Dunakanyar                                                                                                                  MTI/Cseke Csilla

Putyin figyelmeztet

Oroszországban jelentős társadalmi visszhangot váltott ki az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté minősítése - hívta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak a figyelmét hétfőn a Kreml sajtószolgálata szerint.

    
Az orosz elnöki hivatal Putyin és Erdogan török kezdeményezésre létrejött telefonbeszélgetéséről kiadott tájékoztatása szerint a török államfő elmagyarázta, hogy továbbra is biztosítják a világcivilizáció ezen egyedülálló emlékművének látogathatóságát, mások mellett a külföldiek számára is, és meg fogják óvni a keresztény szentelményeket.
    A két vezető nagyra értékelte a két ország védelmi minisztériumának együttműködését, amely lehetővé tette a helyzet stabilizálását a szíriai Idlíb tartományban. A megbeszélésen hangsúlyt kapott a szíriai rendezést elősegítő erőfeszítések növelésének fokozása, egyebek között az asztanai formátumban, a július 1-jei orosz-török iráni csúcstalálkozón elért megállapodások alapján.
    Putyin és Erdogan megállapodott a líbiai fegyveres konfliktus mielőbbi befejezésére és a tárgyalási folyamathoz való visszatérésre irányuló közös politikai és diplomáciai erőfeszítések aktivizálásáról a januári berlini nemzetközi konferencián elfogadott döntések és az ENSZ BT 2510. számú határozata alapján.
    A felek szót ejtettek a kétoldalú idegenforgalomnak a járványügyi helyzettől függő felújításáról is. Putyin kifejezte köszönetét azért, hogy Törökország kinyilvánította segítségnyújtási készségét több orosz régió járványügyi védekezéséhez. Erdogan gratulált Putyinnak az

alkotmánymódosításról megtartott országos szavazás sikeréhez.    A felek az orosz tájékoztatás szerint megállapodtak a rendszeres párbeszéd folytatásáról.

MTI

Kép: sputniknews

Magyar ügy is!

A Hagia Sophiában csodálható meg Szent Piroska mozaikképe. A magyar ortodox keresztény szent édesapja Szent László, Piroska azonban már Könyves Kálmán idejében,

16 éves korában ment férjhez bizánci királyfihoz. Nyolc gyermeket szült élete 46 éve alatt. A Római Katolikus Egyház is szentjei közt jegyzi. Bizáncban a királyné az akkori görögök számára könnyebben kiejthető Irén nevet kapta. Ám fennmaradt a Priszka név emléke is. A mozaikkép - melyen Szűz Mária és Jézus mellett látható - kifejezetten szép magyar arcvonásai vannak a lovagkirály lányának, érződik, hogy szépnek találta a mozaikképet alkotó középkori mester. A turistaként a Hagia Sophiában járó magyarok egy része a mozaikkép előtt állva elénekli a Himnuszt, illetve imát mond. Egyértelmű tehát, hogy magyar érték is gazdagítja a Szent Bölcsesség templomát. Bármi történik a Hagia Sophiával, az magyar ügy is. 

Présház

MH

Bakony

Rozsda-

farkú

A koronavírus-járványhelyzet miatt idén első alkalommal vettek részt általános katonai kiképzésen az MH Bakony Harckiképző Központ katonái.

Budai lakásból egy rozsdafarkú (Phoenicurus phoenicurus) madár 2020. július 13-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Interjú-

kötet

Wilson-

katasztrófa

Rendszerváltás 30

Első megfogalmazásban nem gondolatokat, hanem indulatokat írtam.  Javítottam, de beismerem, hogy ezen reagáló írás megszületését is  elsősorban érzelmeim diktálják, mivel nem vagyok sem politológus, sem történész, csupán egy mellékszereplő szemtanú, aki az átlagnál közelebbről figyelhette a rendszerváltás eseményeit. Így írásom Fricz Tamás  cikkénél is felületesebb lesz - írja publicisztikájában Rubovszky András.

Az 1980-as évek közepétől részt vettem abban  az értelmiségi társaságban, melyből később és a mai napig is a Széchenyi Társaság lett. Így kapcsolatba kerültem az akkori ellenzék szinte valamennyi szereplőjével. A Gellért Szálloda igazgatójaként  közelről figyelhettem a nemzetközi pénzvilág képviselőinek már a hetvenes évek végétől  látható egyre gyakoribb látogatását. Beszélgethettem ezekkel az urakkal, és láttam, kivel találkoznak. Már 1988-ban ajánlatott kaptam a Soros Alapítványtól, hogy pályázzak támogatásukért a Széchenyi Társaság javára. Ezt a támogatást azért nem kaptuk meg, mert nem voltam hajlandó az akkori elnökségben közbenjárni néhány tagunk kizárása érdekében, melye kizárásokat a pénzügyi támogatás fejében kérték. Ez nagy tanulság volt részemre, és akkor már láttam az SZDSZ igazi arcát. Ebben a tekintetben teljes mértékben Fricz Tamásnak adok igazat. Az MSZMP és az SZDSZ tudatosan készült  a jövőre. Többször volt alkalmam Palmer nagykövettel is találkozni, aki 1988-ban bemutatott egy akkoriban neves SZDSZ politikusnak, mondván: „jól jön magának ha megismeri  Magyarország leendő miniszterelnökét.”Hát igen, egy vendéglátó szálloda igazgatójának időnként több információja van ,mint a politikának.

Az MDF volt kezdetektől az a mozgalom, később párt, amely neveltetésemnek, világlátásomnak megfelelt,

holott valamennyi akkor alakult párt hívott soraiba. Antall József pártelnök és miniszterelnök hívott pártigazgatónak megszervezni és vezetni  a Párt  Országos Hivatalát. Ebben a minőségemben  valamennyi elnökségi ülés  résztvevője voltam.

Ezzel a tapasztalattal és tudással, emlékekkel állítom,hogy Fricz Tamás cikke, habár igazságokat tartalmaz, a tényekkel hadilábon áll. Például  Herrhausen német bankelnök úr ajánlatának komolysága, valamint az akkor született elméletek és ötletek megvalósíthatósága (volt még ilyen néhány abban az időben) is alaposabb kutatást igényelne ahhoz, hogy egy újságcikkben megfellebbezhetetlen hivatkozás tárgya lehessen. Mint pártigazgató hetente hallgattam végig irodámban magyar és külföldi urakat, hölgyeket, akik mindannyian pontosan tudták, mit és hogy kéne csinálni.

Mindezzel nem azt akarom állítani, hogy a rendszerváltást levezénylők tévedhetetlenek, hogy minden döntésük kiállja az idők próbáját. Kemény belső viták szem- és fültanúja voltam ezerszer.

Azt mondják a világ legértelmetlenebb történelmi  kérdése a „mi lett volna ha…” Fricz Tamás hiányolja a Nép részvételét, kárhoztatja az „elit” tömegektől elszakadt alkudozását. Szabadjon emlékeztetni mindenkit, hogy az első szabad választásokon a Nép akaratából az MDF győzött. Azonban koalícióra kényszerült.

Rubovszky András teljes publicisztikája:

Globális detonátorok

Az Európai Parlament „emlékezteti a tagállamokat, hogy a rendőrséggel kapcsolatos panaszokat kezelő független mechanizmusokat kell létrehozni a rendőrségi kötelességszegések és visszaélések kivizsgálásának irányítására; hangsúlyozza, hogy a demokratikus rendfenntartás megköveteli, hogy a rendőrök a törvény, a hatóságok és az általuk szolgált lakosság egésze előtt elszámoltathatók legyenek a cselekményeikért; úgy véli, hogy az elszámoltathatóság fő követelménye a hatékony és eredményes felügyeleti eszközök fenntartása." Bogár László közgazdász professzornak tett föl kérdéseket a Présház.


- Professzor úr, az Európai Parlament egy vélhetően több éve készülő, terjedelmes állásfoglalást adott ki 2020. június 19-én a George Floyd halálát követő, rasszizmus elleni tiltakozásokról. A szöveg rögzíti: „a demokratikus rendfenntartás megköveteli, hogy a rendőrök a törvény, a hatóságok és az általuk szolgált lakosság egésze előtt elszámoltathatók legyenek a cselekményeikért". Kiknek kell lépniük azért, hogy a 2006. október 23-án Budapesten lezajlott véres polgárverést ennek az uniós állásfoglalásnak megfelelően vizsgálják ki, és a felelősöket – köztük elsősorban a politikai felelősöket – állítsák akár nemzetközi testület elé?

- Mivel ennek a beszélgetésnek a központi eleme a rasszizmus, ezért mielőtt a válaszomba

belekezdenék, vegyük először szemügyre magát ezt a fogalmat. Egyre több olyan hamis metafogalom árasztja el ugyanis a globális beszédteret, amelyek nemcsak hogy nem segítik a világ megértését (pedig egy fogalomnak éppen ez volna az alapvető feladata), hanem kifejezetten akadályozzák azt. Ezeknek a fogalmaknak a közös jellemzőjük az, hogy anélkül használják őket igen széles körben, hogy valóságos tartalmuk körül akárcsak valamilyen hozzávetőleges egyetértés alakult volna ki. Sőt az esetek többségében már eleve az a beszédtér is blokád alá került, amelyben egyáltalán elkezdődhetnének ezek a tisztázó viták. Márpedig egy tisztázatlan jelentésű fogalom csak a káoszt és anarchiát szolgálhatja. Mindebből ugyanis az következik, hogy e fogalmak alkalmazása tökéletesen önkényes, és valójában fegyverként használják őket az eltérő elbeszélési módok lejáratására és/vagy teljes elhallgattatására, így a helyett, hogy mi is használni kezdenénk őket, inkább arra kellene rámutatnunk, hogy e mérgezett álfogalmak csak a globális diskurzus-tér további szétroncsolását szolgálják.

A teljes interjú:

Vagyonkobzás az EU-ban

A sajtóban megjelent információk alapján a Szlovák Földalap kezdeményezésére több millió euró értékű ingatlant akar elkobozni az állam egyes személyektől, mégpedig azzal az indokkal, hogy a jogosultak felmenői magyar nemzetiségűek voltak és ezért a Beneš-dekrétumok értelmében földjeiket a tulajdonosaiktól már korábban el kellett volna kobozni - írja közleményében a felvidéki Magyar Közösség Pártja. Őry Péternek, az MKP Országos Tanácsa elnökének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

- Elnök úr, egy korábbi esetben a felvidéki Állami Erdőgazdaság kezdeményezte a jogfosztást, amellyel kapcsolatban szlovákiai bírósági per van folyamatban. Ez utóbbival kapcsolatban viszont az Emberi Jogok Európai Bírósága jogsértést állapított meg. Ez az utóbbi tény mennyiben ad reményt arra, hogy a felvidéki joggyakorlat valamikor fölemelkedhet az európai szellemiséghez?

 

– Jól fogalmaz. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése reménysugár, s mint a közhely fogalmaz: a remény hal meg utoljára. Ebben az ügyben a sároseperjesi bíróság eredetileg és jogerősen a tulajdonos javára döntött, csak a főügyész óvta meg az ítéletet a világháború végén megszületett egyik Beneš-dekrétumra és az annak törvénybe iktatását kimondó

Szlovák Nemzeti Tanács-i 104/1945 számú, a németek, a magyarok és a szlovák nemzet árulói és ellenségei által birtokolt mezőgazdasági tulajdonnak a konfiskálásáról és gyorsított szétosztásáról szóló határozatára hivatkozva. Az EJEB jogorvoslati lehetőséget sürget, s ahogy az ügyben illetékes igazságügyi minisztérium a sajtó megkeresésére fogalmazott: „a Szlovák Köztársaság köteles a döntést végrehajtani, egyben elfogadni olyan szükséges, individuális és általános intézkedéseket, amelyek hatásosságát az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága értékeli majd ki”, ami egyben azt is jelenti, hogy folytatódik az időhúzás, a maszatolás. A tárca azt is jelzi, a bíróságokhoz, a főügyészséghez és az alkotmánybírósághoz fordul, hogy hasonló ügyekben vegyék figyelembe az EJEB döntését. Az érintett ügyben a szlovák Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a már jogerős döntést, és visszautalta az ügyet újratárgyalásra.

Kép: MTI/Kovács Tamás

A teljes interjú:

Fintelligence - a jövő

Megnyílt a pénzügyi ismeretek terjesztését elősegítő Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrum a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta: a bankszektornak meg kell tudnia tartani a pénzintézetek iránti bizalmat, amelyhez "pénzügyi tudásra, kultúrára és intelligenciára" van szükség. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2018. november 17.

- Főtitkár úr,  Miskolc és Debrecen után Pécs a harmadik fintelligence központjuk. Mennyire érzékelhető, hogy már eddig is fejlesztették a pénzügyi tudást, kultúrát az új generáció tagjai között?

- Évről évre végeznek a pénzügyi tudással/kultúrával kapcsolatos felméréseket, melyek globálisan és Magyarországon is folyamatos, igaz a reményeinkhez képest lassú, fejlődést mutatnak. A felzárkózásban Magyarország az egyik legaktívabb, hiszen a Pénziránytű Alapítvány (alapítók: MNB, Magyar

Bankszövetség, Diákhitel Központ) mind az általános-, mind középiskolás diákok számára megfelelő tankönyvet készített és osztott szét. Az egyetemisták számára a Pénzügyi kultúra tantárgyhoz a Miskolci Egyetemen jegyzet készült, mely a Fintelligence Központok ajánlott irodalma. Az EMMI pedig pénzügyi és gazdálkodási témahetet hirdetett meg minden közoktatási intézmény számára, a Kormány pedig elfogadta a Pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégiáját. 

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A teljes interjú:

Harmincöt interjút készített Molnár Pál, a Présház főszerkesztője Bogár László közgazdász professzorral a hírportálon. Ezeket a beszélgetéseket adta ki kötetben a Kairosz a közelmúltban:

Maszk

először

Trump először viselt maszkot a járvány alatt.

yahoo

Szent

Piroska

Piroska, Szent László lánya a Hagia Sophia mozaikképén. A bizánciak Irénnek hívták. magyarkurir.hu

Béri

ború

Béren 2020. július 11-én. MTI/Komka Péter

Az amerikai konzervatív sajtó súlyos hibának minősíti Wilson Amerikájának 1917-es belépését az európai háborúba, amely megtörte a patthelyzetet és lehetővé tette London és Párizs számára, hogy katasztrofális tűzszüneti feltételeket támasszanak Berlin felé. 

A humanista álmokat kergető Wilsont aztán kijátszották a Párizs-környéki békék során az Egyesült Királyság és Franciaország nacionalista vezetői. Az eredmény Németország olyan szintű megalázása volt, amely – az 1929-es globális pénzügyi válsággal karöltve – utat nyitott egy következő pusztító háború felé.

John Maynard Keynes angol matematikus és közgazdász látta előre az úgynevezett békerendszer várható következményeit.  „A béke gazdasági következményei” című munkájában fejtette ki, hogy a békefeltételek büntető jellegűek, szétzilálják a háború előtti kapcsolatokat, Európa fejlődési bázisát pedig tönkreteszik.

Idén, a trianoni békeszerződés centenáriumán érdemes felidézni azt a kevéssé ismert tényt, hogy Wilson 1919. október 2-án agyvérzést kapott, így elnöki feladatainak nagy részét titokban felesége, Edith Wilson gyakorolta 17 hónapon keresztül – vagyis az I. világháború utáni tragikus békerendszerek megalkotása alatt is! - írja Káncz Csaba a privatbankar.hu-n.

Munkácsy

Hatvanban

Hans Temple festőművész Munkácsy Mihályt ábrázoló,1887-ből származó festménye Hatvanban.

MTI/Komka Péter.

Román

cél

Tőkés László: a román cél továbbra is "az ország homogenizációja", "a magyarság kipusztítása, elüldözése."

MTI/Kiss Gábor

Szél-

nyargaló

Széllovas a hidegfronttal érkező erős szélben a balatonfenyvesi szabadstrandnál 2020. június 11-én. MTI/Varga György

Elcsent

lengyel

ötlet

Szobrot állítanak a háborúkban megerőszakolt nők emlékére Budapesten - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, január 29-én.

Jerzy Bohdan Szumczyk lengyel művész szobra egy terhes nőt megerőszakoló szovjet katonáról. A szobrot engedély nélkül állították fel Gdanskban, 2013. október 16-án, majd a rendőrség pár óra múlva eltávolította

FORRÁS: ORIGO/ AFP/JERZY BOHDAN SZUMCZYK

Assange

595

az elhunytak

száma

hazánkban

Ötszázkilencvenöt a koronavírussal fertőzött elhunytak száma hazánkban, többen meggyógyultak.

    A koronavirus.gov.hu  oldalon köszönetet mondtak a Szent László kórház orvosainak és ápolóinak. MTI

Karmelita

kolostor

Az amerikai kormányzat szerdán bővítette a vádpontokat a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ellen - jelentette be szerda esti közleményében az amerikai igazságügyi minisztérium.  

    MTI

Francois-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetője a Karmelita kolostorban 2020. július 7-én. 

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 Merev szárnyas

Helikopterpilóta létükre merev szárnyas, hajtómű nélküli repülőeszközök fedélzetén arattak sikert az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hajózói. Makai Sándor alezredes és Tamás Ferenc százados a Magyar Honvédség forgószárnyasait hagyták maguk mögött egy nemzeti bajnokság erejéig… honvedelem.hu

Európát védő fiatalok

"Minden héten, minden nap, minden órában  - az illegális migránsokkal teli hajók elárasztják az európai vizeket. Invázió zajlik" - figyelmezteti a törvénytisztelő embereket a Defend Europe mozgalom. "Ez a hatalmas bevándorlás megváltoztatja kontinensünket. Elveszítjük biztonságunkat és életmódunkat, és fennáll annak a veszélye, hogy az európaiak kisebbségiek lesznek a saját európai hazájukban" - vetíti fel a jövő aggasztó képét a Defend Europe. A nemzetközi szervezet egyik szóvivőjének, Martin Sellnernek tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2017. augusztus 7.

- Szóvivő úr, az Önök mozgalmát jogi fenyegetések is érik. Van-e megfelelő agytröszt a jogi védekezéshez?

 

- Igen, természetesen. Elvünk: Mindig ragaszkodj a törvényhez. A Defend Europe küldetése azért is sikeres, mert kezdettől fogva a mai eseményekig minden akciónk és cselekedetünk száz százalékig a törvényesség határain belül mozog.

- A migráció mögött az alvilág áll. Embercsempészek Afrikában. Korrupt politikusok Európában. Milyen kockázattal néznek szembe a Defend Europe aktivistái?

A teljes interjú:

Terrista vagyok? - ezzel a címmel írt nyílt levelet Martin Sellner 2019. április 1-jén, miután hazájának hatósága zaklatta:

A kárt okozó

politikusok

Az Európai Bizottságot és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), valamint ezek vezetőit teszi felelőssé a koronavírus-járványért  a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a YouTube-ra feltöltött szombati videonyilatkozatában.

Toroczkai László úgy fogalmazott, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója - képünkön! - és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke - képünkön! - személy szerint is felelősek azért, hogy gondatlanságból vagy szándékosan mélybe sodorták Európát, bedöntötték a gazdaságát és európaiak ezrei halnak meg a világjárvány miatt. Ha pedig a veszélyhelyzet elmúlt, elő kell venni, el kell számoltatni a felelősöket - tette hozzá a politikus.
    Emlékeztetett arra, hogy miközben a Kínával szomszédos Mongólia és Oroszország már januárban lezárta a közös határt és ennek eredményeként enyhén fertőzöttek, az Európai Unió külső határainak lezárását csak március 17-én jelentette be az EB.
    Vagyis az Európai Unió vezetői csakúgy, mint 2015-ben, most is nyitva hagyták az EU határait és tétlenül nézték, hogy a kezelhetetlenné váló helyzet nyomán európaiak ezrei halnak meg - fogalmazott. Ebben a helyzetben lehetetlen nem észrevenni, hogy az EU jelenlegi vezetőinek fontosabbak a bevándorlók, mint az európaiak - vélekedett.    Ugyanakkor úgy tűnik, mintha a WHO kimondottan azon dolgozott volna, hogy a járvány kitörjön Kínából, mert még február 29-én is azt közölte, hogy ellenzi mindenféle utazási és
    

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz jól szórakozott gigantikus fizetéséből.

Kép: vho.int

Ursula von der Leyennek a pipiskedésnél többre nem futotta képességeiből.

Kép: archív

kereskedelmi korlátozás bevezetését Kínával szemben. Eközben olyan ajánlásokat fogalmazott meg a világszervezet, hogy mindenki mosson kezet és ha tüsszent, használjon zsebkendőt - tette hozzá Toroczkai László. MTI

Cirkusz

Gyümölcsöt és zöldséget esznek a Magyar Nemzeti Cirkusz elefántjai a Cirkuszok éjszakája rendezvényen Balatonlellén 2020. július 10-én. MTI/Mohai Balázs

Eszme

Putyin megfogalmazása szerint a liberális eszme azt vélelmezi, hogy "semmit nem kell csinálni, a migráns büntetlenül gyilkolhat, fosztogathat, nemi erőszakot követhet el, mivel tiszteletben kell tartani az őt migránsként megillető jogokat".
    A liberális eszme azonban elavulttá vált, mivel szembekerült a népesség túlnyomó többségének érdekeivel - mondta az orosz elnök. kremlin

Össze-

esküvés-

gyakorlat

,,Az egész világon szembe kell néznünk egy masszívan egységes és könyörtelen összeesküvéssel, amely elsősorban rejtett módszerekkel növeli a befolyási övezetét: beszivárgással a megszállás helyett, felforgatással a választások helyett, megfélemlítéssel a szabad döntés lehetősége helyett, inkább éjszakai gerillákkal, mintsem katonákkal nappal." (J. F. Kennedy, az USA elnöke, 1961)

(Megölték:  1963november 22-én.)

Kép: imgur.com

Dísz-

terem

Balassi_2020_két_lovag.jpg

Roosevelt-

terem

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke a XXIV. Balassi-kard átadási ünnepségen a pesti Papi Szemináriumban 2020. február 14-én.

Kép: Nyíri Erzsébet

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án.

MTI/Koszticsák Szilárd

 

Abe Sinzó

A járványvészhelyzet

túlélése ép lélekkel

Mit idézhet elő a Covid-19 által okozott világjárvány az életünkben, és mit tehetünk azért, hogy a legkisebb veszteséggel az elérhető legjobb eredményt hozzuk ki a krízisből? Hogyan tudunk optimálisan megküzdeni a nehéz helyzetekkel? Ebben segíthetnek a klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerző gondolatai és gyakorlati tanácsai.
 

 • Általános tudnivalók (mindannyiunkat érintő események és teendők szintje)
   

Tudatosítsuk: milyen helyzetben vagyunk? Ez olyan fontos, mint egy orvosi diagnózis. Mi a krízis, és milyen stádiumai vannak? Pszichológiai törvényekről van szó. Minél inkább tudjuk, milyen stádiumban vagyunk, annál több eszközzel rendelkezhetünk a helyzettel való optimális megküzdésben. 

A krízis olyan megrendítő hatású élethelyzet, amelyre nem vagyunk felkészülve, váratlanul ér, így a régi helyzetmegoldásaink alkalmatlanok, újak pedig még nincsenek. A krízis negatív stresszhelyzet.

Mi a krízisdinamika? A lefolyáshoz illő túlélési célú alkalmazkodás és megküzdés erőmozgásainak folyamata. 

Első stádiuma a pánikfázis. Minél több személyt érint, annál inkább járványszerűen terjed a kétségbeesett tehetetlenségi állapot, amelyben az ember saját színvonala alatti módon viselkedik. Ez a regresszív (visszaeső) fázis. Hiányzik a biztos pont, káosz alakul(hat) ki. Jellemzője a félelem, kétségbeesés, bizonytalanság, az információszerzési kapkodás, katasztrofizáló gondolkodás és dramatizáló végkifejletek hírterjesztése, vagy éppen a bagatellizáló, jelentőség-alulbecslő magatartás. Senki nem tud semmi biztosat. Ilyenkor a viselkedést kapkodó, pánikos vásárlási láz, felfokozott ingerültség, agresszivitás vagy érzelmileg szélsőséges reagálás, olykor „világvége” hangulat jellemzi.

lIyenkor szükséges teendő a pánik csökkentése. Hiteles központi tájékoztatás kormányzati szinten, a média minden csatornáján, a közösségi fórumokon át, leállítva a rémhírterjesztéseket. Ennek híján felfokozódhat a bűnbakkereső, hibáztató, másokat okoló reagálás, amely negatív tömegreakciókat generálhat. Jellemző lehet a „hasítás” jelensége, az ún. két véleménypártra szakadás, szembenállás, zavarkeltő és/vagy azt fokozó akciók előfordulása. Minden információnak a pánik csökkentésére, hiteles hírközlések keretében történő megnyugtatásra kell irányulnia. Második stádium az észszerű cselekvési lehetőségek keresése, az érzelmi sokk fölé kapaszkodó helyzeti kontrollra törekvés, az összeszedettségre, összerendezettségre, szervezett cselekvésre törekvő magatartás. Indokokkal alátámasztott központi intézkedésekre van szükség, ezek betartásának ellenőrzésével. Minél teljesebb az emberi együttműködés közös iránya, a hierarchikus szervezettség elfogadása, a cselekvő erők „katonai fegyelmű” betartása és teljesítése, annál eredményesebb a meginduló kollektív megküzdési folyamat. Összefogás vagy széthúzás, együttműködés vagy szakadás, és külön utak keresése? Ezen múlik, hogy ezt a stádiumot milyen minőségben éljük át.

A teljes anyag:

 Akik kicselezték a PC-t

Nincs tabutéma a Vendég a Présházban című kötetben. Az interjúalany és az interjúvoló a legkényesebb témákban is valósághű tartalmakat bocsát közre - nevetségessé téve azokat a szélsőségeseket, akik a PC-vel próbálják korlátozni a gondolatszabadságot. A nyers valóság, és ami mögötte rejlik, napvilágra kerül.

 Phoenicurus

Macska figyel egy budai lakásból egy rozsdafarkú (Phoenicurus phoenicurus) madarat 2020. július 13-án. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

A második világháború lezárása óta meg nem kötött békeszerződésről kezdett tárgyalást Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő.

MTI

Georgieva

Krisztalina Georgieva, az IMF vezetője kiemelte, hogy két éve a világgazdaság összehangolt föllendülésben volt, közel 75 százaláka emelkedő trendben. Ma viszont a világgazdaság 90 százaléka esetében alacsonyabb növekedéssel számolnak.

Kép: wikipedia.org

Johnson

Boris Johnson a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában közölte: tényleges jelek vallanak arra, hogy Nagy-Britannia most már kezd túljutni a járvány tetőzésén.
MTI; Downing Street

Powell,

Fed

Jerome Powell, a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve monetáris politikája továbbra is "türelmes" marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását, azonban a jelek szerint egy ideig nem számítanak kamatmódosításra.

MTI

Kép: wikipedia.org

Li

Kö-csiang

A kínai fejlesztési bank kétmilliárd eurót nyújt kelet-közép-európai programok finanszírozására a térség és Kína együttműködésének keretében - jelentette be Li Kö-csiang kínai kormányfő Budapesten

Kép: wikipedia.org

Róth Miksa

remekműve

Pesten

A  100 éves házak rendezvénysorozat egyik fölfedezése: Róth Miksa lappangó remekműve egy Rákóczi téri lakásban.

Kép: Molnár Fatime

Contemporary Art

"A kortárs képzőművészet a jelen kulturális kincse, a ma emberének üzen a jövőről és az örök értékekről."

Képző-művészet

Európa-érem

 Vahram Martiroszjan

Pavlics

Ferenc

Vahram Martiroszjan ömény műfordító a Balassi-karddal a pesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében 2020 Bálint napján.

Kép: Nyíri Erzsébet

Az örmény irodalmár, a Balassi-kardhoz kapcsolódó tv-interjúja egy örmény hírcsatornán:

Pavlics Ferenc a NASA 

holdjárművének atyja. Járművei a Marsot is meghódították. A magyar mérnök 1956-ban a forradalom után, november végén a feleségével együtt hagyta el az országot. Útja Amerikába, New Jerseybe, végül Santa Barbarában telepedett le. A magyar tapasztalatok sokat segítették a munkáját. 

Kép: wikipedia.org

Vár-

kapitány

Most kell összefognunk

2020. október 2-4. között szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden a hagyományos felvonulással, művelődési programokkal, konyhaművészeti különlegességekkel.

Látványos menet borlovagrendekkel, mutatványosokkal, díszes fogatokkal. Hangversenyek és táncok. A parton kézműves vásár és Borfalu. Egy kis őszi pezsgés a méltán híres füredi borműveltésgre felfűzve. Mesterszakács fesztivállal ünnepli meg a szüretet a város. A Füredi Szüret már évek óta művelődési, országjárási rendezvénnyé nőtte ki magát, a borműveltség fényezése mellett tartalmas programokat nyújt a zeneszeretőknek, a gyerekeknek és a ínyencségek iránt érdeklődőknek egyaránt.

Tisza-

virág

Kultikus, közösségteremtő, korosztálytól függetlenül népszerű, igényes nemzetközi forgatag! 15. születésnapját ünnepli 2021. júniusában közép-Magyarország legnagyobb ingyenes kulturális kavalkádja, a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál. A belváros évszázados gesztenyefái, parkjai ezreknek válnak átmeneti otthonává, ahol minőségi zene, míves portékák, nagyszerű borok és pálinkák teszik teljessé a kikapcsolódást.

„Hazánk már az első fertőzöttek után, az első haláleset előtt bejelentette a veszélyhelyzetet; lépésről lépésre szigorítottuk a beutazást és a határellenőrzést; a háziorvosok számára közel húszezer szájmaszk áll jelenleg is rendelkezésre, 2 000 lélegeztető és 2 000 altatógép van, amelyekkel 100 000 fertőzött ellátását lehet biztosítani” – mondta Dr. Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke a Gondola képviseletében kérdező Molnár Pálnak, a Présház főszerkesztőjének adott interjújában.

- Alelnök úr, az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy Magyarország sem kerülheti el a koronavírust és annak terjedésével járó veszélyeket. A járvány az utóbbi időszakban mindent felülír Európa-szerte. Hogyan tudja hazánk kezelni a helyzetet, mit tesz Magyarország?

- Először is azt nagyon fontos leszögezni, hogy a koronavírus járvány nem pártpolitikai ügy, azt mindenkinek komolyan kell vennie. Sajnos az ellenzék és az ellenzéki sajtó egy része úgy tesz, mintha ez is egy olyan téma lenne, amelyben végre szembe mehet a kormánnyal, nem ismerik fel, hogy ez nem a politikai csatározások ideje, hanem az összefogás ideje. Azzal, hogy egyes ellenzéki politikusok, és főleg egyes ellenzéki sajtóorgánumok össze-vissza beszélnek, egyik napról a másikra, vagy akár napon belül is egymásnak ellentmondó dolgokat állítanak, csak ártanak a helyzet hatékony kezelésének. Ilyenkor a komolyság és a következetesség a legfontosabb, egyértelmű döntések és iránymutatások szükségesek. Most igazán össze kell tartanunk, mert ez egy olyan fenyegetés, egy olyan veszély, amin

másképpen nem tudunk túl lenni. Azt már látjuk, hogy elkerülni nem tudjuk, de talán közös erővel lassítani, fékezni tudjuk a járvány terjedését hazánkban. Magyarország kifejezetten gyorsan reagált, rögtön felállította az Operatív Törzset, amelyik nap mint nap ülésezik, és elsődleges feladata, hogy szakértői állásfoglalások alapján a kormánynak olyan ajánlásokat tegyen, amelyek a védekezést segítik. 

A múlt hét óta tíz plusz egy akciócsoport is alakult, mindegyik az élet egyik fontos területét karolja fel, hiszen a koronavírus járvány az élet minden területén változásokat hoz, úgy a munkahelyeken, ahogy a gazdaságban, a bankszektorban, vagy éppen az oktatásban. A háttérmunka mellett pedig elengedhetetlenül fontos a folyamatos és hiteles tájékoztatás is, az állampolgárokat nem szabad magukra hagyni ilyen éles helyzetben. Éppen ezért tart az Operatív Törzs minden nap sajtótájékoztatót a legújabb fejleményekről, és evégből indította a kormány a koronavirus.gov.hu oldalt is, ahol folyamatos, hiteles és naprakész információk érhetőek el.

A teljes interjú: 

Badacsonyi szüret

Szeptember 11-13. között a Badacsonyi szüreten konyhaművészeti és művelődési rendezvényekkel badacsonyi borászok nemes boraival - kéknyelűvel, szürkebaráttal, vörösökkel és fehérekkel -, szabadtéri élő hangversenyekkel várnak minden kedves, jóakaratú vendéget.

 

Fezen 

A európai zenekarok ünnepe, a jeles muzsika felhangzása - élmények a művelődés rajongóinak.

Tiszta forrásból.
Székesfehérvár, Új Váralja sor. 

2021. 07. 28. - 08. 01.

Hírek az európai művelődési  életből

A Református Énekek hangverseny 2021. JÚNIUS 26. A Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepét 2002 óta azzal a céllal rendezzük meg minden évben, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből koncertfelvétel készüljön professzionális előadók tolmácsolásában.

Visegrádi Palotajátékok 2021. július 9-10-11.

Három és fél évtizedes múltú, európai rangú magyar rendezvény. A Szent György Lovagrend szellemi műhelye hozta létre és gazdagította, színesítette évről évre. A bajvívók mellett a zeneművészek és a borművészek is jelen vannak, a magyar hősök tiszteletére rendezik a harci bemutatókkal feltüzelt ünneplést.

"Metamorphosis" - ez lesz a következő Cairo fesztivál címe is, amely 2021. május 20–23-án lesz. Addig is tudunk időt fordítani gyógyulásra, tanulásra, küzdelemre és felállásra - jobban, mint mint valaha... A térség legnagyobb orientalista találkozója. A magyarok fővárosa a helyszín.

FeHoVa: 2021. február 11-14. között immár 28. alkalommal rendeztetik meg a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Mely könnyen futja el a gaz a mezőt; midőn a nemesebb plántát csak az emberi munka s gond nevelheti.

Széchenyi István: Lovakrul

Wagner-

napok

2021

Wagner: A walkür / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK, Müpa 2021. VI. 18. 16:00

Mikszáth

is...

Vanyarci Haluska-ünnep.  2021. SZEPTEMBER 11. A krumpli alapú haluska azaz sztrapacska a `tót atyafiak` jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy híres földink Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. 

A Magyar Nemzeti Bank 2018. június 22-én „Egri vár” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából.

MNB

Dobó Istvánt 17 évvel a várvédés után felségsértésért letartóztatták Bécsben.

LMBTI

-mentes

övezetek

2019 eleje óta Délkelet-Lengyelország több tucat városában, megyéjében és térségében kijelöltek úgynevezett "LMBTI-ideológiától mentes" területeket.

MTI

Kép: pixabay.com

Falathová

Szerintem szinte száz százalékig a magyaroknál van az igazság. A szlovákok totális hazugságot interpretálnak a mai napig, és nagyon csalódott voltam, amikor erre rájöttem. Ha legalább igyekeznének egy kicsit közelíteni az álláspontjukat a valósághoz, és felelősséget vállalnának a múltbeli dolgokért, lenne esély megbékélésre, és kialakulhatna valamiféle partneri viszony - mondja Zuzanna Falathová.

magyarhirlap.hu

Kép: Bodnár Patrícia

Globális adatok

Présház.Eu

Európai művelődési, művészeti hírportál

Kiadó, főszerkesztő:

Molnár Pál

A fényképek Dormán László,  Elekes Andor,

Molnár Csenge-Hajna

és az MTI alkotásai

Szerkesztőség:

Budapest

NMHH: CE/16336-2/2015

 

A Présház

Hírportál

archívuma

2015-16

A Présház

Híportál

archívuma

2017

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com

Présház.Eu hírportál

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT (GDPR)

 

Név: Présház.Eu hírportál

Főszerkesztő: Molnár Pál

 

Tevékenység:

 

A Présház.Eu hírportál az európai művészettel összefüggő kulturális, közéleti, gazdasági és sporteseményekről tájékoztatja olvasóit. Jelmondata: Présház – európai dimenzió.

 

 

Interjúk készítése

 

A Présház.Eu hírportál  bevonja az alkotásba a magyar művészeti, gazdasági, köz- és sportélet európai szellemiségű szereplőit.

 

AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA

 

A Présház.Eu hírportál mint adatkezelő magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos nemzeti jogszabályokban, valamint az Európai Unió jogi aktusaiban meghatározott elvárásoknak.
A Présház.Eu hírportál adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek az előírásoknak megfelelőek.
A Présház.Eu hírportál fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató későbbi megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő idejében értesíti az érintetteket.
Ha kérdés merülne föl jelen szabályzathoz kapcsolódóan, a hírportál megválaszolja.
A Présház.Eu hírportál elkötelezett együttműködő társai személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja az információs önrendelkezési jog tiszteletben tartását. A Présház.Eu hírportál a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

 

AZ ADATKEZELŐ ADATAI

Ha megkeresné hírportálunkat, kapcsolatba léphet az adatkezelővel, Molnár Pállal.
A portál bejegyzési száma: NMHH: CE/16336-2/2015

 

 

A KEZELT SZEMÉLYES ADATOK KÖRE

 • Vezetéknév

 • Keresztnév

 • E-mail cím

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

 

E-mail cím

Az e-mail cím fontos az együttműködő társak értesítéséhez

Név

A felhasználó nevének kezelése azért szükséges, hogy azonosítani tudjuk

egy-egy jelzés ügyében

 

AZ ADATKEZELÉS JOGALAPJA

 

A felhasználó hozzájárulása, amelyet elektromos levélben történő jelzéssel ad meg nekünk.

 

AZ ADATKEZELÉS IDŐTARTAMA

 

A felhasználó adatait addig kezeljük, ameddig a felhasználó nem kéri az adatok törlését

 

 

TECHNIKAI ADATOK

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat papír alapú tömbben tárolja. Ezekhez csak a főszerkesztő – az adatkezelő – fér hozzá.

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés ellen.

 

ADATKEZELÉS CÉLJA

 

Az együttműködő társak jogainak védelme.

Kapcsolattartás.

 

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA, MÓDJA ÉS JOGALAPJA

ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI IRÁNYELVEK

 

A Présház.Eu hírportál tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, illetve törvényi felhatalmazáson alapulnak. Az önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az érintettek e hozzájárulásukat az adatkezelés bármely szakában visszavonhatják.
Bizonyos esetekben a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük a társakat.
Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

 • 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról (Infotv.);

 • Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

 • 2013. évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

 • 2000. évi C. törvény – a számvitelről (Számv. tv.);

 • 2017. évi LIII. törvény – a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (Pmt.);

 • 2013. évi CCXXXVII. törvény – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról (Hpt.).

 

ADATTOVÁBBÍTÁS, ADATFELDOLGOZÁS, AZ ADATOKAT MEGISMERŐK KÖRE

 

Személyes adatokat a Présház.Eu hírportál nem értékesít, harmadik fél számára nem ad ki.

 

ÉRINTETT JOGAI ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI

 

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve törlését.

 

 

AZ ÉRINTETT HOZZÁFÉRÉSHEZ VALÓ JOGA

 

Az érintett jogosult arra, hogy a személyes hozzáférést kapjon.

 

HELYESBÍTÉS JOGA

 

Az érintett kérheti a Présház.Eu hírportál által kezelt, rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 

TÖRLÉSHEZ VALÓ JOG

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Preshaz.Eu hírportál késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat.

 

 

Legutolsó frissítés: 2018. május 24.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now