Kórházparancsnok                      MTI/Komka Péter

Innovációs Nagydíj

A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése.A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda.

 

Az Országházba tervezett, március 27-ei ünnepsség azonban elmaradt, tekintettel a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetre. Pakucs Jánosnak, a Magyar Innovációs Szövetség alapítójának, tiszteletbeli elnökének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

- Elnök úr, az Innovációs Nagydíj ünnepsége az idén a parlament Főrendiházi terméből a kibertérbe került át. Milyen innovációt hozott felszínre ez a kényszerhelyzet?

- A díjátadás helyszíne hosszú évek óta az Országház Főrendiházi terme. Most a víruskockázat miatt erről le kellett mondanunk, ám éppen az innovációs gondolkodáshoz illik: új megoldást kellett keresnünk. A kibertérben éppúgy eljuttattuk az innovációs sikerek híveinek és

a sajtónak az információkat, ahogyan korábban megtettük, a személyes találkozásokról, a kézből kézbe adott gratulációkról ezúttal le kellett mondanunk. De sokat tanultunk ebből a mostani megoldásból is, friss szakismereteket szereztünk, újabb kapcsolatok létesültek, fontos tapasztalatokkal gazdagodtunk, ezeket a jövőben kamatoztatni fogjuk.

- Ezúttal 46 vállalat, illetve társaság jelentkezett a díj elnyerésére. Ön mint a díj alapítója és több mint két- és fél évtizede szervezője mennyire elégedett ezzel az aktivitással?

- Elsősorban a minőség fénylett föl a 2019-es innovációs pályázat alkalmával. Nagyszerű az a 46 vállalat, amely pályamunkát nyújtott be, az ország büszke lehet rájuk. Nagy fejlődés előtt állnak. 

- A Magyar Innovációs Szövetség civil szervezet. Ennek ellenére ...

A teljes interjú:

Eucharisztia

Chrudinák

Alajos

"Chrudinák Alajos ma lenne 83 éves" - ezzel a mondattal zárul a Duna Tv Magyarnak lenni című interjúja, melyet a legendás televízióssal készítettek, elhangzott 2020. március 29-én. Kép: mediaklikk

Idei

büdzsé

Orbán Viktor a kormány és a gazdasági kamarák vezetőivel tartott videokonferencián úgy fogalmazott, hozzá kell igazítani az idei költségvetést a jelenlegi helyzethez és az év végéig előrejelzett változásokhoz. MTI

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendezi Budapesten 2020. szeptember 13. és 20. között a Magyar Katolikus Egyház. Erdő Péter bíboros érsekkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus javában zajló előkészületeiről alkotott interjút a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

- Bíboros érsek atya, „a mi királyunk, Krisztus nem halott. A mi királyunk eleven” – írta Babits Mihály az Eucharisztia című versében. Ez a költemény „rímel” a Találkozz Jézussal Budapesten jelmondattal, amely az 52. Eucharisztikus Világtalálkozó közönségének szolgál felhívásul. Miből tudhatjuk mi, magyarok, hogy a mi fővárosunk az a hely, ahol Jézus 2020 szeptemberének derekán jelét mutatja elevenségének?

- Ezt majd akkor fogjuk meglátni, ha sorra kerül maga az esemény. De félretéve a viccet, Isten jelenléte a világban, az egy nagyon mély kérdés. Hiszen valljuk és hisszük, hogy mindenütt jelen van. Valljuk és hisszük, hogy Ő szellemi valóság. De hogy van jelen a szellem az anyagban? Hiszen nincs helyhez kötve. Ott van jelen és úgy van jelen, ahol és ahogyan a hatásait kifejti. Éppen ezért lehetséges az, hogy Isten ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben többféle módon is jelen legyen. Ezért mondjuk, hogy a templomaink az Isten házai, és hogy az eucharisztiában, az

oltári szentségben egészen különleges módon is jelen van. Az oltáriszentségben azonban Krisztus istenségével is megdicsőült emberségével van jelen. Ez pedig már az anyag és a szellem fogalmának határait feszegeti. Ebben a sokféle jelenlétben egy nagyon koncentrált, nagyon meghívó eseménynek kell lennie a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusnak. Amikor átérzi azt az egybegyűlteknek a közössége, hogy valóban itt van köztünk. Egyébként ez nagyon különleges jelensége az emberi társadalomnak, majdnem azt mondtam: a globalizált világnak, és ebben a médiának is különleges tapasztalatai vannak már, hogy milyen az, amikor egy hangulat, egy gondolat, egy érzés bejárja a földkerekséget. Mégpedig egy pillanat alatt. II. János Pál pápa haláltusája idején televízión nézte egymilliárd ember, hogy mi van ott, Rómában. 

Kép: Vörös Szabolcs felvétele

A teljes interjú: 

Online közoktatás

Interjú-

kötet

Harmincöt interjút készített Molnár Pál, a Présház főszerkesztője Bogár László közgazdász professzorral a hírportálon. Ezeket a beszélgetéseket adta ki kötetben a Kairosz a közelmúltban:

Székelyföld

védelme

Arra bíztatja híveit, hogy aláírásukkal támogassák azt. (MTI)

Itt kell aláírni:

www.nemzetiregiok.eu

Még 900 ezer aláírás szükséges májusig. 

Bécs,

Szereda

Román

hungarofóbia

Önkéntes magyar egyetemisták karöltve alig két nap alatt létrehoztak egy eszközt, amely segíti a pedagógusok és diákok átállását az online oktatásra. Dobos Dominiknak, az EOK - Egyetemisták az Online Közoktatásért – IT-vezetőjének tett föl kérdéseket a Présház.

2020. március 26.

 

- Dobos úr, a hatalmas kereshető tudástár mellett a tanárok számára is rendelkezésre bocsátanak oktatóanyagot, amelyből elsajátíthatják a szükséges eszközök használatát. Mennyiben felhasználóbarát ez az anyag?

 

- Teljes mértékben felhasználóbarát ez az anyag. Olyan oldalakat ajánlunk, melyeket magunk is ismerünk és használunk hosszú idők óta, több fortélyát, előnyét és hátrányát is kiismertük. Úgy gondoljuk, hogy ami nekünk bevált, azt szívesen osztjuk meg másokkal is. Emellett a tanárok számára készült oktatóanyagok menüpontjának külön fejlesztőgárdája van, akik speciálisan ezzel és ennek módszertanával foglalkoznak.

 

- A kezdeményezésben olyan neves együttműködők is felajánlották a segítségüket, mint a Prezi, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány vagy a Studium Generale, illetve már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is megosztotta közösségi oldalán. Őket mi motiválja?

A nevükben nyilván nem nyilatkozhatok, de úgy gondolom, hogy minden jelenlegi és jövőbeli partnerünket ugyanaz motiválja, mint minket: az egymáson való segítés ebben a nehéz helyzetben is. Egy gazdasági válság küszöbén állunk, nyakig benne vagyunk a pácban, ennek ellenére ingyenessé tette több oldal is a tudásanyagát. Ez szerintem becsülendő és követendő példa, hogy a saját, potenciálisan megnövekedő bevételük elé helyezték a közösség érdekét. Minden elismerésem az Övék!


- A nagy igényt a szolgáltatás iránt mutatja az is, hogy csupán néhány nap alatt már több mint 50.000 felhasználónál és 180.000 oldalmegtekintésnél jár a honlap. A gyakorlati hozamot hogyan érzékelik?

 

- Ez a szám elképesztő.

A teljes interjú:

EB-elnöki infantilizmus

Egy kontinentális csúcsszervezet első számú vezetője 50 másodperces infantilis videóval kézmosásra oktatja félmilliárd alattvalóját... Bogár László közgazdász professzort kérdezte a Présház.

2020. március 27.-én

 

- Professzor úr, egy kontinentális csúcsszervezet korábbi vezetőjéről kiderült, hogy súlyos alkoholista, mégis az ezt ábrázoló videók nyilvánosságra kerülése után még mintegy két évig hatalmon maradhatott. Most ugyanezen szervezet új vezetőjéről kiderült, hogy infantilis videókkal szeretné helyettesíteni a politikusi cselekvést. Mi magyarok tagjai vagyunk ennek a kontinentális szervezetnek. A vészhelyzetben hogyan védekezhetünk a csúcspolitikusi 

infantilizmus végzetes rizikói ellen?


- A kérdés megválaszolásához kicsit mélyebbre kell ereszkednünk a minket körülvevő lét megértésében. Az élet felszínén, mint ebben a példában is, mindig jelenségekkel találkozunk. Ami azonban igazán kellene, hogy érdekeljen minket, az a jelenségek mögött (alatt, felett, mellett) elrejtőző lényeg. Az a lényeg, ami persze egy elvont létező, definíciója éppen ezért mindig bizonytalan, de megismerése a szó szoros értelmében létfontosságú számunkra. Az emberi életnek ugyanis önmagában sem célja, sem értelme nincs.

Értelmet és célt kizárólag az adhat neki, hogy életünket a létmegértésnek, és az így megértett létbe való belehelyezkedésnek szenteljük. A tételes vallások ezt általában üdvözülésként értelmezik. A magyar nyelvbe az üdv vagy régiesen idv, a görög id gyökből került át, ami azt jelenti, önmaga. Ebből származnak az identitás, az ideális, az ideológia, de meglepő módon még az idő szavunk is. Az üdvösség tehát az önmagunk szellemi lényegének a felismerését, az e lényeggel történő azonosulásra való hajlandóságunkat jelenti, sors-vállalást, mondhatnánk, amit csakis az emberi léten túlmutató transzcendens létezőként értelmezhetünk. Az ezen az úton járáshoz azonban türelemre, szelídségre és alázatra van szükség, ami viszont nincs. Bennem sincs, sajnos, de most különösen a járvány okozta kényszerű bezártság és látszólagos tétlenség azért nagy „tanítónak” bizonyul.

A teljes interjú:

Fintelligence - a jövő

Megnyílt a pénzügyi ismeretek terjesztését elősegítő Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrum a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta: a bankszektornak meg kell tudnia tartani a pénzintézetek iránti bizalmat, amelyhez "pénzügyi tudásra, kultúrára és intelligenciára" van szükség. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2018. november 17.

- Főtitkár úr,  Miskolc és Debrecen után Pécs a harmadik fintelligence központjuk. Mennyire érzékelhető, hogy már eddig is fejlesztették a pénzügyi tudást, kultúrát az új generáció tagjai között?

- Évről évre végeznek a pénzügyi tudással/kultúrával kapcsolatos felméréseket, melyek globálisan és Magyarországon is folyamatos, igaz a reményeinkhez képest lassú, fejlődést mutatnak. A felzárkózásban Magyarország az egyik legaktívabb, hiszen a Pénziránytű Alapítvány (alapítók: MNB, Magyar

Bankszövetség, Diákhitel Központ) mind az általános-, mind középiskolás diákok számára megfelelő tankönyvet készített és osztott szét. Az egyetemisták számára a Pénzügyi kultúra tantárgyhoz a Miskolci Egyetemen jegyzet készült, mely a Fintelligence Központok ajánlott irodalma. Az EMMI pedig pénzügyi és gazdálkodási témahetet hirdetett meg minden közoktatási intézmény számára, a Kormány pedig elfogadta a Pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégiáját. 

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A teljes interjú:

A Hydro Fehérvár AV 19 csapatából két játékost, a csíkszeredai születésű Mihály Ákost, valamint Szita Donátot is jelölték az osztrák jégkorong-bajnokságban (EBEL) az Év legjobb fiatalja címért kiírt szavazáson. szekelyhon

Real -

Haaland

Tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki Antal Árpádra, Sepsiszentgyörgy polgármesterére Iulian Constantin Todor, Kovászna megye prefektusa a városban március 15-re kitűzött magyar zászlók miatt.

Székelyudvarhely polgármesterét is megbírságolta a megye prefektusa a március 15-én kihelyezett magyar jelképek miatt. MTI

A Real Madrid a nyáron szeretné megszerezni Erling Haalandot, a Borussia Dortmund norvég labdarúgóját. MTI, utanpotlassport.hu

    

Rossi

ígér

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a hazai szurkolók "mindenképp megérdemelnének egy sikeres nemzeti tizenegyet, és mi ezért dolgozunk nagyon elszántan".

"A magyar drukkerek szenvedélyesebbek, mint az olaszok, és ez érezhető a válogatott mérkőzéseken még akkor is, amikor kevésbé jönnek az eredmények."

MTI; MTI/Koszticsák Szilárd

Szív

alakban

A koronavírus-járvány terjedése miatt bezárt szállodák és a turizmus iparág dolgozói iránt kifejezett szolidaritás jeleként szív alakban világítanak a budapesti Danubius Hotel Flamenco szálloda ablakai 2020. március 25-én. MTI/Soós Lajos

Jónás

Andrásné

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő Jónás Andrásné, az önkormányzat közfoglalkoztatott Paszabon 2020. március 25-én. MTI/Balázs Attila

Szent

László

A Mecsekben fekvő Püspökszentlászló látképe 2020. március 28-án. MTI/Sóki Tamás

Elcsent

lengyel

ötlet

Szobrot állítanak a háborúkban megerőszakolt nők emlékére Budapesten - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, január 29-én.

Jerzy Bohdan Szumczyk lengyel művész szobra egy terhes nőt megerőszakoló szovjet katonáról. A szobrot engedély nélkül állították fel Gdanskban, 2013. október 16-án, majd a rendőrség pár óra múlva eltávolította

FORRÁS: ORIGO/ AFP/JERZY BOHDAN SZUMCZYK

Szent

László

dénárja

13-ra

emelkedett

az elhunytak

száma

hazánkban

Tízenháromra emelkedett a koronavírussal fertőzött elhunytak száma, többen meggyógyultak.

    A koronavirus.gov.hu  oldalon köszönetet mondtak a Szent László kórház orvosainak és ápolóinak. MTI

MH

2.

A kialakult járványügyi helyzet figyelembevételével, és a bevezetett szigorú biztonsági előírások és korlátozások betartásával hajtotta végre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár mintegy 40 katonája a Különleges Rendeltetésű Katonák Szakalapozó kiképzését. honvedelem.hu

Finomsága 91,11 % - Huszár Lajos

 Anselm Grün

A legtöbben otthon vagyunk, arra kényszerülünk, hogy elfoglaljuk magunkat. Hogyan tehetjük ezt értelmesen? Erre ad tanácsokat Anselm Grün bencés szerzetes.

Európát védő fiatalok

"Minden héten, minden nap, minden órában  - az illegális migránsokkal teli hajók elárasztják az európai vizeket. Invázió zajlik" - figyelmezteti a törvénytisztelő embereket a Defend Europe mozgalom. "Ez a hatalmas bevándorlás megváltoztatja kontinensünket. Elveszítjük biztonságunkat és életmódunkat, és fennáll annak a veszélye, hogy az európaiak kisebbségiek lesznek a saját európai hazájukban" - vetíti fel a jövő aggasztó képét a Defend Europe. A nemzetközi szervezet egyik szóvivőjének, Martin Sellnernek tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2017. augusztus 7.

- Szóvivő úr, az Önök mozgalmát jogi fenyegetések is érik. Van-e megfelelő agytröszt a jogi védekezéshez?

 

- Igen, természetesen. Elvünk: Mindig ragaszkodj a törvényhez. A Defend Europe küldetése azért is sikeres, mert kezdettől fogva a mai eseményekig minden akciónk és cselekedetünk száz százalékig a törvényesség határain belül mozog.

- A migráció mögött az alvilág áll. Embercsempészek Afrikában. Korrupt politikusok Európában. Milyen kockázattal néznek szembe a Defend Europe aktivistái?

A teljes interjú:

Terrista vagyok? - ezzel a címmel írt nyílt levelet Martin Sellner 2019. április 1-jén, miután hazájának hatósága zaklatta:

A kárt okozó

politikusok

Az Európai Bizottságot és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), valamint ezek vezetőit teszi felelőssé a koronavírus-járványért  a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a YouTube-ra feltöltött szombati videonyilatkozatában.

Toroczkai László úgy fogalmazott, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója - képünkön! - és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke - képünkön! - személy szerint is felelősek azért, hogy gondatlanságból vagy szándékosan mélybe sodorták Európát, bedöntötték a gazdaságát és európaiak ezrei halnak meg a világjárvány miatt. Ha pedig a veszélyhelyzet elmúlt, elő kell venni, el kell számoltatni a felelősöket - tette hozzá a politikus.
    Emlékeztetett arra, hogy miközben a Kínával szomszédos Mongólia és Oroszország már januárban lezárta a közös határt és ennek eredményeként enyhén fertőzöttek, az Európai Unió külső határainak lezárását csak március 17-én jelentette be az EB.
    Vagyis az Európai Unió vezetői csakúgy, mint 2015-ben, most is nyitva hagyták az EU határait és tétlenül nézték, hogy a kezelhetetlenné váló helyzet nyomán európaiak ezrei halnak meg - fogalmazott. Ebben a helyzetben lehetetlen nem észrevenni, hogy az EU jelenlegi vezetőinek fontosabbak a bevándorlók, mint az európaiak - vélekedett.    Ugyanakkor úgy tűnik, mintha a WHO kimondottan azon dolgozott volna, hogy a járvány kitörjön Kínából, mert még február 29-én is azt közölte, hogy ellenzi mindenféle utazási és
    

kereskedelmi korlátozás bevezetését Kínával szemben. Eközben olyan ajánlásokat fogalmazott meg a világszervezet, hogy mindenki mosson kezet és ha tüsszent, használjon zsebkendőt - tette hozzá Toroczkai László. MTI

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz jól szórakozott gigantikus fizetéséből.

Kép: vho.int

Ursula von der Leyennek a pipiskedésnél többre nem futotta képességeiből.

Kép: archív

 Udvarhely

Elnéptelenedett utca Székelyudvarhelyen. Arra intenek, hogy maradjunk otthon, és vegyük komolyan a járványügyi intézkedéseket • Kép: szekelyhon/Erdély Bálint Előd

Eszme

Putyin megfogalmazása szerint a liberális eszme azt vélelmezi, hogy "semmit nem kell csinálni, a migráns büntetlenül gyilkolhat, fosztogathat, nemi erőszakot követhet el, mivel tiszteletben kell tartani az őt migránsként megillető jogokat".
    A liberális eszme azonban elavulttá vált, mivel szembekerült a népesség túlnyomó többségének érdekeivel - mondta az orosz elnök. MTI

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Össze-

esküvés-

gyakorlat

,,Az egész világon szembe kell néznünk egy masszívan egységes és könyörtelen összeesküvéssel, amely elsősorban rejtett módszerekkel növeli a befolyási övezetét: beszivárgással a megszállás helyett, felforgatással a választások helyett, megfélemlítéssel a szabad döntés lehetősége helyett, inkább éjszakai gerillákkal, mintsem katonákkal nappal." (J. F. Kennedy, az USA elnöke, 1961)

(Megölték:  1963november 22-én.)

Kép: imgur.com

Dísz-

terem

Roosevelt-

terem

Balassi_2020_két_lovag.jpg

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke a XXIV. Balassi-kard átadási ünnepségen a pesti Papi Szemináriumban 2020. február 14-én.

Kép: Nyíri Erzsébet

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében

2019. május 13-án.

MTI/Koszticsák Szilárd

A lélek önvédelme

Abe Sinzó

„A korszellem valójában egy láthatatlanul kifeszülő és szabályozó 

véleményháló. Ma ez az internetes világhálóban tetten érhető félelmetes valóság. Ömlik az információ, elvesztek a kollektív viszonyítási támpontok, nincsenek 

többé kőbe vésett törvények a fejünkben” – írja cikkében Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichológiatudomány 

kandidátusaprofessor emerita. Neki tett föl

kérdéseket a Présház.

- Professzor asszony, a mai értékvilág csúcsára a kereszténység parancsolatai helyett a pénz és azok birtokosainak követelései kerültek. Aki más hiten, azaz világnézeten van, azt elsöpri a szellemi erőszak. Önnek mi ad erőt, hogy ennek a terrornak ellenálljon?

 

- Sokan vagyunk azonos hiten, Ők az én láthatatlan vagy éppen általam jól ismert olyan megerősítőim, szövetségeseim, akikkel együtt  kiállunk az élettörvény mellett, elfogadjuk a tízparancsolatot, mint kereszténységünk morális talapzatát.  A mi életünkben   a szocializáció során  már sejtjeinkbe égett a tízparancsolat. Közülünk számosan már nem formálisan vallásosak, hanem „a maga módján vallásosak”, ahogyan ezt Kopp Mária „Magyar lelkiállapot” 2008-as szerkesztett kötetének egy tanulmányából ismertem meg magam is. A keresztény /vagy protestáns keresztyén/ vallásgyakorlatában egykor meggátolt, megfélemlített nagyszülők, a hitéletet nem gyakorló fiatalok már csak az eredendő spirituális szükségletet hordozzák magukban, azzal a sejtéssel, hogy „valamilyen szervező erőnek lennie kell” más valóságszinten is, ami által az Univerzum fenn és lenn analóg törvények által irányított rendben működik. Egy fiatal informatikus szerint:”kell lennie egy legelső és legfőbb rendszergazdának”.

A Magasabb Intelligencia név is Istent jelöli. Carl Gustav Jung 120 évvel ezelőtt azt állította,, hogy „mindenkinek van egy istene, akiben/amiben hisz. Kinek az Úristen, kinek a pénz, kinek a gyomra, s.i.t.” Vigyázzunk, kit állítunk az életünk vezérlő csillagának helyére. Nekem ők is láthatatlan szövetségeseim, akik életben hagyják magukban a legfelső erő iránti hitet, gyakorta az Ő keresését. Az ember bio-pszicho-szociális és spirituális lény. Aki a legfelső dimenziót materializálja,   „forintosítja”, az magát az élettörvényt pusztítja, akár tud róla, akár nem.

 Nincs kétségem viszont, hogy a sok irányból pusztított és az önvédelmébe belefáradt emberi hitek gyengesége, a keresztény életvezetési hitrendszer tanításának-tanulásának hiánya a kereszténység nagyfokú belefáradását eredményezte, ezt látom magam körül sokfelé. Ezért is tartom fontosnak, hogy minden módon erősítsük a  keresztény tanítások beültetését az ifjú szívekbe, hiszen ezek Európa megtartó erői minden más, esetleg erőszakosan behatoló  hitéleti erővel szemben. Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz, mondotta Schumann az Unió alakulásakor. Vigyáznunk kell európaiságunkra, közös identitásunkra. Építsünk úgy templomokat, mint őseink, ahol a szentség oltalma védelmezi hitünket és életünket, ahol megszilárdíthatjuk összetartozásunkat és tovább adhatjuk az életet oltalmazó  törvényeket.

A teljes interjú:

 

 Akik kicselezték a PC-t

Nincs tabutéma a Vendég a Présházban című kötetben. Az interjúalany és az interjúvoló a legkényesebb témákban is valósághű tartalmakat bocsát közre - nevetségessé téve azokat a szélsőségeseket, akik a PC-vel próbálják korlátozni a gondolatszabadságot. A nyers valóság, és ami mögötte rejlik, napvilágra kerül.

 Szent László 

A második világháború lezárása óta meg nem kötött békeszerződésről kezdett tárgyalást Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő.

MTI

Georgieva

Krisztalina Georgieva, az IMF új vezetője kiemelte, hogy két éve a világgazdaság összehangolt föllendülésben volt, közel 75 százaláka emelkedő trendben. Ma viszont a világgazdaság 90 százaléka esetében alacsonyabb növekedéssel számolnak.

Kép: wikipedia.org

Boris

Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke. A volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő bízta meg kormányalakítással.

MTI/Balogh Zoltán

Powell,

Fed

A győri Káptalandomb látképe 2020. március 24-én. Ezen a napon az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította a győri Káptalandombot. Elöl a Püspökvár, balról a Brenner János Hittudományi Főiskola, középen a Nagyboldogasszony-székesegyház látható. MTI/Krizsán Csaba
Ez a templom őrzi az egyik legbecsesebb nemzeti ereklyénket, a Szent László-hermát, amely a szent király koponyáját rejti, és III. Béla vonásait ábrázolja.

Jerome Powell, a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve monetáris politikája továbbra is "türelmes" marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását, azonban a jelek szerint egy ideig nem számítanak kamatmódosításra.

MTI

Kép: wikipedia.org

Li

Kö-csiang

A kínai fejlesztési bank kétmilliárd eurót nyújt kelet-közép-európai programok finanszírozására a térség és Kína együttműködésének keretében - jelentette be Li Kö-csiang kínai kormányfő Budapesten

Kép: wikipedia.org

 Vahram Martiroszjan

Róth Miksa

remekműve

Pesten

A  100 éves házak rendezvénysorozat egyik fölfedezése: Róth Miksa lappangó remekműve egy Rákóczi téri lakásban.

Kép: Molnár Fatime

Contemporary Art

"A kortárs képzőművészet a jelen kulturális kincse, a ma emberének üzen a jövőről és az örök értékekről."

Képző-művészet

Európa-érem

Pavlics

Ferenc

Vahram Martiroszjan ömény műfordító a Balassi-karddal a pesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében 2020 Bálint napján.
Kép: Nyíri Erzsébet

Pavlics Ferenc a NASA 

holdjárművének atyja. Járművei a Marsot is meghódították. A magyar mérnök 1956-ban a forradalom után, november végén a feleségével együtt hagyta el az országot. Útja Amerikába, New Jerseybe, végül Santa Barbarában telepedett le. A magyar tapasztalatok sokat segítették a munkáját. 

Kép: wikipedia.org

Vár-

kapitány

Most kell összefognunk

2020. október 2-4. között szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden a hagyományos felvonulással, művelődési programokkal, konyhaművészeti különlegességekkel.

Látványos menet borlovagrendekkel, mutatványosokkal, díszes fogatokkal. Hangversenyek és táncok. A parton kézműves vásár és Borfalu. Egy kis őszi pezsgés a méltán híres füredi borműveltésgre felfűzve. Mesterszakács fesztivállal ünnepli meg a szüretet a város. A Füredi Szüret már évek óta művelődési, országjárási rendezvénnyé nőtte ki magát, a borműveltség fényezése mellett tartalmas programokat nyújt a zeneszeretőknek, a gyerekeknek és a ínyencségek iránt érdeklődőknek egyaránt.

Gyöngy-

szemek

„Hazánk már az első fertőzöttek után, az első haláleset előtt bejelentette a veszélyhelyzetet; lépésről lépésre szigorítottuk a beutazást és a határellenőrzést; a háziorvosok számára közel húszezer szájmaszk áll jelenleg is rendelkezésre, 2 000 lélegeztető és 2 000 altatógép van, amelyekkel 100 000 fertőzött ellátását lehet biztosítani” – mondta Dr. Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke a Gondola képviseletében kérdező Molnár Pálnak, a Présház főszerkesztőjének adott interjújában.

- Alelnök úr, az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy Magyarország sem kerülheti el a koronavírust és annak terjedésével járó veszélyeket. A járvány az utóbbi időszakban mindent felülír Európa-szerte. Hogyan tudja hazánk kezelni a helyzetet, mit tesz Magyarország?

- Először is azt nagyon fontos leszögezni, hogy a koronavírus járvány nem pártpolitikai ügy, azt mindenkinek komolyan kell vennie. Sajnos az ellenzék és az ellenzéki sajtó egy része úgy tesz, mintha ez is egy olyan téma lenne, amelyben végre szembe mehet a kormánnyal, nem ismerik fel, hogy ez nem a politikai csatározások ideje, hanem az összefogás ideje. Azzal, hogy egyes ellenzéki politikusok, és főleg egyes ellenzéki sajtóorgánumok össze-vissza beszélnek, egyik napról a másikra, vagy akár napon belül is egymásnak ellentmondó dolgokat állítanak, csak ártanak a helyzet hatékony kezelésének. Ilyenkor a komolyság és a következetesség a legfontosabb, egyértelmű döntések és iránymutatások szükségesek. Most igazán össze kell tartanunk, mert ez egy olyan fenyegetés, egy olyan veszély, amin

másképpen nem tudunk túl lenni. Azt már látjuk, hogy elkerülni nem tudjuk, de talán közös erővel lassítani, fékezni tudjuk a járvány terjedését hazánkban. Magyarország kifejezetten gyorsan reagált, rögtön felállította az Operatív Törzset, amelyik nap mint nap ülésezik, és elsődleges feladata, hogy szakértői állásfoglalások alapján a kormánynak olyan ajánlásokat tegyen, amelyek a védekezést segítik. 

A múlt hét óta tíz plusz egy akciócsoport is alakult, mindegyik az élet egyik fontos területét karolja fel, hiszen a koronavírus járvány az élet minden területén változásokat hoz, úgy a munkahelyeken, ahogy a gazdaságban, a bankszektorban, vagy éppen az oktatásban. A háttérmunka mellett pedig elengedhetetlenül fontos a folyamatos és hiteles tájékoztatás is, az állampolgárokat nem szabad magukra hagyni ilyen éles helyzetben. Éppen ezért tart az Operatív Törzs minden nap sajtótájékoztatót a legújabb fejleményekről, és evégből indította a kormány a koronavirus.gov.hu oldalt is, ahol folyamatos, hiteles és naprakész információk érhetőek el.

A teljes interjú: 

Badacsonyi szüret

Szeptember 11-13. között a Badacsonyi szüreten konyhaművészeti és művelődési rendezvényekkel badacsonyi borászok nemes boraival - kéknyelűvel, szürkebaráttal, vörösökkel és fehérekkel -, szabadtéri élő hangversenyekkel várnak minden kedves, jóakaratú vendéget.

 

A Müpa Évad Együtteseinek hangversenye

Kórusgyöngyszemek és a Carmina Burana

KOMOLYZENE, OPERA, SZÍNHÁZ

2020. május 2. szombat

19:30 — 22:00

Egy szünettel

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Fezen 2020

A európai zenekarok ünnepe, a jeles muzsika felhangzása - élmények a művelődés rajongóinak.

Tiszta forrásból.
Székesfehérvár, Új Váralja sor. 

2020. július 29 - augusztus 1.

Hírek az európai művelődési  életből

A hatvan éve a Mátrában kivájt Sástó zenei ünnepe a Fekete Zaj fesztivál. Az idén ez az augusztus 19-ei, 20-ai, 21-ei és 22-ei napokon zsongítja el a térség fiataljait. Fellép a Zöld Megtestesülés, az Eltűnt Leányzó, a Boszorkányhajó, az Elszigetelt Ifjúság, a Levélpenge, az Antianyag zenekar, és számos más európai kiválóság. Dallamrengeteg az erdőben...

Patara fesztivál - Tata,

2020. május 15 - 17.

Olyan, a törökkort felidéző történelmi játék, mely már évek óta felajzza a nagyközönséget. A város a XVI. század közepén végvárként védte a hazát, és az oszmán-magyar csaták állandó helyszíne volt. Ennek az emlékére, a magyar hősök tiszteletére rendezik a harci bemutatókkal feltüzelt ünneplést.

Tavaszi Tangó Maraton: Budapest, március 27 - 29.

A Tavaszi Tangó Maraton nagyszabású,  külföldieket is vonzó, innovatív

rendezvény. A magyarok fővárosa ad neki  otthont. A Stefánia Palotában megrendezendő végeláthatatlan táncon seregnyi pár indul a diadalért.

A Judas Priest 1969-ben alakult az angliai Birminghamben, amelyet sokan tartanak a heavy metál bölcsőjének. Ez a fantasztikus zenekar 2020. július 13-án a Budapest Arénában lép fel vadonatúj show-jával!

Mely könnyen futja el a gaz a mezőt; midőn a nemesebb plántát csak az emberi munka s gond nevelheti.

Széchenyi István: Lovakrul

Wagner-

napok

2020

Wagner napok a magyarok fővárosában: 2020 sem múlhat el A nibelung gyűrűje tetralógia nélkül – Hartmut Schörghofer rendezése: friss koreográfiával, újraértelmezett színpadi mozgással. Világklasszis énekesek tűnnek fel a négy este szereplői között. Itt lesz például Johan Reuter, Haja Zsolt, Schöck Atala, Stefan Vinke, Gerhard Siegel, Walter Fink és Irene Theorin is. A fesztiválra A nürnbergi mesterdalnokok fejedelmi ráadása és Waltraud Meier dalestje teszi fel a koronát.

Wagner: A Rajna kincse - 2020. június 18.

A Magyar Nemzeti Bank 2018. június 22-én „Egri vár” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából.

MNB

Dobó Istvánt 17 évvel a várvédés után felségsértésért letartóztatták Bécsben.

LMBTI

-mentes

övezetek

2019 eleje óta Délkelet-Lengyelország több tucat városában, megyéjében és térségében kijelöltek úgynevezett "LMBTI-ideológiától mentes" területeket.

MTI

Kép: pixabay.com

Falathová

Szerintem szinte száz százalékig a magyaroknál van az igazság. A szlovákok totális hazugságot interpretálnak a mai napig, és nagyon csalódott voltam, amikor erre rájöttem. Ha legalább igyekeznének egy kicsit közelíteni az álláspontjukat a valósághoz, és felelősséget vállalnának a múltbeli dolgokért, lenne esély megbékélésre, és kialakulhatna valamiféle partneri viszony - mondja Zuzanna Falathová.

magyarhirlap.hu

Kép: Bodnár Patrícia

Globális adatok

Présház.Eu

Európai művelődési, művészeti hírportál

Kiadó, főszerkesztő:

Molnár Pál

A fényképek Dormán László,  Elekes Andor,

Molnár Csenge-Hajna

és az MTI alkotásai

Szerkesztőség:

Budapest

NMHH: CE/16336-2/2015

 

A Présház

Hírportál

archívuma

2015-16

A Présház

Híportál

archívuma

2017

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com

Présház.Eu hírportál

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT (GDPR)

 

Név: Présház.Eu hírportál

Főszerkesztő: Molnár Pál

 

Tevékenység:

 

A Présház.Eu hírportál az európai művészettel összefüggő kulturális, közéleti, gazdasági és sporteseményekről tájékoztatja olvasóit. Jelmondata: Présház – európai dimenzió.

 

 

Interjúk készítése

 

A Présház.Eu hírportál  bevonja az alkotásba a magyar művészeti, gazdasági, köz- és sportélet európai szellemiségű szereplőit.

 

AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA

 

A Présház.Eu hírportál mint adatkezelő magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos nemzeti jogszabályokban, valamint az Európai Unió jogi aktusaiban meghatározott elvárásoknak.
A Présház.Eu hírportál adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek az előírásoknak megfelelőek.
A Présház.Eu hírportál fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató későbbi megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő idejében értesíti az érintetteket.
Ha kérdés merülne föl jelen szabályzathoz kapcsolódóan, a hírportál megválaszolja.
A Présház.Eu hírportál elkötelezett együttműködő társai személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja az információs önrendelkezési jog tiszteletben tartását. A Présház.Eu hírportál a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

 

AZ ADATKEZELŐ ADATAI

Ha megkeresné hírportálunkat, kapcsolatba léphet az adatkezelővel, Molnár Pállal.
A portál bejegyzési száma: NMHH: CE/16336-2/2015

 

 

A KEZELT SZEMÉLYES ADATOK KÖRE

  • Vezetéknév

  • Keresztnév

  • E-mail cím

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

 

E-mail cím

Az e-mail cím fontos az együttműködő társak értesítéséhez

Név

A felhasználó nevének kezelése azért szükséges, hogy azonosítani tudjuk

egy-egy jelzés ügyében

 

AZ ADATKEZELÉS JOGALAPJA

 

A felhasználó hozzájárulása, amelyet elektromos levélben történő jelzéssel ad meg nekünk.

 

AZ ADATKEZELÉS IDŐTARTAMA

 

A felhasználó adatait addig kezeljük, ameddig a felhasználó nem kéri az adatok törlését

 

 

TECHNIKAI ADATOK

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat papír alapú tömbben tárolja. Ezekhez csak a főszerkesztő – az adatkezelő – fér hozzá.

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés ellen.

 

ADATKEZELÉS CÉLJA

 

Az együttműködő társak jogainak védelme.

Kapcsolattartás.

 

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA, MÓDJA ÉS JOGALAPJA

ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI IRÁNYELVEK

 

A Présház.Eu hírportál tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, illetve törvényi felhatalmazáson alapulnak. Az önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az érintettek e hozzájárulásukat az adatkezelés bármely szakában visszavonhatják.
Bizonyos esetekben a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük a társakat.
Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

  • 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról (Infotv.);

  • Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

  • 2013. évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

  • 2000. évi C. törvény – a számvitelről (Számv. tv.);

  • 2017. évi LIII. törvény – a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (Pmt.);

  • 2013. évi CCXXXVII. törvény – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról (Hpt.).

 

ADATTOVÁBBÍTÁS, ADATFELDOLGOZÁS, AZ ADATOKAT MEGISMERŐK KÖRE

 

Személyes adatokat a Présház.Eu hírportál nem értékesít, harmadik fél számára nem ad ki.

 

ÉRINTETT JOGAI ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI

 

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve törlését.

 

 

AZ ÉRINTETT HOZZÁFÉRÉSHEZ VALÓ JOGA

 

Az érintett jogosult arra, hogy a személyes hozzáférést kapjon.

 

HELYESBÍTÉS JOGA

 

Az érintett kérheti a Présház.Eu hírportál által kezelt, rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 

TÖRLÉSHEZ VALÓ JOG

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Preshaz.Eu hírportál késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat.

 

 

Legutolsó frissítés: 2018. május 24.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
Győr

A kombóképen a győri várfal, a püspökvár és a bazilika tornya, valamint a Rába Kettős híd a Föld órája elnevezésű akció előtt kivilágítva (fent), és az akció idején, kivilágítatlanul 2020. március 28-án. MTI/Krizsán Csaba

Go to link