Kolozsvár: Mátyás király                                                                       MTI/Kiss Gábor

Honvédelem aláírással

A pártokon átívelő összefogás fontos annak érdekében, hogy sikeressé váljon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székelyföldi magyarságot is támogató európai polgári kezdeményezése - mondta Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. Őt kérdezte a Présház.

2020. február 23.

- Képviselő úr, a Székely Nemzeti Tanács célja, hogy az Európai Unió kezelje különös figyelemmel azokat a régiókat, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, illetve nyelvi sajátosságaiban eltérnek az őket körülvevő területektől, mindez pedig kiemelkedő segítséget jelenthet a székelyföldi magyarság megmaradásában, kulturális identitása megőrzésében. Ehhez a rendkívül fontos célhoz hogyan lehet a csaknem 900 ezer hiányzó aláírást összegyűjteni bő két hónap alatt?

- A hiányzó aláírások összegyűjtése rendkívüli, de nem megoldhatatlan feladat. Mindenek előtt Magyaroszágon és Erdélyben kell összegyűjtenünk az aláírások döntő részét. A könnyebbséget az jelenti, hogy nem utcai standoknál kell aláírni, hanem kb. két perc időt ráfordítva elektronikusan lehetséges. Akik egy békemenetben százezreket tudnak az utcára vinni, most az interneten szervezhetnének aláírás menetet a székelységért. Meg kell említenem, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egy hónap alatt 200-220 ezer aláírás összegyűjtését vállalta.


- A kezdeményezés sikerességéhez legalább hét országból összesen egymillió ajánlást kell összegyűjteni a tizenegy

hét múlva esedékes határidőig, a hitelesített támogatók száma pedig jelenleg több mint 124 ezer. A Jobbik mit tesz azért, hogy baszk,

dél-tiroli, vagy éppen Dániában élő német kisebbségeket, a Felföldön élő magyarokat is aláírásra bírjon?

- A Jobbik feladata a magyarországi szimpatizánsainak a mozgósítása. A kezdeményezést benyújtó un. polgári bizottságnak vannak képviselői a megnevezett régiókban. Ők a saját nemzeti kisebbségi jogaik érdekében lépnek fel, hiszen a kezdeményezés általános megfogalmazású, amit mi természetesen a Székelyföld esetére értelmezünk.

 

- Örömteli, hogy ebben a kérdésben pártokon átívelő összefogás mutatkozik, a kormánypártok és a Jobbik mellett ugyanis az LMP és az MSZP képviselői is előterjesztőkként támogatják a parlament előtt fekvő határozati javaslatot, amely kiáll a nemzeti régiók védelmére vonatkozó kezdeményezés mellett. A Jobbik mit tesz azért, hogy a hungarofób szélsőség: a DK és Párbeszéd is buzdítsa húszezer hívét aláírásra?

Kép: szekelyfold.ma

A teljes interjú:

Itt kell aláírni: nemzetiregiok.eu

Eucharisztia

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendezi Budapesten 2020. szeptember 13. és 20. között a Magyar Katolikus Egyház. Erdő Péter bíboros érsekkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus javában zajló előkészületeiről alkotott interjút a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

- Bíboros érsek atya, „a mi királyunk, Krisztus nem halott. A mi királyunk eleven” – írta Babits Mihály az Eucharisztia című versében. Ez a költemény „rímel” a Találkozz Jézussal Budapesten jelmondattal, amely az 52. Eucharisztikus Világtalálkozó közönségének szolgál felhívásul. Miből tudhatjuk mi, magyarok, hogy a mi fővárosunk az a hely, ahol Jézus 2020 szeptemberének derekán jelét mutatja elevenségének?

- Ezt majd akkor fogjuk meglátni, ha sorra kerül maga az esemény. De félretéve a viccet, Isten jelenléte a világban, az egy nagyon mély kérdés. Hiszen valljuk és hisszük, hogy mindenütt jelen van. Valljuk és hisszük, hogy Ő szellemi valóság. De hogy van jelen a szellem az anyagban? Hiszen nincs helyhez kötve. Ott van jelen és úgy van jelen, ahol és ahogyan a hatásait kifejti. Éppen ezért lehetséges az, hogy Isten ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben többféle módon is jelen legyen. Ezért mondjuk, hogy a templomaink az Isten házai, és hogy az eucharisztiában, az

oltári szentségben egészen különleges módon is jelen van. Az oltáriszentségben azonban Krisztus istenségével is megdicsőült emberségével van jelen. Ez pedig már az anyag és a szellem fogalmának határait feszegeti. Ebben a sokféle jelenlétben egy nagyon koncentrált, nagyon meghívó eseménynek kell lennie a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusnak. Amikor átérzi azt az egybegyűlteknek a közössége, hogy valóban itt van köztünk. Egyébként ez nagyon különleges jelensége az emberi társadalomnak, majdnem azt mondtam: a globalizált világnak, és ebben a médiának is különleges tapasztalatai vannak már, hogy milyen az, amikor egy hangulat, egy gondolat, egy érzés bejárja a földkerekséget. Mégpedig egy pillanat alatt. II. János Pál pápa haláltusája idején televízión nézte egymilliárd ember, hogy mi van ott, Rómában. 

Kép: Vörös Szabolcs felvétele

A teljes interjú: 

Mátyás

király

A Mátyás király születésnapja alkalmából szervezett fáklyás felvonulás résztvevői vonulnak Mátyás király szülőházához.

MTI/Kiss Gábor

Interjú-

kötet

Harmincöt interjút készített Molnár Pál, a Présház főszerkesztője Bogár László közgazdász professzorral a hírportálon. Ezeket a beszélgetéseket adta ki kötetben a Kairosz a közelmúltban:

Gyöngyi

Füreden

A felújított, 490,2005 pályaszámú Gyöngyi nevű gőzmozdony Mátrafüreden 2020. február 20-án. A mozdony kazánrendszere, csőrendszere és futóműve is teljesen megújult.

MTI/Komka Péter

Farsang-

vasárnap

Busók csónakokkal érkeznek a Duna túlpartjáról a mohácsi busójárás negyedik napján, farsangvasárnap, 2020. február 23-án. MTI/Sóki Tamás

Székelyföld

védelme

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is támogatja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését és arra bíztatja híveit, hogy aláírásukkal támogassák azt. (MTI)

Itt kell aláírni:

www.nemzetiregiok.eu

Még 900 ezer aláírás szükséges májusig. 

Szent Imre

A pestszentimrei plébánia új közösségi háza a felszentelés napján, 2020. február 23-án. MTI/Mónus Márton

Balassi-kard 2020

László Noémi költő és Vahram Martiroszjan örmény műfordító vehette át a huszonnegyedik alkalommal  odaítélt

Balassi Bálint-emlékkardot pénteken Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.

    
Az ünnepségen Martos Levente Balázs rektor mondott köszöntőt. László Noémi költőt Pécsi Györgyi irodalomkritikus laudálta, versét Gyulai Zsuzsanna előadóművész mondta el. Az örmény műfordító munkásságát Kukorelly Endre író méltatta.   Virágh András Gábor erre az alkalomra írt művét, amely Balassi Bálint Hatvanodik című versére készült, a Törökbálinti Cantabile Kórus adta elő.
    A díj alapítója, Molnár Pál újságíró, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Balassi-emlékérmet Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. igazgatója veheti át.
    László Noémi költő Kolozsváron született. Magyar-angol szakon végzett a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett PhD fokozatot modern angol irodalomból. Tolmácsként, fordítóként és lapszerkesztőként dolgozik. Tíz verseskötete jelent meg, emellett antológiákban, számos erdélyi és határon túli magyar folyóiratban adták ki műveit. William Butler Yeats verseit, William Blake, Mary Shelley, Dorothy Wordsworth, William Hazlitt esszéit, leveleit, naplórészleteit, Vasile Ernu regényét, Andri Snaer Magnason meseregényét fordította magyarra. Számos elismerése között 2010-ben a József Attila-díjat vehette át. Kolozsváron él.

MTI

László Noémi kolozsvári költő, műfordító, a Balassi Bálint-emlékkard egyik idei díjazottja a Központi Papnevelő Intézetben tartott díjátadó után 2020. február 14-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Vahram Martiroszjan örmény műfordító , a Balassi Bálint-emlékkard egyik idei díjazottja a Központi Papnevelő Intézetben tartott díjátadó után 2020. február 14-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Sztálin rajongói

A balliberális kormányzás ideje alatt még az is felmerült, hogy a történelem többé ne legyen érettségi tantárgy – idézte fel a hazugságvész éveit cikkében Köő Artúr történelemtanár, a Magyarságkutató Intézet munkatársa. Őt kérdezte a Présház.

2020. február 22.

 - Tanár úr, a magyar történelmet lopják: a szomszéd népek – még a nyugati is – nagy magyar történelmi alakokat hazudnak saját etnikumuk fiainak, a magyar történelem kiemelkedő eseményeit torzítják saját érdemükké. Ők hatalmas értéknek tartják a történelmet. Ezért lopják és hamisítják. Idehaza a szélsőség már száz éve megpróbálta „mítosztalanítani" történelmünket, az 1990-ben felbukkant hungarofób párt pedig megpróbálta kiakolbólítani az iskolából a magyar históriát. Mi bújik meg ténylegesen a háttérben?

- A történelem tantárgynak mindig szerepe volt a nemzeti identitás megerősítésében, akkor is, ha azt célul tűzte ki a Nemzeti Alaptanterv, akkor is, amikor nem. Az őseinek történelmét, a múltat ismerő ember meghatározott értékrenddel bír, tudja, honnan jött, és ebből kifolyólag azt is tudja hova tart. Az erős nemzeti identitással bíró, nemzetét szerető és az iránt tenni akaró embert nehéz irányítani, nem lehet megmondani neki, mit tegyen és miből mennyit vegyen, fogyasszon. Talán ez lehet a háttere annak, hogy a balliberális oktatáspolitika, ha meg is akarja tartani a történelmet az oktatandó tantárgyak között, azt úgy tenné, hogy annak ne legyen a magyar identitás erősítésében semmi szerepe.

 

- Politikusok hőbörögnek a történelemoktatás ,,múltba visszanéző, Trianonon kesergő” jellegén. Ha nem lenne múltba visszanézés, akkor

nem lenne történelmi kárpótlás sem: a mai friss nemzedékeket nem terhelné a rég maghalt elődök egykori ballépéssorozata. Ezt miért hallgatják agyon az érdekeltek?

- A történelemoktatás ,,múltba visszanéző, Trianonon kesergő jellegén” hőbörgő politikusokat azt hiszen nem az zavarja, hogy e témán keresztül az újabb generáció tanulhat az elődök hibáiból. Sokkal inkább az, hogy a téma megismerése felnyithatja a szemeit a tanulóknak és rádöbbenhetnek a fiatalok arra, hogy ma is a határokon túl vannak magyar testvéreik, akiknek meg kell fogni a kezét, akikkel összetartozunk és egyek vagyunk. Ne feledjük: a hőbörgők 2004. december 5-e előtt 23 millió románnal ijesztgettek. Mindezeket tudva egyértelmű, miért kínos nekik a Trianonnal kapcsolatos információk átadása a fiataloknak.

 

- Önnek a NAT elleni támadások hallatán az az érzése, mintha a Kun Béla-féle Tanácsköztársaság oktatásért felelős népbiztosai léptek volna ki a tankönyvből és próbálnák ránk erőltetni a mindenféle identitást nélkülöző, degenerált, utópisztikus, szakmainak álcázott okoskodásaikat. Miért van az, hogy nemcsak Önnek, hanem sokaknak ez az érzése?

Kép: bocskairadio.hu

A teljes interjú:

Hunyadi

fiú

A Mátyás király születésnapja alkalmából szervezett fáklyás felvonulás résztvevői vonulnak Mátyás király szülőházához, Kolozsvár óvárosában 2020. február 23-án.

MTI/Kiss Gábor

Várdai

Várkert

Fernando Viana Jardim Silva, a Kisvárda játékosa a labdarúgó Liga 22. fordulójában játszott Kisvárda - Diósgyőri VTK mérkőzésen a kisvárdai Várkert Stadionban 2020. február 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Elcsent

lengyel

ötlet

Bitskey

Aladár

Egy versenyző a 800 méteres felszíni úszás versenyszámban az uszonyosúszó világkupán az egri Bitskey Aladár Uszodában 2020. február 22-én. MTI/Komka Péter

Dusan

Brkovic

Dusan Brkovic, a Miskolc futballistája a labdarúgó Liga 22. fordulójában játszott Kisvárda - Diósgyőri VTK mérkőzésen a kisvárdai Várkert Stadionban 2020. február 22-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

Polgár

Polgár Kristóf, a Diósgyőr játékosa a labdarúgó Liga 22. fordulójában a kisvárdai Várkert Stadionban 2020. február 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Fintelligence - a jövő

Megnyílt a pénzügyi ismeretek terjesztését elősegítő Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrum a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta: a bankszektornak meg kell tudnia tartani a pénzintézetek iránti bizalmat, amelyhez "pénzügyi tudásra, kultúrára és intelligenciára" van szükség. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2018. november 17.

- Főtitkár úr,  Miskolc és Debrecen után Pécs a harmadik fintelligence központjuk. Mennyire érzékelhető, hogy már eddig is fejlesztették a pénzügyi tudást, kultúrát az új generáció tagjai között?

- Évről évre végeznek a pénzügyi tudással/kultúrával kapcsolatos felméréseket, melyek globálisan és Magyarországon is folyamatos, igaz a reményeinkhez képest lassú, fejlődést mutatnak. A felzárkózásban Magyarország az egyik legaktívabb, hiszen a Pénziránytű Alapítvány (alapítók: MNB, Magyar

Bankszövetség, Diákhitel Központ) mind az általános-, mind középiskolás diákok számára megfelelő tankönyvet készített és osztott szét. Az egyetemisták számára a Pénzügyi kultúra tantárgyhoz a Miskolci Egyetemen jegyzet készült, mely a Fintelligence Központok ajánlott irodalma. Az EMMI pedig pénzügyi és gazdálkodási témahetet hirdetett meg minden közoktatási intézmény számára, a Kormány pedig elfogadta a Pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégiáját. 

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A teljes interjú:

Szobrot állítanak a háborúkban megerőszakolt nők emlékére Budapesten - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, január 29-én.

Jerzy Bohdan Szumczyk lengyel művész szobra egy terhes nőt megerőszakoló szovjet katonáról. A szobrot engedély nélkül állították fel Gdanskban, 2013. október 16-án, majd a rendőrség pár óra múlva eltávolította

FORRÁS: ORIGO/ AFP/JERZY BOHDAN SZUMCZYK

Szent

László

dénárja

A medence fölé épített színpadon játszik a Győri Filharmonikus Zenekar a győri Aqua Sportközpont uszodájában adott koncerten 2020. január 25-én.

MTI/Krizsán Csaba

Finomsága 91,11 % - Huszár Lajos

Égi jel

63 év múlva

Előrejelzések szerint 63 év múlva látványos csillagászati jelenségben gyönyörködhetnek éjszakánként az emberek - mondta Kiss László csillagász . A V Sagittae nevű kettőscsillag összeforr és felfénylik, ezzel a Szíriusznál, a legfényesebb csillagnál is ragyogóbb jelenséget okozva az égen egy-két hónapon keresztül 2083-ban. MTI

 Átúszás Szántódnál

Vízimentő-hajó kísér egy résztvevőt az 1. Téli Balaton-átúszáson Szántódnál, 2020. február 23-án. MTI/Vasvári Tamás

Európát védő fiatalok

"Minden héten, minden nap, minden órában  - az illegális migránsokkal teli hajók elárasztják az európai vizeket. Invázió zajlik" - figyelmezteti a törvénytisztelő embereket a Defend Europe mozgalom. "Ez a hatalmas bevándorlás megváltoztatja kontinensünket. Elveszítjük biztonságunkat és életmódunkat, és fennáll annak a veszélye, hogy az európaiak kisebbségiek lesznek a saját európai hazájukban" - vetíti fel a jövő aggasztó képét a Defend Europe. A nemzetközi szervezet egyik szóvivőjének, Martin Sellnernek tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2017. augusztus 7.

- Szóvivő úr, az Önök mozgalmát jogi fenyegetések is érik. Van-e megfelelő agytröszt a jogi védekezéshez?

 

- Igen, természetesen. Elvünk: Mindig ragaszkodj a törvényhez. A Defend Europe küldetése azért is sikeres, mert kezdettől fogva a mai eseményekig minden akciónk és cselekedetünk száz százalékig a törvényesség határain belül mozog.

- A migráció mögött az alvilág áll. Embercsempészek Afrikában. Korrupt politikusok Európában. Milyen kockázattal néznek szembe a Defend Europe aktivistái?

A teljes interjú:

Terrista vagyok? - ezzel a címmel írt nyílt levelet Martin Sellner 2019. április 1-jén, miután hazájának hatósága zaklatta:

Környezetvédelem

és atomenergia

Az Európai Bizottság úgy számol, hogy az új paksi blokkoknak köszönhetően megtérül a befektetett összeg, a blokkok által előállított villamos energiából származó bevétel pedig fedezni fogja a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit, sőt profit is várható. Ráadásul a szén-dioxid-kvóta értéke a Paks II. megépítését célzó szerződéskötés óta sokszorosára növekedett, ezért a hozam is sokkal nagyobb lehet – írja véleményében Hárfás Zsolt  energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök. Őt kérdezte a Présház.
2020. február 7.


- Mérnök úr, Ön azt állítja, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) adatai arról tanúskodnak, hogy az atomerőművek működése teljes élettartamukra vetítve átlagosan mindössze 12 gramm szén-dioxid-kibocsátással jár kilowattóránként, és ez magában foglalja például a berendezések gyártását és a leszerelésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást is. Ezzel szemben egyes politikusoktól itthon azt hallhatjuk, hogy a nukleáris energia teljes életciklusra vetített karbonlábnyoma alig kisebb, mint a gázerőműveké és sokkal nagyobb, mint a szél- vagy naperőműveké. Hol van az igazság?

- A hazai atomellenes politikusok és szervezetek valótlanságokat állítanak.

Jórészt önös politikai megfontolásokból folyamatosan félretájékoztatják a közvéleményt. A választópolgárok joggal várhatnák el a politikusoktól, hogy kijelentéseiket számszerű tényekkel és szakmai érvekkel támasszák alá. Sajnos, nem ez történik. Az atomellenes politikusok – finoman fogalmazva – valótlan állításaival szemben álljanak itt az egyes erőműtípusok konkrét kibocsátási adatai. Tény, hogy az atomerőművek teljes életciklusra vonatkoztatott kibocsátása átlagosan csak
12 g/kWh, miközben a gázerőműveké 490 g/kWh. Nem gondolom, hogy a 12 gramm nagyon közelében lenne a 490 grammnak, mivel a két szám között közel negyvenegyszeres a különbség. Ha pedig a nap- és szélerőművekkel hasonlítjuk össze az atomerőműveket, akkor azt láthatjuk, hogy az atomerőművek kibocsátása  12 g/kWh teljes életciklusuk során, a szélerőműveké 11-12 g/kWh, a naperőműveké pedig 41-48 g/kWh.

A teljes interjú:

 Pálya-hejehuja

Florent Hasani (elöl), a Diósgyőr és Rados Protic, a Kisvárda játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Kisvárda Master Good - Diósgyőri VTK mérkőzésen a kisvárdai Várkert Stadionban 2020. február 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Eszme

Putyin megfogalmazása szerint a liberális eszme azt vélelmezi, hogy "semmit nem kell csinálni, a migráns büntetlenül gyilkolhat, fosztogathat, nemi erőszakot követhet el, mivel tiszteletben kell tartani az őt migránsként megillető jogokat".
    A liberális eszme azonban elavulttá vált, mivel szembekerült a népesség túlnyomó többségének érdekeivel - mondta az orosz elnök. MTI

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Össze-

esküvés-

gyakorlat

,,Az egész világon szembe kell néznünk egy masszívan egységes és könyörtelen összeesküvéssel, amely elsősorban rejtett módszerekkel növeli a befolyási övezetét: beszivárgással a megszállás helyett, felforgatással a választások helyett, megfélemlítéssel a szabad döntés lehetősége helyett, inkább éjszakai gerillákkal, mintsem katonákkal nappal." (J. F. Kennedy, az USA elnöke, 1961)

(Megölték:  1963november 22-én.)

Kép: imgur.com

Borbíráló-

terem

balassi.eu.jpg

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke a XV. Balassi-kard borseregszemlén Villányban 2019. október 5-én.

Kép: Nagy Gergely

Roosevelt-

terem

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében

2019. május 13-án.

MTI/Koszticsák Szilárd

A lélek önvédelme

„A korszellem valójában egy láthatatlanul kifeszülő és szabályozó 

véleményháló. Ma ez az internetes világhálóban tetten érhető félelmetes valóság. Ömlik az információ, elvesztek a kollektív viszonyítási támpontok, nincsenek 

többé kőbe vésett törvények a fejünkben” – írja cikkében Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichológiatudomány 

kandidátusaprofessor emerita. Neki tett föl

kérdéseket a Présház.

- Professzor asszony, a mai értékvilág csúcsára a kereszténység parancsolatai helyett a pénz és azok birtokosainak követelései kerültek. Aki más hiten, azaz világnézeten van, azt elsöpri a szellemi erőszak. Önnek mi ad erőt, hogy ennek a terrornak ellenálljon?

 

- Sokan vagyunk azonos hiten, Ők az én láthatatlan vagy éppen általam jól ismert olyan megerősítőim, szövetségeseim, akikkel együtt  kiállunk az élettörvény mellett, elfogadjuk a tízparancsolatot, mint kereszténységünk morális talapzatát.  A mi életünkben   a szocializáció során  már sejtjeinkbe égett a tízparancsolat. Közülünk számosan már nem formálisan vallásosak, hanem „a maga módján vallásosak”, ahogyan ezt Kopp Mária „Magyar lelkiállapot” 2008-as szerkesztett kötetének egy tanulmányából ismertem meg magam is. A keresztény /vagy protestáns keresztyén/ vallásgyakorlatában egykor meggátolt, megfélemlített nagyszülők, a hitéletet nem gyakorló fiatalok már csak az eredendő spirituális szükségletet hordozzák magukban, azzal a sejtéssel, hogy „valamilyen szervező erőnek lennie kell” más valóságszinten is, ami által az Univerzum fenn és lenn analóg törvények által irányított rendben működik. Egy fiatal informatikus szerint:”kell lennie egy legelső és legfőbb rendszergazdának”.

A Magasabb Intelligencia név is Istent jelöli. Carl Gustav Jung 120 évvel ezelőtt azt állította,, hogy „mindenkinek van egy istene, akiben/amiben hisz. Kinek az Úristen, kinek a pénz, kinek a gyomra, s.i.t.” Vigyázzunk, kit állítunk az életünk vezérlő csillagának helyére. Nekem ők is láthatatlan szövetségeseim, akik életben hagyják magukban a legfelső erő iránti hitet, gyakorta az Ő keresését. Az ember bio-pszicho-szociális és spirituális lény. Aki a legfelső dimenziót materializálja,   „forintosítja”, az magát az élettörvényt pusztítja, akár tud róla, akár nem.

 Nincs kétségem viszont, hogy a sok irányból pusztított és az önvédelmébe belefáradt emberi hitek gyengesége, a keresztény életvezetési hitrendszer tanításának-tanulásának hiánya a kereszténység nagyfokú belefáradását eredményezte, ezt látom magam körül sokfelé. Ezért is tartom fontosnak, hogy minden módon erősítsük a  keresztény tanítások beültetését az ifjú szívekbe, hiszen ezek Európa megtartó erői minden más, esetleg erőszakosan behatoló  hitéleti erővel szemben. Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz, mondotta Schumann az Unió alakulásakor. Vigyáznunk kell európaiságunkra, közös identitásunkra. Építsünk úgy templomokat, mint őseink, ahol a szentség oltalma védelmezi hitünket és életünket, ahol megszilárdíthatjuk összetartozásunkat és tovább adhatjuk az életet oltalmazó  törvényeket.

A teljes interjú:

 

 Akik kicselezték a PC-t

Nincs tabutéma a Vendég a Présházban című kötetben. Az interjúalany és az interjúvoló a legkényesebb témákban is valósághű tartalmakat bocsát közre - nevetségessé téve azokat a szélsőségeseket, akik a PC-vel próbálják korlátozni a gondolatszabadságot. A nyers valóság, és ami mögötte rejlik, napvilágra kerül.

 Kolozsvár

A Mátyás király születésnapja alkalmából szervezett fáklyás felvonulás résztvevői Mátyás király szülőháza előtt, Kolozsvár óvárosában 2020. február 23-án. MTI/Kiss Gábor

Abe Sinzó

A második világháború lezárása óta meg nem kötött békeszerződésről kezdett tárgyalást Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő.

MTI

Georgieva

Krisztalina Georgieva, az IMF új vezetője kiemelte, hogy két éve a világgazdaság összehangolt föllendülésben volt, közel 75 százaláka emelkedő trendben. Ma viszont a világgazdaság 90 százaléka esetében alacsonyabb növekedéssel számolnak.

Kép: wikipedia.org

Boris

Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke. A volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő bízta meg kormányalakítással.

MTI/Balogh Zoltán

Powell,

Fed

Jerome Powell, a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve monetáris politikája továbbra is "türelmes" marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását, azonban a jelek szerint egy ideig nem számítanak kamatmódosításra.

MTI

Kép: wikipedia.org

Li

Kö-csiang

A kínai fejlesztési bank kétmilliárd eurót nyújt kelet-közép-európai programok finanszírozására a térség és Kína együttműködésének keretében - jelentette be Li Kö-csiang kínai kormányfő Budapesten

Kép: wikipedia.org

Róth Miksa

remekműve

Pesten

A  100 éves házak rendezvénysorozat egyik fölfedezése: Róth Miksa lappangó remekműve egy Rákóczi téri lakásban.

Kép: Molnár Fatime

Contemporary Art

"A kortárs képzőművészet a jelen kulturális kincse, a ma emberének üzen a jövőről és az örök értékekről."

Képző-művészet

Európa-érem

Nemzeti nagylétünk nagy temetője...

Emberi maradványok egy tömegsír régészeti feltárásán a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen Sátorhelyen 2020. február 23-án. 2026-ig még négy sírt terveznek feltárni, amelyben feltételezhetően 1700 ember nyughelye lehet. MTI/Sóki Tamás

Hősvértől pirosult gyásztér, sóhajtva köszöntlek,

Nemzeti nagylétünk nagy temetője, Mohács! - írta Kisfaludi Károly.

Pavlics

Ferenc

Pavlics Ferenc a NASA 

holdjárművének atyja. Járművei a Marsot is meghódították. A magyar mérnök 1956-ban a forradalom után, november végén a feleségével együtt hagyta el az országot. Útja Amerikába, New Jerseybe, végül Santa Barbarában telepedett le. A magyar tapasztalatok sokat segítették a munkáját. 

Kép: wikipedia.org

Vár-

kapitány

Magyar-magyar

kapcsolat

2020. október 2-4. között szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden a hagyományos felvonulással, művelődési programokkal, konyhaművészeti különlegességekkel.

Látványos menet borlovagrendekkel, mutatványosokkal, díszes fogatokkal. Hangversenyek és táncok. A parton kézműves vásár és Borfalu. Egy kis őszi pezsgés a méltán híres füredi borműveltésgre felfűzve. Mesterszakács fesztivállal ünnepli meg a szüretet a város. A Füredi Szüret már évek óta művelődési, országjárási rendezvénnyé nőtte ki magát, a borműveltség fényezése mellett tartalmas programokat nyújt a zeneszeretőknek, a gyerekeknek és a ínyencségek iránt érdeklődőknek egyaránt.

A portugáliai Fatimában ülésezett május 4-6. között a diaszpórában élő magyarok egyik legfontosabb ernyőszervezete, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ). A közgyűlésen részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.
2018. május 11.

- Államtitkár úr, ön fontos feladatnak nevezte az évtizedek óta kint élők és az újonnan kivándorlók közti összeköttetés kialakítását.

Ezt nehezíti, hogy a mostanában kivándorlóknak munkahelyük az első, hétvégi programjaikban nemigen szorítanak helyet a kapcsolatkeresésre a régóta kint élőkkel. Az anyaországból miként lehet a kapcsolatfelvételhez lökést adni?

- Valóban létező jelenség, hogy az újonnan kivándorolt magyarok és az évtizedek óta kint élők között nem túl erős a kapcsolat. Ez nem is annyira meglepő, ha belegondolunk, mennyire más típusú közösségekről van szó: az utóbbi években kivándoroltak – akik elsősorban fiatalok vagy középkorúak – a jobb élet reményében hagyták el hazájukat, tanulmányok folytatása vagy munkavégzés céljából, önszántukból. Egészen más a helyzet azokkal a

magyarokkal, akik például 1956 után menekülni kényszerültek és a nyugat-európai országokban vagy a tengerentúlon leltek új hazára. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ő köreikből nagyobb az érdeklődés a különböző, az anyaország által is támogatott, magyarságtudatot erősítő közösségi programok iránt. A Magyar Kormánynak, benne kiemelten a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak első számú célja, hogy támogassa és megerősítse a magyar közösségeket, éljenek bárhol a világon: hozzájáruljon ahhoz, hogy a különböző okokból határon kívül rekedt vagy kivándorolt magyarok abban az országban váljanak boldog és sikeres tagjaivá a magyar nemzetnek, ahol élnek. Ez igaz a diaszpórában élő magyarságra is. Ezért vezettük be az egyszerűsített honosítási eljárást, amelynek köszönhetően a határon túli magyarok is magyar állampolgárok lehetnek.

A teljes interjú:

Haydn -

Müpa

Müpa, 2020. március 4. szerda
19:30 — 22:00

 •  Werner: Három fúga a Hat fúga című sorozatból - Haydn közreadása

 •  Pleyel: B-dúr oktett

 •  Haydn: C-dúr csellóverseny, Hob. VII b:1

 •  Haydn: C-dúr („A szórakozott”) szimfónia, Hob. I:60

Keresztény Farsang  2020

2020. FEBRUÁR 22. SZOMBAT, 19:00
Erkel Színház, Budapest

 • Karmester » Kocsár Balázs főzeneigazgató

 • Közreműködik a Magyar Nemzeti Balettintézet, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara.

 

Fezen 2020

A magyar zenekarok ünnepe, a hazai muzsika felhangzása - élmények művelődésünk rajongóinak.

Tiszta forrásból.
Székesfehérvár, Új Váralja sor. 

2020. július 29-. - augusztus 1.

Hírek az európai művelődési  életből

A hatvan éve a Mátrában kivájt Sástó zenei ünnepe a Fekete Zaj fesztivál. Az idén ez az augusztus 19-ei, 20-ai, 21-ei és 22-ei napokon zsongítja el a térség fiataljait. Fellép a Zöld Megtestesülés, az Eltűnt Leányzó, a Boszorkányhajó, az Elszigetelt Fiatalság, a Levélpenge, az Antianyag zenekar, és számos más európai kiválóság. Dallamrengeteg az erdőben...

Patara fesztivál - Tata,

2020. május 15 - 17.

Olyan, a törökkort felidéző történelmi játék, mely már évek óta felajzza a nagyközönséget. A város a XVI. század közepén végvárként védte a hazát, és az oszmán-magyar csaták állandó helyszíne volt. Ennek az emlékére, a magyar hősök tiszteletére rendezik a harci bemutatókkal feltüzelt ünneplést.

AGEN
DA
PEST
BUDA

Tavaszi Tangó Maraton: Budapest, március 27 - 29.

A Tavaszi Tangó Maraton nagyszabású,  külföldieket is vonzó, innovatív

rendezvény. A magyarok fővárosa ad neki  otthont. A Stefánia Palotában megrendezendő végeláthatatlan táncon seregnyi pár indul a diadalért.

A Judas Priest 1969-ben alakult az angliai Birminghamben, amelyet sokan tartanak a heavy metál bölcsőjének. Ez a fantasztikus zenekar 2020. július 13-án a Budapest Arénában lép fel vadonatúj show-jával!

Mely könnyen futja el a gaz a mezőt; midőn a nemesebb plántát csak az emberi munka s gond nevelheti.

Széchenyi István: Lovakrul

Wagner-

napok

2020

Wagner napok a magyarok fővárosában: 2020 sem múlhat el A nibelung gyűrűje tetralógia nélkül – Hartmut Schörghofer rendezése: friss koreográfiával, újraértelmezett színpadi mozgással. Világklasszis énekesek tűnnek fel a négy este szereplői között. Itt lesz például Johan Reuter, Haja Zsolt, Schöck Atala, Stefan Vinke, Gerhard Siegel, Walter Fink és Irene Theorin is. A fesztiválra A nürnbergi mesterdalnokok fejedelmi ráadása és Waltraud Meier dalestje teszi fel a koronát.

Wagner: A Rajna kincse - 2020. június 18.

A Magyar Nemzeti Bank 2018. június 22-én „Egri vár” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából.

MNB

Dobó Istvánt 17 évvel a várvédés után felségsértésért letartóztatták Bécsben.

LMBTI

-mentes

övezetek

2019 eleje óta Délkelet-Lengyelország több tucat városában, megyéjében és térségében kijelöltek úgynevezett "LMBTI-ideológiától mentes" területeket.

MTI

Kép: pixabay.com

Falathová

Szerintem szinte száz százalékig a magyaroknál van az igazság. A szlovákok totális hazugságot interpretálnak a mai napig, és nagyon csalódott voltam, amikor erre rájöttem. Ha legalább igyekeznének egy kicsit közelíteni az álláspontjukat a valósághoz, és felelősséget vállalnának a múltbeli dolgokért, lenne esély megbékélésre, és kialakulhatna valamiféle partneri viszony - mondja Zuzanna Falathová.

magyarhirlap.hu

Kép: Bodnár Patrícia

Globális adatok

Présház.Eu

Európai művelődési, művészeti hírportál

Kiadó, főszerkesztő:

Molnár Pál

A fényképek Dormán László,  Elekes Andor,

Molnár Csenge-Hajna

és az MTI alkotásai

Szerkesztőség:

Budapest

NMHH: CE/16336-2/2015

 

A Présház

Hírportál

archívuma

2015-16

A Présház

Híportál

archívuma

2017

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com

Présház.Eu hírportál

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT (GDPR)

 

Név: Présház.Eu hírportál

Főszerkesztő: Molnár Pál

 

Tevékenység:

 

A Présház.Eu hírportál az európai művészettel összefüggő kulturális, közéleti, gazdasági és sporteseményekről tájékoztatja olvasóit. Jelmondata: Présház – európai dimenzió.

 

 

Interjúk készítése

 

A Présház.Eu hírportál  bevonja az alkotásba a magyar művészeti, gazdasági, köz- és sportélet európai szellemiségű szereplőit.

 

AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA

 

A Présház.Eu hírportál mint adatkezelő magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos nemzeti jogszabályokban, valamint az Európai Unió jogi aktusaiban meghatározott elvárásoknak.
A Présház.Eu hírportál adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek az előírásoknak megfelelőek.
A Présház.Eu hírportál fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató későbbi megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő idejében értesíti az érintetteket.
Ha kérdés merülne föl jelen szabályzathoz kapcsolódóan, a hírportál megválaszolja.
A Présház.Eu hírportál elkötelezett együttműködő társai személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja az információs önrendelkezési jog tiszteletben tartását. A Présház.Eu hírportál a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

 

AZ ADATKEZELŐ ADATAI

Ha megkeresné hírportálunkat, kapcsolatba léphet az adatkezelővel, Molnár Pállal.
A portál bejegyzési száma: NMHH: CE/16336-2/2015

 

 

A KEZELT SZEMÉLYES ADATOK KÖRE

 • Vezetéknév

 • Keresztnév

 • E-mail cím

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

 

E-mail cím

Az e-mail cím fontos az együttműködő társak értesítéséhez

Név

A felhasználó nevének kezelése azért szükséges, hogy azonosítani tudjuk

egy-egy jelzés ügyében

 

AZ ADATKEZELÉS JOGALAPJA

 

A felhasználó hozzájárulása, amelyet elektromos levélben történő jelzéssel ad meg nekünk.

 

AZ ADATKEZELÉS IDŐTARTAMA

 

A felhasználó adatait addig kezeljük, ameddig a felhasználó nem kéri az adatok törlését

 

 

TECHNIKAI ADATOK

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat papír alapú tömbben tárolja. Ezekhez csak a főszerkesztő – az adatkezelő – fér hozzá.

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés ellen.

 

ADATKEZELÉS CÉLJA

 

Az együttműködő társak jogainak védelme.

Kapcsolattartás.

 

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA, MÓDJA ÉS JOGALAPJA

ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI IRÁNYELVEK

 

A Présház.Eu hírportál tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, illetve törvényi felhatalmazáson alapulnak. Az önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az érintettek e hozzájárulásukat az adatkezelés bármely szakában visszavonhatják.
Bizonyos esetekben a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük a társakat.
Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

 • 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról (Infotv.);

 • Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

 • 2013. évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

 • 2000. évi C. törvény – a számvitelről (Számv. tv.);

 • 2017. évi LIII. törvény – a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (Pmt.);

 • 2013. évi CCXXXVII. törvény – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról (Hpt.).

 

ADATTOVÁBBÍTÁS, ADATFELDOLGOZÁS, AZ ADATOKAT MEGISMERŐK KÖRE

 

Személyes adatokat a Présház.Eu hírportál nem értékesít, harmadik fél számára nem ad ki.

 

ÉRINTETT JOGAI ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI

 

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve törlését.

 

 

AZ ÉRINTETT HOZZÁFÉRÉSHEZ VALÓ JOGA

 

Az érintett jogosult arra, hogy a személyes hozzáférést kapjon.

 

HELYESBÍTÉS JOGA

 

Az érintett kérheti a Présház.Eu hírportál által kezelt, rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 

TÖRLÉSHEZ VALÓ JOG

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Preshaz.Eu hírportál késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat.

 

 

Legutolsó frissítés: 2018. május 24.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now