top of page

A Présház hírportál archívuma

A lap a www.preshaz.eu címen folytatja működését

Főrendiházi ülésterem.jpg

 Főrendiház                                            parlement.hu

Előrébb az agarakkal!

„Kell immár énnékem csak jó ló, hamar agár” – írta Balassi Bálint.

Az európai költőóriás jól választott kutyát.

Őshonos nemzeti kutyafajtánk… A magyarok agarászatának nyomai a kazár birodalomig nyúlnak vissza… A középkori Magyarországon a királyi és nemesi udvarok nagy becsben tartották… Mátyás király szenvedélyesen szerette az agarakat… A magyar agár évszázadokon át terepagár volt… A magyar agár értelmes, éber, jó személy- és házőrző.”

Ez utóbbi mondatokat már dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője írta. A Magyar Mercurius Kiadó most adta ki A családhoz tartozó – Canis Lupus Familiaris – Gondolatok a kutyáról című könyvet, melynek szerzője a politikus: országgyűlési képviselő, volt honvédelmi miniszter, jogász–közgazdász, sportjogi szakjogász, a hadtudomány doktora és kungfumester.    

A könyv megírásának indoka meglehetősen egyszerű: „Azért, mert gyermekkorom óta nagyon szeretem a kutyákat” – vallja dr. Simicskó István.  

Komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, vizsla, magyar agár erdélyi kopó – a magyar kutyafajták. Eggyel több van, de ha azt is beillesztjük, akkor a lista megtanulhatatlanná válik: a rövid szőrű vizslát és a drótszőrű vizslát külön említi a szakma. Az ősi szelindek sajnos eltűnt a történelem viharaiban.

Hatalmas kincs ez az eleven örökség.Ezt onnan is tudhatjuk, hogy irigylik – és lopják – tőlünk azok, akiknek nincs kutyakincsük. „…a két világháború között olyan vadászati törvényt vezettek be Romániában, amely az erdélyi kopót és a magyar agarat, illetve a velük kapcsolatos vadászatot betiltották, és a

Dr. Simicskó István_02.jpg

kutyákat dúvadnak minősítették, tehát bárki háborítatlanul lelőhette őket. A II. világháború után sem lett sokkal jobb a helyzet…” – írja dr. Simicskó István. Vannak olyan szomszédos népek, amelyeknél felbukkantak „saját” kutyafajták újabban, ezek azonban feltűnően hasonlítanak egy-egy ősi magyar kutyára.

Van tehát kutyapolitika is – meglehetősen vicsorgó.

Noha a békés, gazdagító nemzeti politika is él a kutya példájával, még ha hasonlatként is: „Igen sokat kezdeni egyszerre többnyire igen ártalmas, s az, ki így cselekszik, nem dolgozik nagyobb sikerrel, mint azon agár, mely egy ízben több nyulat hajhász” – fogalmaz Széchenyi István a Hitelben. Ám a legnagyobb magyar nem „csak” írt: „1839-ben gróf Széchenyi István már megalapította az első Pest Megyei Agarász Társaságot. Tehát a minőségi állattenyésztés, ló- és kutyatenyésztés is a reformkor időszakában indult útjára” – jegyzi le könyvében dr. Simicskó István.

A teljes anyag:

 

Duna

Aréna

balassi.eu.jpg

Csató

Gábor

balassi.eu.jpg

Az FTC-Telekom Waterpolo - Jadran Herceg Novi mérkőzésen a Duna Arénában 2021. március 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Szablya-

élen

Polgári agytröszt

Átvette a hétfőtől a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatói feladatát Kiszelly Zoltán politológus. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

– Igazgató úr, az Antall-kormány idejében csak szélsőliberális politikai elemző műhelyek, közvélemény-kutatók voltak – ennek meg is lett a következménye. A most mögöttünk lévő bő évtizedben sokat változott a helyzet: megjelentek a polgári agytrösztök. Ez a fajta pluralizmus miért teszi egészségesebbé a demokráciát?

 

– A demokrácia és a piacgazdaság lételeme a verseny. A gondolatok és megoldási javaslatok versenye valóban csak az utóbbi időben kezd féloldalasról egy egészséges verseny felé elmozdulni. Antall József saját kormányát „kamikáze-kormánynak” nevezte, nehéz helyzetben, járatlan úton kellett haladniuk. Biztosan ismerték Margaret Thatcher példáját, akinek hatalomba vezető útját az 1970-es évek közepétől a konzervatív agytrösztök is kövezték. Ezek olyan témákkal és javaslatokkal formálták a közvéleményt, amelyeket a Konzervatív Párt felkarolt, és kormányra kerülve meg is valósított. Az Antall- és az első Orbán-kormány idején csak elkezdődött az építkezés, ami 2010 óta nagyobb lendületet kapott. A  baloldalnak ahogy a médiában, úgy a társadalomkutatás terén is monopóliuma volt, amit időbe telik lebontani. Ennek a munkának még most sem vagyunk a végén. Az 1993-ban létrehozott Századvég Alapítvány a polgári gondolkodás és politikai

Kiszelly-Zoltan(3).jpg

tanácsadás egyik első, és máig meghatározó műhelyeként vesz részt ebben.

– Noha már jelen voltak, és a közszolgálati sajtóban hangukat is hallatták a polgári politikai műhelyek, Budapest mégis elesett. Van-e kellő szellemi kapacitás ahhoz, hogy hasonló tragédia a belátható jövőben ne következzen be?

 

– Az jól látszik, hogy az ország a polgári kormányzás alatt fejlődik, és a baloldali kormányok alatt szegényedik. Ezt láttuk 2002 után, amikor a teli államkasszát és növekvő gazdaságot öröklő baloldal a csőd szélére kormányozta az országot. Most hasonló fenyeget Budapesten is, ahol a Tarlós-korszak tartalékait éli fel a baloldal. Nagy a tét! A megkezdett munkát folytatni kell, főként a családtámogatás; a munkahelyteremtés; a középosztály és hazai vállalkozások erősítése és a nemzetpolitika terén fontos, hogy ne jöjjön törés. A polgári politikai műhelyeknek 2022 előtt ennek fényében nagyobb a felelőssége.

A teljes interjú:

Balassi Szeged 2021 11.jpg

Megcsókolja Balassi megszentelt kardját a poéta a jubileumi kardceremónián Bálint napján Szegeden.

Molnár Csenge Hajna felvétele

Jubileumi kard

Kürti László költő kapta az idén a Balassi Bálint-emlékkardot. A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök nyújtotta át Bálint napján Szegeden. A kitüntetett irodalmárnak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.
 

– Mester, miért fontos egy XXI. századi költőnek, hogy egy XVI. századi poéta –szó szerint – „fémjelezze" talentumát?

 

– Mindannyian a hagyományok felől jövünk, az irodalomban sincs ez másként, a jó költészet is úgy teremthet újat, ha tisztában van a régivel, sőt használja, működésben is tartja azt. Az első magyarul költő klasszikusunk, az origó, ha valahonnan el kell indulni, ha hiteles hátteret és biztonságot akar magának egy mai költő, akkor olvasson klasszikust, ahogyan egy Balassi-kard az ember oldalán, egész jelentőségteljes hátteret adhat. 

– A XXV., jubielumi kardceremónián Ön egy Balassi-ihletésű versét mondta el, ugyanott Heinczinger Miklós, a Misztrál énekese olyan Juhász Gyula-vers megzenésített változatát adta elő ősbemutatóként, amely költemény Balassiról szól. Milyen érzést keltett Önben az, hogy Balassi-misén megszentelt kardot püspöktől vehetett át?

 

– A szakralitás minden ember számára fontos kell, hogy legyen, a mai, összezavart társadalom embere is észhez terül hamarosan, ahogy lekapcsolják a netet, vagy az általános komfortunk is, túl a víruson, megszűnik. Egy fegyver esetében pedig különösképpen jelentőségé van annak, hogy miféle szentség hatja át azt a kardot, amivel a végvárakon a magasirodalmat óvni, művelni, terjeszteni hivatott a költő. A Püspök úr köszöntője és a kardceremónia valódi időutazással felérő élmény volt, utólag is köszönet érte!

K%C3%BCrti%20L%C3%A1szl%C3%B3%202021%20I
megvalosult_NA (1).jpg

– Miért különleges, hogy Önről egyetemi professzor írt laudációt?

 

– Angyalosi Gergelynél szakdolgoztam a Debreceni Egyetem filozófia szakán, majd a PhD témavezetőm volt. Mentorom, atyai jóbarátom, tündéri figura, óriási koponya, emblematikus alakja a mai szellemi, irodalmi életnek, persze, hogy Tőle, és egy ilyen laudáció nagyon is szívközeli.

 

a laudáció teljes szövege itt olvasható:

 
– A porcelániparban ma világelső Herend. Hogyan érzékelteti az irodalomban is a csúcsminőséget az a Balassi-kisplasztika, amelyet Ön a globális hálózattal működő magyar vállalattól kapott?

 

–A Balassi-Kard, túl a díj irodalmi minőségén, önmagában egy ámulatba ejtően szép végvári szabja, hogy emellé egy herendi kisplasztikát is kaphattam, egy egyedi Balassi-mellszobrot, óriási megtiszteltetés, még keresem a helyét a házban, ahol biztonságban, de méltó helyre kerülhet!

A teljes interjú:

"Ezredes" professzor

Rímek szablyaélen jó.jpeg

Az évized verseskötetét adta ki a Kairosz: Rímek szablyaélen címmel, Balassi-kardos költők és műfordítók antológiája alcímmel, Molnár Pál szerkesztésében.

Haidara,

Jones

balassi.eu.jpg

Amadou Haidara, az RB Leipzig (b) és Curtis Jones, az FC Liverpool játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében játszott mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. február 16-án.

MTI/Illyés Tibor

Moderna

vakcina

balassi.eu.jpg

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz Hajdúböszörményben, a Magyarországi Baptista Egyház Emmaus Idősek Otthonában 2021. február 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Bor-

mester

balassi szeged 2021 22.jpg

Molnár Gábor, a Balassi-kard borseregszemle bajnok borának alkotója.

Kép: Molnár Csenge Hajna

Széchenyi könyv.jpg

Ezredik publicisztikáját tette közzé a Magyar Hírlapban Bogár László közgazdász professzor. A jubileumi alkalomból őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

– Professzor úr, ámbár ma szólíthatnánk ezredes úrnak is, természetesen gratulálunk a jubileumi alkalomhoz! Az eltelt években hogyan tapasztalta: a közélet jól érthető, tömör, élvezetesnek szánt elemzése: a publicisztika hogyan hat a közbeszédre, a politikai döntésekre a mai világban?

 

– Először is nagyon köszönöm a magas „rendfokozatot”, igyekszem méltónak bizonyulni az elismerésre. Mi tagadás egy kicsit engem is meglep, hogy ezer írás ilyen gyorsan meg tudott születni, és azt is be kell vallanom, hogy nehezebb lett volna számomra nem megírni, mint létrehozni ezeket az írásokat. A körülöttünk, és ennek nyomán persze bennünk is örvénylő világ egyszerűen nem engedte nem megírni magát. Elkényeztetett a sors, mert már a hetvenes évek végén, vagyis már huszonéves koromban, jelentek meg írásaim országos folyóiratokban, és azóta folyamatosan mondom (meg persze írom) a magamét. Atyai jóbarátom, Fekete Gyula sokat segített annak idején, és ő vitt be abba az „asztaltársaságba”, a népi írók újabb nemzedékének közösségébe, ahonnan aztán egyenes út vezetett a lakiteleki találkozóig, és aztán 1990 és 2002 között a „nagypolitikáig”. A sors esélyt adott egy elég intenzív tanulásra, és én igyekeztem minden tapasztalatomat írásba is foglalni, mintegy okulásul, legfőképpen önmagam számára.

balassi.eu.png
balassi.eu.png

Az írás olyan életelemmé vált, ami nélkül elképzelhetetlen számomra a létezés. Hogy aztán mindez mi végre, ezt a kérdést nem egyszerű megválaszolni, és azt hiszem, hogy nem is az én feladatom annak megítélése, hogy kire milyen hatást gyakoroltak/gyakorolnak írásaim. A nyolcvanas évek során nagy megrendülés volt számomra átélni, hogy az uralkodó elbeszélési mód mennyire alkalmatlan a helyzet és különösen a várható változások leírására. Hogy szinte a semmiből kellene egy egészen más értelmezési keretet, és főként fogalomkészletet létrehozni. A legfőbb törekvésem tehát az volt, hogy a kialakulóban lévő új berendezkedés fogalom-generáló hatalmi komplexumának létrehozásában részem lehessen. Ma már mindenki látja, hogy a társadalmi valóság narratívákra épül, és csak az képes bármilyen befolyást gyakorolni a társadalmi valóságra, aki képes e narratívák feletti ellenőrzését fenntartani, és meghatározó befolyása csak annak lehet, aki az uralkodó elbeszélési módot a kezében tartja.

A teljes interjú:

balassi.eu.png
balassi.eu.jpg

Elcsent

lengyel

ötlet

balassi.eu.jpg

Szobrot állítanak a háborúkban megerőszakolt nők emlékére Budapesten - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, január 29-én.

Jerzy Bohdan Szumczyk lengyel művész szobra egy terhes nőt megerőszakoló szovjet katonáról. A szobrot engedély nélkül állították fel Gdanskban, 2013. október 16-án, majd a rendőrség pár óra múlva eltávolította

FORRÁS: ORIGO/ AFP/JERZY BOHDAN SZUMCZYK

Rus

Adrián

balassi.eu.jpg
Dr. Simicskó István_02.jpg
balassi.eu.jpg
balassi.eu1.webp

Rus Adrián a labdarúgó NB I 20. fordulójában játszott Ferencvárosi - Videoton mérkőzésen a Groupama Arénában 2021. február 7-én. 

MTI/Szigetváry Zsolt

balassi.eu.jpg

Hibrid

háború

Intercession Cathedral

Moszkvának tudomására jutott, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni küzdelemben, egyebek között az orvostudomány területén elért eredményeivel kapcsolatban "információs provokációk készülnek ellene" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőségének szerdai moszkvai tanácskozásán.

    Putyin szerint Oroszország ellen "céltudatos információs kampány" zajlik, amelynek keretében sok kérdésben "megfellebbezhetetlen és alaptalan vádakkal" illetik. Megjegyezte, hogy a világjárvány elleni küzdelem globális feladatát csakis összefogással lehet megoldani.
   Az elnök az FSZB feladatai között sorolta fel annak megakadályozását, hogy a koronavírus új változatai kerüljenek be az országba.
   Az orosz elnök kifogásolta, hogy a Nyugat a feltartóztatás politikáját alkalmazza Oroszországgal szemben, s ez az ország értékrendjének és fejlődésének aláásására irányul. Putyin nehezményezte, hogy szerinte nem a nemzetközi kapcsolatokban természetes konkurenciaharcról, hanem "következetes és nagyon agresszív irányvonalról" van szó, amely a külső határok mentén problémákat hoz létre "a belső instabiltás kiprovokálásának" és az ország külső ellenőrzés alá helyezésének érdekében.
   Beszédében a nyugati országokkal szemben felsorolt kifogásai között szerepelt, hogy Oroszország ellen gazdasági szankciókat vezettek be, blokkolják a nagy nemzetközi projekteket, amelyekben Moszkva érdekelt, valamint közvetlenül beavatkoznak Oroszország belügyeibe és demokratikus eljárásaiba, titkosszolgálai eszközöket vetve be ellene. Kifejezte készségét a nyílt párbeszédre, ugyanakkor rámutatott, hogy Moszkva számára a legfontosabb Oroszország szuverenitásának, nemzeti érdekeinek, polgárai biztonságának, valamint annak a jogának a védelme, hogy maguk határozhassák meg a jövőjüket.
   Putyin felszólította az FSZB-t, hogy a meglévő alapokra és a növekvő potenciáljára támaszkodva "minden kulcsfontosságú irányban biztosítson új minőséget a tevékenységében", és hatékonyság szempontjából feleljen meg "a fenyegetések dinamikájának".
   Az elnök szerint tavaly 72 "terrorista irányultságú" bűncselekményt sikerült megakadályozni, egynegyedével többet, mint 2019-ben. Ez szerinte azt jelenti, hogy "a terrorista hálózat igyekszik bármilyen eszközzel helyreállítani az aktivitását", és az FSZB-nek fel kell készülnie az új módszereire.
   Közölte, hogy tavaly idegen titkosszolgálatok 72 hivatásos tagját és 423 ügynökét leplezték le Oroszországban. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta a katonai jellegű és az éltechnológiákra vonatkozó titkos információk védelmének fontosságát. Az FSZB feladatai között nevezte meg az orosz cégeknek a tisztességtelen konkurenciaharctól való megvédését. MTI

KSC–

PEAC

balassi.eu.jpg

Román cél

Tőkés-1-Mohácsi-László-Árpád-1024

Tőkés László: a román cél továbbra is "az ország homogenizációja", "a magyarság kipusztítása, elüldözése."

MTI/Kiss Gábor

15 324

az elhunytak

száma

hazánkban

balassi.eu.jpg

Tizenötezer-háromszázjuszonnégy koronavírussal fertőzött elhunytak száma hazánkban, többen meggyógyultak.

    A koronavirus.gov.hu  oldalon köszönetet mondtak a Szent László kórház orvosainak és ápolóinak. MTI

Ki-

szerelés

Balassi Szeged 2021 23.jpg

Völner Pál

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy megállítsa "a többmilliárdos iparággá változott börtönbizniszt". MTI

 Főrend

Főrendiházi ülésterem.jpg

Főrendiházi ülésterem - parlament.hu

Európát védő fiatalok

"Minden héten, minden nap, minden órában  - az illegális migránsokkal teli hajók elárasztják az európai vizeket. Invázió zajlik" - figyelmezteti a törvénytisztelő embereket a Defend Europe mozgalom. "Ez a hatalmas bevándorlás megváltoztatja kontinensünket. Elveszítjük biztonságunkat és életmódunkat, és fennáll annak a veszélye, hogy az európaiak kisebbségiek lesznek a saját európai hazájukban" - vetíti fel a jövő aggasztó képét a Defend Europe. A nemzetközi szervezet egyik szóvivőjének, Martin Sellnernek tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2017. augusztus 7.

- Szóvivő úr, az Önök mozgalmát jogi fenyegetések is érik. Van-e megfelelő agytröszt a jogi védekezéshez?

 

- Igen, természetesen. Elvünk: Mindig ragaszkodj a törvényhez. A Defend Europe küldetése azért is sikeres, mert kezdettől fogva a mai eseményekig minden akciónk és cselekedetünk száz százalékig a törvényesség határain belül mozog.

- A migráció mögött az alvilág áll. Embercsempészek Afrikában. Korrupt politikusok Európában. Milyen kockázattal néznek szembe a Defend Europe aktivistái?

A teljes interjú:

Kemény harc jön

„A nyílt társadalom elméletének hirdetői egy jól hangzó gondolat felszíne alatt valójában a közösség és az egyén számára egyaránt kártékony életformát vizionálnak. Azt mondják, hogy a nemzetek közötti feszültségek úgy előzhetők meg, ha minden hagyományos közösséget és identitást lerombolva új társadalmi modellt építenek ki. Ezért támadják a nemzetet, az egyházat, a családot” – mondja Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezető-helyettese. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

- Ön úgy fogalmazott, hogy tíz év után, ciklus közepén jó átadni egy pozíciót, ugyanakkor csak egyet lép vissza: frakcióvezető-helyettesként dolgozik tovább. Az előttünk lévő bő másfél év a választásokig meglehetősen brutális kihívásokat állít elénk. Egy óceánnal odébb véres utcai harcokká züllött a demokrácia, és úgy látszik, hogy az atlanti tengely ezt nálunk, Magyarországon is szeretné elérni. Küzdelmes másfél év áll előttünk. Ön milyen személyes politikai célt tűzött Maga elé?

- Kétségtelenül kemény harcok következnek. Mindnyájunknak az a dolga, hogy beleálljunk ebbe a harcba. E mellet van egy másik szempont, amely személyes.

harrach_mti_soós_lajos.jpg

Ezt úgy szokták fogalmazni, hogy „fiatalok a csatába, idősek a Tanácsba.”  Megkérdezte egy idősebb kollégám, hogy jó, jó, de hol van az a Tanács. Számomra ez a Tanács azon témák együttese, amelyekben nélkülözhetetlen egy politikai pártban a tapasztalat és a megfontoltság. Három olyan téma van, amik a kardforgatás kötelezettsége mellett, mint értékfelmutató feladatok számomra testhezállók. Ez pedig a szociális kérdések, vagyis a segítségre szoruló ember védelme. A természet, vagyis a teremtett világ védelme. És még valami: a politikán kívüli civil világgal való kapcsolat építése. A teremtésvédelem nem alkalmi válasz egy problémára, hanem a felelősen gondolkodó ember kezdettől létező szemlélete és magatartása.

A teljes interjú:

Killik

balassi_edited.jpg

Küzdelem a labdáért a Killik László női kosárlabda Magyar Kupa harmadik helyéért játszott Atomerőmű KSC Szekszárd - PEAC-Pécs mérkőzésen a budapesti Gabányi László Sportcsarnokban 2021. február 28-án.

MTI/Kovács Tamás

Eszme

balassi.eu.jpg

Putyin megfogalmazása szerint a liberális eszme azt vélelmezi, hogy "semmit nem kell csinálni, a migráns büntetlenül gyilkolhat, fosztogathat, nemi erőszakot követhet el, mivel tiszteletben kell tartani az őt migránsként megillető jogokat".
    A liberális eszme azonban elavulttá vált, mivel szembekerült a népesség túlnyomó többségének érdekeivel - mondta az orosz elnök. kremlin

Össze-

esküvés-

gyakorlat

balassi.eu.jpg

,,Az egész világon szembe kell néznünk egy masszívan egységes és könyörtelen összeesküvéssel, amely elsősorban rejtett módszerekkel növeli a befolyási övezetét: beszivárgással a megszállás helyett, felforgatással a választások helyett, megfélemlítéssel a szabad döntés lehetősége helyett, inkább éjszakai gerillákkal, mintsem katonákkal nappal." (J. F. Kennedy, az USA elnöke, 1961)

(Megölték:  1963november 22-én.)

Kép: imgur.com

Josihide

balassi.eu.jpg

Thomson

balassi.eu.jpg

A járványvészhelyzet

túlélése ép lélekkel

Mit idézhet elő a Covid-19 által okozott világjárvány az életünkben, és mit tehetünk azért, hogy a legkisebb veszteséggel az elérhető legjobb eredményt hozzuk ki a krízisből? Hogyan tudunk optimálisan megküzdeni a nehéz helyzetekkel? Ebben segíthetnek a klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerző gondolatai és gyakorlati tanácsai.
 

 • Általános tudnivalók (mindannyiunkat érintő események és teendők szintje)
   

Tudatosítsuk: milyen helyzetben vagyunk? Ez olyan fontos, mint egy orvosi diagnózis. Mi a krízis, és milyen stádiumai vannak? Pszichológiai törvényekről van szó. Minél inkább tudjuk, milyen stádiumban vagyunk, annál több eszközzel rendelkezhetünk a helyzettel való optimális megküzdésben. 

A krízis olyan megrendítő hatású élethelyzet, amelyre nem vagyunk felkészülve, váratlanul ér, így a régi helyzetmegoldásaink alkalmatlanok, újak pedig még nincsenek. A krízis negatív stresszhelyzet.

Mi a krízisdinamika? A lefolyáshoz illő túlélési célú alkalmazkodás és megküzdés erőmozgásainak folyamata. 

Első stádiuma a pánikfázis. Minél több személyt érint, annál inkább járványszerűen terjed a kétségbeesett tehetetlenségi állapot, amelyben az ember saját színvonala alatti módon viselkedik. Ez a regresszív (visszaeső) fázis. Hiányzik a biztos pont, káosz alakul(hat) ki. Jellemzője a félelem, kétségbeesés, bizonytalanság, az információszerzési kapkodás, katasztrofizáló gondolkodás és dramatizáló végkifejletek hírterjesztése, vagy éppen a bagatellizáló, jelentőség-alulbecslő magatartás. Senki nem tud semmi biztosat. Ilyenkor a viselkedést kapkodó, pánikos vásárlási láz, felfokozott ingerültség, agresszivitás vagy érzelmileg szélsőséges reagálás, olykor „világvége” hangulat jellemzi.

Bagdy_Emőke.JPG

lIyenkor szükséges teendő a pánik csökkentése. Hiteles központi tájékoztatás kormányzati szinten, a média minden csatornáján, a közösségi fórumokon át, leállítva a rémhírterjesztéseket. Ennek híján felfokozódhat a bűnbakkereső, hibáztató, másokat okoló reagálás, amely negatív tömegreakciókat generálhat. Jellemző lehet a „hasítás” jelensége, az ún. két véleménypártra szakadás, szembenállás, zavarkeltő és/vagy azt fokozó akciók előfordulása. Minden információnak a pánik csökkentésére, hiteles hírközlések keretében történő megnyugtatásra kell irányulnia. Második stádium az észszerű cselekvési lehetőségek keresése, az érzelmi sokk fölé kapaszkodó helyzeti kontrollra törekvés, az összeszedettségre, összerendezettségre, szervezett cselekvésre törekvő magatartás. Indokokkal alátámasztott központi intézkedésekre van szükség, ezek betartásának ellenőrzésével. Minél teljesebb az emberi együttműködés közös iránya, a hierarchikus szervezettség elfogadása, a cselekvő erők „katonai fegyelmű” betartása és teljesítése, annál eredményesebb a meginduló kollektív megküzdési folyamat. Összefogás vagy széthúzás, együttműködés vagy szakadás, és külön utak keresése? Ezen múlik, hogy ezt a stádiumot milyen minőségben éljük át.

A teljes anyag:

 Rengés

Szuga Josihidét, a japán miniszterelnök azt mondta, politikájában abszolút elsőbbséget élvez majd a gazdaság beindítása, továbbá a koronavírus visszaszorítása, ami szükséges a jövő évre halasztódott 2020-as tokiói olimpiai játékok 

megrendezéséhez is. MTI

Sokat tanulhatunk egy feszült helyen, például egy szerkesztőségi teremben, ahol nagy egókkal kell foglalkozni, és kihozni a legtöbbet belőlük - vallja Robert Thomson, a Wall Street Journal főszerkesztője. web.archive.org

Dísz-

terem

Balassi_2020_két_lovag.jpg

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke a XXIV. Balassi-kard átadási ünnepségen a pesti Papi Szemináriumban 2020. február 14-én.

Kép: Nyíri Erzsébet

Trón-

terem

balassi.eu.jpg

A valaha volt leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó, és egyben legrégebb óta trónon lévő nő a világon. 

wikipedia; kép: WPA Pool

Georgieva

Reagan

georgieva.jpg

Krisztalina Georgieva, az IMF vezetője kiemelte, hogy két éve a világgazdaság összehangolt föllendülésben volt, közel 75 százaláka emelkedő trendben. Ma viszont a világgazdaság 90 százaléka esetében alacsonyabb növekedéssel számolnak.

Kép: wikipedia.org

balassi.eu.jpg

Ronald Reagan Kalifornia kormányzójaként, még 1975-ben egy interjúban azt mondta: ha Amerikát valaha eléri a fasizmus, akkor az a liberalizmus nevében fog eljönni.

hirado.hu, newsday.com

balassi.eu.jpg

A Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Görögország központi részét. A rengés epicentruma Elasszona településtől délre, mintegy 10 kilométeres mélységben volt. Egyelőre nincsenek értesülések károkról vagy sérültekről.

Yossi

Cohen

balassi.eu.jpg

Powell,

Fed

balassi.eu.jpg

"Széles körben elterjedt a fertőzés, és hazudnak róla. A számok, amelyekről az iráni állampolgárok számolnak be, nem igazak. A fertőzöttek és halottak száma, amelyekről tudok, sokkal nagyobb" - mondta Yossi Cohen, a Moszad igazgatója. axois.com

Jerome Powell, a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke. A Federal Reserve monetáris politikája továbbra is "türelmes" marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását.

MTI; Kép: wikipedia.org

 Tégláskert

balassi.eu.jpg

Li

Kö-csiang

balassi.eu.jpg

A kínai fejlesztési bank kétmilliárd eurót nyújt kelet-közép-európai programok finanszírozására a térség és Kína együttműködésének keretében - jelentette be Li Kö-csiang kínai kormányfő Budapesten

Kép: wikipedia.org

Contemporary Art

balassi.eu.jpg

"A kortárs képzőművészet a jelen kulturális kincse, a ma emberének üzen a jövőről és az örök értékekről."

Róth Miksa

remekműve

Pesten

balassi.eu.jpg

Jósa

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája fecskendőben előkészítve az oltáshoz a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Oktatókórházba 2021. január 24-én. MTI/Balázs Attila

A  100 éves házak rendezvénysorozat egyik fölfedezése: Róth Miksa lappangó remekműve egy Rákóczi téri lakásban.

Kép: Molnár Fatime

Képző-művészet

A legrangosabb magyar képzőművészeti elismerés - határok nélkül...

Európa-érem

Pavlics

Ferenc

balassi.eu_edited.jpg

Pavlics Ferenc a NASA 

holdjárművének atyja. Járművei a Marsot is meghódították. A magyar mérnök 1956-ban a forradalom után, november végén a feleségével együtt hagyta el az országot. Útja Amerikába, New Jerseybe, végül Santa Barbarában telepedett le. A magyar tapasztalatok sokat segítették a munkáját. 

Kép: wikipedia.org

Leány

balassi.eu.jpg

Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) virágzik 2021. február 28-án. A Magyarországon védett növény természetvédelmi értéke tízezer forint.

MTI/Komka Péter

Vár-

kapitány

Ozora

ünneplés

balassi.eu.jpg

Egy csendes és visszavonult idényt követően 2021 augusztusában ismét egyesül a már a világ valamennyi táján tagokat számláló törzs, és a dádpusztai völgyben ismét összefonódik a természet és a zene lüktetése, és életre kel az Ozora Ünneplés!

A Kárpát-medence legkülönlegesebb nagyrendezvénye augusztus 2. és augusztus 8. között nyitja majd meg kaput a nagyközönség előtt, ahol a különleges zenék java mellett egy igazán egyedi szellemi környezet várja majd a látogatókat, amelynek vezérfonala a természet és az egymás iránti tisztelet és szeretet. 

Tisza-

virág

balassi.eu.jpg

Kultikus, közösségteremtő, korosztálytól függetlenül népszerű, igényes nemzetközi forgatag! 15. születésnapját ünnepli 2021. júniusában közép-Magyarország legnagyobb ingyenes kulturális kavalkádja, a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál. A belváros évszázados gesztenyefái, parkjai ezreknek válnak átmeneti otthonává, ahol minőségi zene, míves portékák, nagyszerű borok és pálinkák teszik teljessé a kikapcsolódást.

Relativitáselmélet

A fizika tanulmányozása közben, az 1957-1962 egyetemi években, csak felületesen találkoztam Albert Einstein névével, továbbá a relativitáselmélettel, ill. a speciális relativitás teóriában előforduló mágikus képlettel. Az idézett név egy jóindulatú zseni képet váltja ki az ember elméjében, aki forradalmasította az elképzeléseinket magáról az űrről, időről, energiáról, tömegről és a mozgásról. Azonban a további kutatói tevékenységemben sem kellett használnom Einstein neve által fémjelzett törvényeket.

Palágyi István György esszéje

Az angol nyelvben az „einstein” szót, mint a briliáns tökéletesség szinonimáját használják. Einsteint sokan a legkiválóbb elmének tartják, aki valaha is a földön élt. Ez a legelterjedtebb róla alkotott kép, amelyet még megerősítik a tankönyvek, a média, és a hősnek kijáró tisztelettel meghajló fizikusok és történészek. De ha az ember mélyebben beleolvas a tudományos irodalomba, és elolvassa, hogy mit írnak róla a kortársai, akkor egy egészen más kép kezd kirajzolódni alakjáról. A valóságban egy irracionális (oktalan) plagizátorról van szó, aki ügyes manipulációkkal a 

kortárs kutatók műveit egyszerűen eltulajdonította. És hogy ennek kevés kivétellel a nagy közönség is bedőlt.

Einstein valóban abban a korban élt (1879-1955), amikor a kísérleti fizikában a spekulatív jelleg kezd dominálni. Legismertebb műve a relativitáselmélet, amely 1905-ben tett közé anélkül, hogy bármilyen forrás vagy

Pal%C3%A1gyi%20Istv%C3%A1n_edited.jpg

hivatkozás lett volna a dolgozathoz hozzácsatolva. Ez tökéletesen megfelelt alapelvének, amely lényege az volt, hogy ha valaki sikeres akar lenni, kell, hogy eltitkolja forrásait. Ez magát Max Born nevű másik Nobel-díjas tudóst nagyon aggasztotta, és egy berlini Nemzetközi relativitási konferencián (1955-ben) kijelentette, hogy nem új dologról van szó.

A teljes esszé: 


Noha az Annalen der Physik c. folyóiratban 1905-ben megjelent cikkben semmiféle hivatkozások nem voltak, és a cikk nagyon hasonlított az előző évben leközölt H. Lorenz dolgozatára, amire W. Kaufmann és Max Planck egyaránt nyilvánosan rámutatott.

Einstein csupán egy metafizikai újraértelmezést és Lorentz tudományos elméletének általánosítását nyújtotta, amelyeket először már Henri Poincaré (1854-1912) leírt.

Ezek a tények bizonyítják, amint ezt Ch. Nordmann, a Párizsi Obszervatóriumból megállapította, hogy a legtöbb Einsteinnek tulajdonított dolog tulajdonképpen Poincaréé.

Katlan ünneplés
 

Harmadszor is ütemtárrá változtatja a Tárnoki Kőfejtő csarnokát a Katlan fesztivál, és a  nyár derekán, egész pontosan 2021. július 23-án és július 24-én alaposan megpakolja a fősodrástól távol eső elektronikus zenei ütemekkel az extravagáns helyszínt.

 

Fezen 

A európai zenekarok ünnepe, a jeles muzsika felhangzása - élmények a művelődés rajongóinak.

Tiszta forrásból.
Székesfehérvár, Új Váralja sor. 

2021. 07. 28. - 08. 01.

Hírek az európai művelődési  életből
balassi.eu.jpg

A Református Énekek hangverseny 2021. JÚNIUS 26. A Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepét 2002 óta azzal a céllal (is) rendezik meg minden évben, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből koncertfelvétel készüljön professzionális előadók tolmácsolásában.

balassi.eu.jpg

Visegrádi Palotajátékok 2021. július 9-10-11.

Három és fél évtizedes múltú, európai rangú magyar rendezvény. A Szent György Lovagrend szellemi műhelye hozta létre és gazdagította, színesítette évről évre. A bajvívók mellett a zeneművészek és a borművészek is jelen vannak, a magyar hősök tiszteletére rendezik a harci bemutatókkal feltüzelt ünneplést.

AGEN
DA
PEST
BUDA

"Metamorphosis" - ez lesz a következő Cairo fesztivál címe is, amely 2021. május 20–23-án lesz. Addig is tudunk időt fordítani gyógyulásra, tanulásra, küzdelemre és felállásra - jobban, mint mint valaha... A térség legnagyobb orientalista találkozója. A magyarok fővárosa a helyszín.

50+... XIV. kerület

2022. május 20-án újra felcsendülnek a ’60-as, ’70-es évek legnagyobb slágerei, a 60 tagú szimfonikus zenekar előadásában.

Mely könnyen futja el a gaz a mezőt; midőn a nemesebb plántát csak az emberi munka s gond nevelheti.

Széchenyi István: Lovakrul

Wagner-

napok

2021

Wagner: A walkür / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK, Müpa 2021. VI. 18. 16:00

balassi.eu.jpg

Mikszáth

is...

Vanyarci Haluska-ünnep.  2021. SZEPTEMBER 11. A krumpli alapú haluska azaz sztrapacska a `tót atyafiak` jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy híres földink Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. 

A Magyar Nemzeti Bank 2018. június 22-én „Egri vár” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából.

MNB

Dobó Istvánt 17 évvel a várvédés után felségsértésért letartóztatták Bécsben.

LMBTI

-mentes

övezetek

balassi.eu.jpg

2019 eleje óta Délkelet-Lengyelország több tucat városában, megyéjében és térségében kijelöltek úgynevezett "LMBTI-ideológiától mentes" területeket.

MTI

Kép: pixabay.com

Falathová

balassi_edited.jpg

Szerintem szinte száz százalékig a magyaroknál van az igazság. A szlovákok totális hazugságot interpretálnak a mai napig, és nagyon csalódott voltam, amikor erre rájöttem. Ha legalább igyekeznének egy kicsit közelíteni az álláspontjukat a valósághoz, és felelősséget vállalnának a múltbeli dolgokért, lenne esély megbékélésre, és kialakulhatna valamiféle partneri viszony - mondja Zuzanna Falathová.

magyarhirlap.hu

Kép: Bodnár Patrícia

Globális adatok

balassi.eu.jpg
gondola logo.png

PréshÁz -  Európai dimenzió

Présház.Eu

Európai művelődési, művészeti hírportál

Kiadó, főszerkesztő:

Molnár Pál

A fényképek Dormán László,  Elekes Andor,

Molnár Csenge-Hajna

és az MTI alkotásai

Szerkesztőség:

Budapest

NMHH: CE/16336-2/2015

 

A Présház

Hírportál

archívuma

2015-16

A Présház

Híportál

archívuma

2017

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com

Présház.Eu hírportál

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT (GDPR)

 

Név: Présház.Eu hírportál

Főszerkesztő: Molnár Pál

 

Tevékenység:

 

A Présház.Eu hírportál az európai művészettel összefüggő kulturális, közéleti, gazdasági és sporteseményekről tájékoztatja olvasóit. Jelmondata: Présház – európai dimenzió.

 

 

Interjúk készítése

 

A Présház.Eu hírportál  bevonja az alkotásba a magyar művészeti, gazdasági, köz- és sportélet európai szellemiségű szereplőit.

 

AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA

 

A Présház.Eu hírportál mint adatkezelő magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos nemzeti jogszabályokban, valamint az Európai Unió jogi aktusaiban meghatározott elvárásoknak.
A Présház.Eu hírportál adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek az előírásoknak megfelelőek.
A Présház.Eu hírportál fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató későbbi megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő idejében értesíti az érintetteket.
Ha kérdés merülne föl jelen szabályzathoz kapcsolódóan, a hírportál megválaszolja.
A Présház.Eu hírportál elkötelezett együttműködő társai személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja az információs önrendelkezési jog tiszteletben tartását. A Présház.Eu hírportál a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

 

AZ ADATKEZELŐ ADATAI

Ha megkeresné hírportálunkat, kapcsolatba léphet az adatkezelővel, Molnár Pállal.
A portál bejegyzési száma: NMHH: CE/16336-2/2015

 

 

A KEZELT SZEMÉLYES ADATOK KÖRE

 • Vezetéknév

 • Keresztnév

 • E-mail cím

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

 

E-mail cím

Az e-mail cím fontos az együttműködő társak értesítéséhez

Név

A felhasználó nevének kezelése azért szükséges, hogy azonosítani tudjuk

egy-egy jelzés ügyében

 

AZ ADATKEZELÉS JOGALAPJA

 

A felhasználó hozzájárulása, amelyet elektromos levélben történő jelzéssel ad meg nekünk.

 

AZ ADATKEZELÉS IDŐTARTAMA

 

A felhasználó adatait addig kezeljük, ameddig a felhasználó nem kéri az adatok törlését

 

 

TECHNIKAI ADATOK

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat papír alapú tömbben tárolja. Ezekhez csak a főszerkesztő – az adatkezelő – fér hozzá.

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés ellen.

 

ADATKEZELÉS CÉLJA

 

Az együttműködő társak jogainak védelme.

Kapcsolattartás.

 

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA, MÓDJA ÉS JOGALAPJA

ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI IRÁNYELVEK

 

A Présház.Eu hírportál tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, illetve törvényi felhatalmazáson alapulnak. Az önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az érintettek e hozzájárulásukat az adatkezelés bármely szakában visszavonhatják.
Bizonyos esetekben a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük a társakat.
Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

 • 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról (Infotv.);

 • Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

 • 2013. évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

 • 2000. évi C. törvény – a számvitelről (Számv. tv.);

 • 2017. évi LIII. törvény – a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (Pmt.);

 • 2013. évi CCXXXVII. törvény – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról (Hpt.).

 

ADATTOVÁBBÍTÁS, ADATFELDOLGOZÁS, AZ ADATOKAT MEGISMERŐK KÖRE

 

Személyes adatokat a Présház.Eu hírportál nem értékesít, harmadik fél számára nem ad ki.

 

ÉRINTETT JOGAI ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI

 

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve törlését.

 

 

AZ ÉRINTETT HOZZÁFÉRÉSHEZ VALÓ JOGA

 

Az érintett jogosult arra, hogy a személyes hozzáférést kapjon.

 

HELYESBÍTÉS JOGA

 

Az érintett kérheti a Présház.Eu hírportál által kezelt, rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 

TÖRLÉSHEZ VALÓ JOG

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Preshaz.Eu hírportál késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat.

 

 

Legutolsó frissítés: 2018. május 24.

bottom of page