabb szellemi szintek akaratának való engedelmességet. A mérce akkor is kettős volt, de ha a rendszer képes volt tartósan méltó életet biztosítani mindenki számára, függetlenül attól, hogy e hierarchiában hol helyezkedik el, akkor ez a fajta kettős mérce nem okozott különösebb konfliktust.

A teljes interjú:

Lepus

europaeus

Mezei nyúl (Lepus europaeus) lapul a Békés megyei Szeghalom behavazott határában 2021. január 19-én. MTI/Kovács Attila

Pest

megye

Autó szélvédőjére fagyott jégkristályok a Pest megyei Pócsmegyeren 2021. január 18-án. MTI/Mohai Balázs

Szablya-

élen

Az évized verseskötetét adta ki a Kairosz: Rímek szablyaélen címmel, Balassi-kardos költők és műfordítók antológiája alcímmel, Molnár Pál szerkesztésében.

Vírus-

tesztelés

Az Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a szociális szférában dolgozók koronavírus tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 17-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

Ilona-

patak

Kína

nyomul

A Pentagon beszámol, hogy Kína kétszáz nukleáris robbanófejjel rendelkezik jelenleg, és ezt egy évtizeden belül 400-ra akarja növelni. Ezekkel fogják felszerelni többek között azon négy – hamarosan hat – Jin-osztályú tengeralattjárót, amelyek ballisztikus rakétakilövésre alkalmasak. Az Egyesült Államok mintegy 3800, Oroszország pedig 4300 nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

Chad Sbragia, a kínai ügyekért felelős külügyminisztériumi illetékes azt is kiemelte, hogy Kína valószínűleg rövid időn belül szárazföldről, tengerről és immáron levegőből is képes lesz atomcsapást végrehajtani. A jelentés kiemeli, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) a világ legnagyobb létszámú szárazföldi hadereje, miközben a földi indítású manőverező robotrepülőgépek számában lehagyja, több területen, például a hagyományos ballisztikus rakétákat illetően pedig behozta az Egyesült Államokat.

A kínai cégek stratégiája azt célozza, hogy ellopják az amerikai vállalatok szellemi tulajdonát, lemásolják azt, majd átvegyék a helyüket a globális piacon. Ez szerinte jelenleg évi 500 milliárd dolláros kárt okoz az amerikai gazdaságnak. Ratcliffe egyben bejelentette, hogy az ő általa kezelt 85 milliárd dolláros hírszerzési költségvetésnek már az ötöde a kínai konfliktus kezelésére irányul.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata vezetője egy szeptemberi jelentésben kifogásolta: az amerikai hírszerzés nincsen eléggé tudatában annak, hogy Kína egyszerre több területen is veszélyt jelent. Kína gyors haladása a mesterséges intelligencia területén is mutatja, hogy más területeken is komoly veszélyek leselkednek.

A Kínai Néphadsereg által befolyásolt, illetve annak tulajdonában lévő cégek feketelistájára tette a távozó Trump-adminisztráció négy kínai nagyvállalatot is, köztük a legnagyobb helyi chipgyártót, a Semiconductor Manufacturing International Corp-ot (SMIC). A cég ezzel – egyebek mellett a Huawei Technologies-zel szemben – még mindig nem került fel az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kockázatot jelentő vállalatok és magánszemélyek listájára - írja Káncz Csaba a privatbankar.hu-n.

Markazi

pince

Kovács Péter borász, a XVI. Balassi-kard borseregszemle elnöke, a markazi Kovács Pince tulajdonosa.

Mátrai Hegyközségi Tanács

Jégalakzatok az Ilona-patakban a Parádhoz tartozó Parádfürdő közelében 2021. január 18-án. MTI/Komka Péter

Szablya-

él

A díj megalapítása előtti évben találkozott Molnár Pál a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon Fazekas József kardkováccsal. Az ő mesterremekeit látva még egyértelműbbé vált számára, hogy a kardok közül a XVI. századi végvári szablya illik Balassihoz

Teljes cikk:

Magyar Nemzet

Elcsent

lengyel

ötlet

Szobrot állítanak a háborúkban megerőszakolt nők emlékére Budapesten - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, január 29-én.

Jerzy Bohdan Szumczyk lengyel művész szobra egy terhes nőt megerőszakoló szovjet katonáról. A szobrot engedély nélkül állították fel Gdanskban, 2013. október 16-án, majd a rendőrség pár óra múlva eltávolította

FORRÁS: ORIGO/ AFP/JERZY BOHDAN SZUMCZYK

Nagy-

réde

Csernyi István nagyrédei hegybíró pontoz a legvitézibb borversenyen.

Mátrai Hegyközségi Tanács

Román cél

Tőkés László: a román cél továbbra is "az ország homogenizációja", "a magyarság kipusztítása, elüldözése."

MTI/Kiss Gábor

11 341

az elhunytak

száma

hazánkban

Tizenegyezer-háromszáznegyvenegy a koronavírussal fertőzött elhunytak száma hazánkban, többen meggyógyultak.

    A koronavirus.gov.hu  oldalon köszönetet mondtak a Szent László kórház orvosainak és ápolóinak. MTI

Új

Személyvonat közlekedik Veszprém és Győr között Bakonyszentlászlónál a Bakonyban 2021. január 17-én. MTI/Máthé Zoltán

Völner Pál

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy megállítsa "a többmilliárdos iparággá változott börtönbizniszt". MTI

balassi.eu1.webp

 Éremkincs

balassi.eu.png

II. Ulászló korabeli ezüst denárok az újlengyeli éremleletből a gödöllői Ferenczy Múzeumi Centrumban 2021. január 18-án. Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében. MTI/Koszticsák Szilárd

Európát védő fiatalok

"Minden héten, minden nap, minden órában  - az illegális migránsokkal teli hajók elárasztják az európai vizeket. Invázió zajlik" - figyelmezteti a törvénytisztelő embereket a Defend Europe mozgalom. "Ez a hatalmas bevándorlás megváltoztatja kontinensünket. Elveszítjük biztonságunkat és életmódunkat, és fennáll annak a veszélye, hogy az európaiak kisebbségiek lesznek a saját európai hazájukban" - vetíti fel a jövő aggasztó képét a Defend Europe. A nemzetközi szervezet egyik szóvivőjének, Martin Sellnernek tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2017. augusztus 7.

- Szóvivő úr, az Önök mozgalmát jogi fenyegetések is érik. Van-e megfelelő agytröszt a jogi védekezéshez?

 

- Igen, természetesen. Elvünk: Mindig ragaszkodj a törvényhez. A Defend Europe küldetése azért is sikeres, mert kezdettől fogva a mai eseményekig minden akciónk és cselekedetünk száz százalékig a törvényesség határain belül mozog.

- A migráció mögött az alvilág áll. Embercsempészek Afrikában. Korrupt politikusok Európában. Milyen kockázattal néznek szembe a Defend Europe aktivistái?

A teljes interjú:

Kemény harc jön

„A nyílt társadalom elméletének hirdetői egy jól hangzó gondolat felszíne alatt valójában a közösség és az egyén számára egyaránt kártékony életformát vizionálnak. Azt mondják, hogy a nemzetek közötti feszültségek úgy előzhetők meg, ha minden hagyományos közösséget és identitást lerombolva új társadalmi modellt építenek ki. Ezért támadják a nemzetet, az egyházat, a családot” – mondja Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezető-helyettese. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

- Ön úgy fogalmazott, hogy tíz év után, ciklus közepén jó átadni egy pozíciót, ugyanakkor csak egyet lép vissza: frakcióvezető-helyettesként dolgozik tovább. Az előttünk lévő bő másfél év a választásokig meglehetősen brutális kihívásokat állít elénk. Egy óceánnal odébb véres utcai harcokká züllött a demokrácia, és úgy látszik, hogy az atlanti tengely ezt nálunk, Magyarországon is szeretné elérni. Küzdelmes másfél év áll előttünk. Ön milyen személyes politikai célt tűzött Maga elé?

- Kétségtelenül kemény harcok következnek. Mindnyájunknak az a dolga, hogy beleálljunk ebbe a harcba. E mellet van egy másik szempont, amely személyes.

Ezt úgy szokták fogalmazni, hogy „fiatalok a csatába, idősek a Tanácsba.”  Megkérdezte egy idősebb kollégám, hogy jó, jó, de hol van az a Tanács. Számomra ez a Tanács azon témák együttese, amelyekben nélkülözhetetlen egy politikai pártban a tapasztalat és a megfontoltság. Három olyan téma van, amik a kardforgatás kötelezettsége mellett, mint értékfelmutató feladatok számomra testhezállók. Ez pedig a szociális kérdések, vagyis a segítségre szoruló ember védelme. A természet, vagyis a teremtett világ védelme. És még valami: a politikán kívüli civil világgal való kapcsolat építése. A teremtésvédelem nem alkalmi válasz egy problémára, hanem a felelősen gondolkodó ember kezdettől létező szemlélete és magatartása.

A teljes interjú:

Mátyás

Nagy Balázs régész vizsgál egy I. Mátyás korabeli ezüst denárt az újlengyeli éremleletből a gödöllői Ferenczy Múzeumi Centrumban 2021. január 18-án. Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében. MTI/Koszticsák Szilárd

Eszme

Putyin megfogalmazása szerint a liberális eszme azt vélelmezi, hogy "semmit nem kell csinálni, a migráns büntetlenül gyilkolhat, fosztogathat, nemi erőszakot követhet el, mivel tiszteletben kell tartani az őt migránsként megillető jogokat".
    A liberális eszme azonban elavulttá vált, mivel szembekerült a népesség túlnyomó többségének érdekeivel - mondta az orosz elnök. kremlin

Össze-

esküvés-

gyakorlat

,,Az egész világon szembe kell néznünk egy masszívan egységes és könyörtelen összeesküvéssel, amely elsősorban rejtett módszerekkel növeli a befolyási övezetét: beszivárgással a megszállás helyett, felforgatással a választások helyett, megfélemlítéssel a szabad döntés lehetősége helyett, inkább éjszakai gerillákkal, mintsem katonákkal nappal." (J. F. Kennedy, az USA elnöke, 1961)

(Megölték:  1963november 22-én.)

Kép: imgur.com

Josihide

Thomson

A járványvészhelyzet

túlélése ép lélekkel

Mit idézhet elő a Covid-19 által okozott világjárvány az életünkben, és mit tehetünk azért, hogy a legkisebb veszteséggel az elérhető legjobb eredményt hozzuk ki a krízisből? Hogyan tudunk optimálisan megküzdeni a nehéz helyzetekkel? Ebben segíthetnek a klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerző gondolatai és gyakorlati tanácsai.
 

 • Általános tudnivalók (mindannyiunkat érintő események és teendők szintje)
   

Tudatosítsuk: milyen helyzetben vagyunk? Ez olyan fontos, mint egy orvosi diagnózis. Mi a krízis, és milyen stádiumai vannak? Pszichológiai törvényekről van szó. Minél inkább tudjuk, milyen stádiumban vagyunk, annál több eszközzel rendelkezhetünk a helyzettel való optimális megküzdésben. 

A krízis olyan megrendítő hatású élethelyzet, amelyre nem vagyunk felkészülve, váratlanul ér, így a régi helyzetmegoldásaink alkalmatlanok, újak pedig még nincsenek. A krízis negatív stresszhelyzet.

Mi a krízisdinamika? A lefolyáshoz illő túlélési célú alkalmazkodás és megküzdés erőmozgásainak folyamata. 

Első stádiuma a pánikfázis. Minél több személyt érint, annál inkább járványszerűen terjed a kétségbeesett tehetetlenségi állapot, amelyben az ember saját színvonala alatti módon viselkedik. Ez a regresszív (visszaeső) fázis. Hiányzik a biztos pont, káosz alakul(hat) ki. Jellemzője a félelem, kétségbeesés, bizonytalanság, az információszerzési kapkodás, katasztrofizáló gondolkodás és dramatizáló végkifejletek hírterjesztése, vagy éppen a bagatellizáló, jelentőség-alulbecslő magatartás. Senki nem tud semmi biztosat. Ilyenkor a viselkedést kapkodó, pánikos vásárlási láz, felfokozott ingerültség, agresszivitás vagy érzelmileg szélsőséges reagálás, olykor „világvége” hangulat jellemzi.

lIyenkor szükséges teendő a pánik csökkentése. Hiteles központi tájékoztatás kormányzati szinten, a média minden csatornáján, a közösségi fórumokon át, leállítva a rémhírterjesztéseket. Ennek híján felfokozódhat a bűnbakkereső, hibáztató, másokat okoló reagálás, amely negatív tömegreakciókat generálhat. Jellemző lehet a „hasítás” jelensége, az ún. két véleménypártra szakadás, szembenállás, zavarkeltő és/vagy azt fokozó akciók előfordulása. Minden információnak a pánik csökkentésére, hiteles hírközlések keretében történő megnyugtatásra kell irányulnia. Második stádium az észszerű cselekvési lehetőségek keresése, az érzelmi sokk fölé kapaszkodó helyzeti kontrollra törekvés, az összeszedettségre, összerendezettségre, szervezett cselekvésre törekvő magatartás. Indokokkal alátámasztott központi intézkedésekre van szükség, ezek betartásának ellenőrzésével. Minél teljesebb az emberi együttműködés közös iránya, a hierarchikus szervezettség elfogadása, a cselekvő erők „katonai fegyelmű” betartása és teljesítése, annál eredményesebb a meginduló kollektív megküzdési folyamat. Összefogás vagy széthúzás, együttműködés vagy szakadás, és külön utak keresése? Ezen múlik, hogy ezt a stádiumot milyen minőségben éljük át.

A teljes anyag:

Szuga Josihidét, a japán miniszterelnök azt mondta, politikájában abszolút elsőbbséget élvez majd a gazdaság beindítása, továbbá a koronavírus visszaszorítása, ami szükséges a jövő évre halasztódott 2020-as tokiói olimpiai játékok 

megrendezéséhez is. MTI

Dísz-

terem

Balassi_2020_két_lovag.jpg

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke a XXIV. Balassi-kard átadási ünnepségen a pesti Papi Szemináriumban 2020. február 14-én.

Kép: Nyíri Erzsébet

Georgieva

Krisztalina Georgieva, az IMF vezetője kiemelte, hogy két éve a világgazdaság összehangolt föllendülésben volt, közel 75 százaláka emelkedő trendben. Ma viszont a világgazdaság 90 százaléka esetében alacsonyabb növekedéssel számolnak.

Kép: wikipedia.org

Sokat tanulhatunk egy feszült helyen, például egy szerkesztőségi teremben, ahol nagy egókkal kell foglalkozni, és kihozni a legtöbbet belőlük - vallja Robert Thomson, a Wall Street Journal főszerkesztője. web.archive.org

Trón-

terem

A valaha volt leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó, és egyben legrégebb óta trónon lévő nő a világon. 

wikipedia; kép: WPA Pool

Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök áterőltette az Európai Unióból való brit kilépést, a brexitet. Az Európai Unió a dilettáns brüsszeli vezetőség miatt jelentősen meggyengült. Német üzleti területté vált.
Kép: Downing Street

Téli határ

 Alakzatok

Yossi

Cohen

"Széles körben elterjedt a fertőzés, és hazudnak róla. A számok, amelyekről az iráni állampolgárok számolnak be, nem igazak. A fertőzöttek és halottak száma, amelyekről tudok, sokkal nagyobb" - mondta Yossi Cohen, a Moszad igazgatója. axois.com

Li

Kö-csiang

A kínai fejlesztési bank kétmilliárd eurót nyújt kelet-közép-európai programok finanszírozására a térség és Kína együttműködésének keretében - jelentette be Li Kö-csiang kínai kormányfő Budapesten

Kép: wikipedia.org

Contemporary Art

"A kortárs képzőművészet a jelen kulturális kincse, a ma emberének üzen a jövőről és az örök értékekről."

Jégalakzatok az Ilona-patakban a Parádhoz tartozó Parádfürdő közelében 2021. január 18-án.

MTI/Komka Péter

Michelisz

Norbert, a BRC Hyundai N Lukoil Squadra Corse pilótája a boxban a túraautó-világkupa (WTCR) magyarországi futamán a mogyoródi Hungaroringen 2020. október 17-én. MTI/Kovács Tamás

Róth Miksa

remekműve

Pesten

A  100 éves házak rendezvénysorozat egyik fölfedezése: Róth Miksa lappangó remekműve egy Rákóczi téri lakásban.

Kép: Molnár Fatime

Powell,

Fed

Jerome Powell, a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke. A Federal Reserve monetáris politikája továbbra is "türelmes" marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását.

MTI; Kép: wikipedia.org

Képző-művészet

A legrangosabb magyar képzőművészeti elismerés - határok nélkül...

Európa-érem

Pavlics

Ferenc

Pavlics Ferenc a NASA 

holdjárművének atyja. Járművei a Marsot is meghódították. A magyar mérnök 1956-ban a forradalom után, november végén a feleségével együtt hagyta el az országot. Útja Amerikába, New Jerseybe, végül Santa Barbarában telepedett le. A magyar tapasztalatok sokat segítették a munkáját. 

Kép: wikipedia.org

 Vahram Martiroszjan

Vahram Martiroszjan ömény műfordító a Balassi-karddal a pesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében 2020 Bálint napján.

Kép: Nyíri Erzsébet

Az örmény irodalmár, a Balassi-kardhoz kapcsolódó tv-interjúja egy örmény hírcsatornán:

Vár-

kapitány

Ozora

ünneplés

Egy csendes és visszavonult idényt követően 2021 augusztusában ismét egyesül a már a világ valamennyi táján tagokat számláló törzs, és a dádpusztai völgyben ismét összefonódik a természet és a zene lüktetése, és életre kel az Ozora Ünneplés!

A Kárpát-medence legkülönlegesebb nagyrendezvénye augusztus 2. és augusztus 8. között nyitja majd meg kaput a nagyközönség előtt, ahol a különleges zenék java mellett egy igazán egyedi szellemi környezet várja majd a látogatókat, amelynek vezérfonala a természet és az egymás iránti tisztelet és szeretet. 

Tisza-

virág

Kultikus, közösségteremtő, korosztálytól függetlenül népszerű, igényes nemzetközi forgatag! 15. születésnapját ünnepli 2021. júniusában közép-Magyarország legnagyobb ingyenes kulturális kavalkádja, a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál. A belváros évszázados gesztenyefái, parkjai ezreknek válnak átmeneti otthonává, ahol minőségi zene, míves portékák, nagyszerű borok és pálinkák teszik teljessé a kikapcsolódást.

Relativitáselmélet

A fizika tanulmányozása közben, az 1957-1962 egyetemi években, csak felületesen találkoztam Albert Einstein névével, továbbá a relativitáselmélettel, ill. a speciális relativitás teóriában előforduló mágikus képlettel. Az idézett név egy jóindulatú zseni képet váltja ki az ember elméjében, aki forradalmasította az elképzeléseinket magáról az űrről, időről, energiáról, tömegről és a mozgásról. Azonban a további kutatói tevékenységemben sem kellett használnom Einstein neve által fémjelzett törvényeket.

Palágyi István György esszéje

Az angol nyelvben az „einstein” szót, mint a briliáns tökéletesség szinonimáját használják. Einsteint sokan a legkiválóbb elmének tartják, aki valaha is a földön élt. Ez a legelterjedtebb róla alkotott kép, amelyet még megerősítik a tankönyvek, a média, és a hősnek kijáró tisztelettel meghajló fizikusok és történészek. De ha az ember mélyebben beleolvas a tudományos irodalomba, és elolvassa, hogy mit írnak róla a kortársai, akkor egy egészen más kép kezd kirajzolódni alakjáról. A valóságban egy irracionális (oktalan) plagizátorról van szó, aki ügyes manipulációkkal a 

kortárs kutatók műveit egyszerűen eltulajdonította. És hogy ennek kevés kivétellel a nagy közönség is bedőlt.

Einstein valóban abban a korban élt (1879-1955), amikor a kísérleti fizikában a spekulatív jelleg kezd dominálni. Legismertebb műve a relativitáselmélet, amely 1905-ben tett közé anélkül, hogy bármilyen forrás vagy

hivatkozás lett volna a dolgozathoz hozzácsatolva. Ez tökéletesen megfelelt alapelvének, amely lényege az volt, hogy ha valaki sikeres akar lenni, kell, hogy eltitkolja forrásait. Ez magát Max Born nevű másik Nobel-díjas tudóst nagyon aggasztotta, és egy berlini Nemzetközi relativitási konferencián (1955-ben) kijelentette, hogy nem új dologról van szó.

A teljes esszé: 


Noha az Annalen der Physik c. folyóiratban 1905-ben megjelent cikkben semmiféle hivatkozások nem voltak, és a cikk nagyon hasonlított az előző évben leközölt H. Lorenz dolgozatára, amire W. Kaufmann és Max Planck egyaránt nyilvánosan rámutatott.

Einstein csupán egy metafizikai újraértelmezést és Lorentz tudományos elméletének általánosítását nyújtotta, amelyeket először már Henri Poincaré (1854-1912) leírt.

Ezek a tények bizonyítják, amint ezt Ch. Nordmann, a Párizsi Obszervatóriumból megállapította, hogy a legtöbb Einsteinnek tulajdonított dolog tulajdonképpen Poincaréé.

Katlan ünneplés
 

Harmadszor is ütemtárrá változtatja a Tárnoki Kőfejtő csarnokát a Katlan fesztivál, és a  nyár derekán, egész pontosan 2021. július 23-án és július 24-én alaposan megpakolja a fősodrástól távol eső elektronikus zenei ütemekkel az extravagáns helyszínt.

 

Fezen 

A európai zenekarok ünnepe, a jeles muzsika felhangzása - élmények a művelődés rajongóinak.

Tiszta forrásból.
Székesfehérvár, Új Váralja sor. 

2021. 07. 28. - 08. 01.

Hírek az európai művelődési  életből

A Református Énekek hangverseny 2021. JÚNIUS 26. A Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepét 2002 óta azzal a céllal (is) rendezik meg minden évben, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből koncertfelvétel készüljön professzionális előadók tolmácsolásában.

Visegrádi Palotajátékok 2021. július 9-10-11.

Három és fél évtizedes múltú, európai rangú magyar rendezvény. A Szent György Lovagrend szellemi műhelye hozta létre és gazdagította, színesítette évről évre. A bajvívók mellett a zeneművészek és a borművészek is jelen vannak, a magyar hősök tiszteletére rendezik a harci bemutatókkal feltüzelt ünneplést.

AGEN
DA
PEST
BUDA

"Metamorphosis" - ez lesz a következő Cairo fesztivál címe is, amely 2021. május 20–23-án lesz. Addig is tudunk időt fordítani gyógyulásra, tanulásra, küzdelemre és felállásra - jobban, mint mint valaha... A térség legnagyobb orientalista találkozója. A magyarok fővárosa a helyszín.

FeHoVa: 2021. február 11-14. között immár 28. alkalommal rendeztetik meg a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Mely könnyen futja el a gaz a mezőt; midőn a nemesebb plántát csak az emberi munka s gond nevelheti.

Széchenyi István: Lovakrul

Wagner-

napok

2021

Wagner: A walkür / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK, Müpa 2021. VI. 18. 16:00

Mikszáth

is...

Vanyarci Haluska-ünnep.  2021. SZEPTEMBER 11. A krumpli alapú haluska azaz sztrapacska a `tót atyafiak` jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy híres földink Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. 

A Magyar Nemzeti Bank 2018. június 22-én „Egri vár” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából.

MNB

Dobó Istvánt 17 évvel a várvédés után felségsértésért letartóztatták Bécsben.

LMBTI

-mentes

övezetek

2019 eleje óta Délkelet-Lengyelország több tucat városában, megyéjében és térségében kijelöltek úgynevezett "LMBTI-ideológiától mentes" területeket.

MTI

Kép: pixabay.com

Falathová

Szerintem szinte száz százalékig a magyaroknál van az igazság. A szlovákok totális hazugságot interpretálnak a mai napig, és nagyon csalódott voltam, amikor erre rájöttem. Ha legalább igyekeznének egy kicsit közelíteni az álláspontjukat a valósághoz, és felelősséget vállalnának a múltbeli dolgokért, lenne esély megbékélésre, és kialakulhatna valamiféle partneri viszony - mondja Zuzanna Falathová.

magyarhirlap.hu

Kép: Bodnár Patrícia

Globális adatok

balassi.eu.jpg

PréshÁz -  Európai dimenzió

Présház.Eu

Európai művelődési, művészeti hírportál

Kiadó, főszerkesztő:

Molnár Pál

A fényképek Dormán László,  Elekes Andor,

Molnár Csenge-Hajna

és az MTI alkotásai

Szerkesztőség:

Budapest

NMHH: CE/16336-2/2015

 

A Présház

Hírportál

archívuma

2015-16

A Présház

Híportál

archívuma

2017

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com

Présház.Eu hírportál

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT (GDPR)

 

Név: Présház.Eu hírportál

Főszerkesztő: Molnár Pál

 

Tevékenység:

 

A Présház.Eu hírportál az európai művészettel összefüggő kulturális, közéleti, gazdasági és sporteseményekről tájékoztatja olvasóit. Jelmondata: Présház – európai dimenzió.

 

 

Interjúk készítése

 

A Présház.Eu hírportál  bevonja az alkotásba a magyar művészeti, gazdasági, köz- és sportélet európai szellemiségű szereplőit.

 

AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA

 

A Présház.Eu hírportál mint adatkezelő magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos nemzeti jogszabályokban, valamint az Európai Unió jogi aktusaiban meghatározott elvárásoknak.
A Présház.Eu hírportál adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek az előírásoknak megfelelőek.
A Présház.Eu hírportál fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató későbbi megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő idejében értesíti az érintetteket.
Ha kérdés merülne föl jelen szabályzathoz kapcsolódóan, a hírportál megválaszolja.
A Présház.Eu hírportál elkötelezett együttműködő társai személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja az információs önrendelkezési jog tiszteletben tartását. A Présház.Eu hírportál a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

 

AZ ADATKEZELŐ ADATAI

Ha megkeresné hírportálunkat, kapcsolatba léphet az adatkezelővel, Molnár Pállal.
A portál bejegyzési száma: NMHH: CE/16336-2/2015

 

 

A KEZELT SZEMÉLYES ADATOK KÖRE

 • Vezetéknév

 • Keresztnév

 • E-mail cím

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

 

E-mail cím

Az e-mail cím fontos az együttműködő társak értesítéséhez

Név

A felhasználó nevének kezelése azért szükséges, hogy azonosítani tudjuk

egy-egy jelzés ügyében

 

AZ ADATKEZELÉS JOGALAPJA

 

A felhasználó hozzájárulása, amelyet elektromos levélben történő jelzéssel ad meg nekünk.

 

AZ ADATKEZELÉS IDŐTARTAMA

 

A felhasználó adatait addig kezeljük, ameddig a felhasználó nem kéri az adatok törlését

 

 

TECHNIKAI ADATOK

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat papír alapú tömbben tárolja. Ezekhez csak a főszerkesztő – az adatkezelő – fér hozzá.

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés ellen.

 

ADATKEZELÉS CÉLJA

 

Az együttműködő társak jogainak védelme.

Kapcsolattartás.

 

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA, MÓDJA ÉS JOGALAPJA

ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI IRÁNYELVEK

 

A Présház.Eu hírportál tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, illetve törvényi felhatalmazáson alapulnak. Az önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az érintettek e hozzájárulásukat az adatkezelés bármely szakában visszavonhatják.
Bizonyos esetekben a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük a társakat.
Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

 • 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról (Infotv.);

 • Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

 • 2013. évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

 • 2000. évi C. törvény – a számvitelről (Számv. tv.);

 • 2017. évi LIII. törvény – a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (Pmt.);

 • 2013. évi CCXXXVII. törvény – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról (Hpt.).

 

ADATTOVÁBBÍTÁS, ADATFELDOLGOZÁS, AZ ADATOKAT MEGISMERŐK KÖRE

 

Személyes adatokat a Présház.Eu hírportál nem értékesít, harmadik fél számára nem ad ki.

 

ÉRINTETT JOGAI ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI

 

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve törlését.

 

 

AZ ÉRINTETT HOZZÁFÉRÉSHEZ VALÓ JOGA

 

Az érintett jogosult arra, hogy a személyes hozzáférést kapjon.

 

HELYESBÍTÉS JOGA

 

Az érintett kérheti a Présház.Eu hírportál által kezelt, rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 

TÖRLÉSHEZ VALÓ JOG

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Preshaz.Eu hírportál késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat.

 

 

Legutolsó frissítés: 2018. május 24.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
Pócsmegyer

Autó szélvédőjére fagyott jégkristályok a Pest megyei Pócsmegyeren 2021. január 18-án. MTI/Mohai Balázs