Balassi-mise                                     Kép: Molnár Csenge hajna

Kortársunk, Balassi

Az Eszterházy Károly Egyetem Irodalomtudományi Tanszéke tanulmányi versenyt hirdetett a térség (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye) 10-12. évfolyamos középiskolásai számára. A kiírás címe: Kortársunk, Balassi Bálint. Ködöböcz Gábor irodalomtörténésznek, egyetemi docensnek tett föl kérdéseket a Gondola.

2020. január 21.

- Tanár úr, a több mint négy évszázada halott európai költőóriás miért kortársunk?

- Kosztolányit idézve „csak az hal meg, kit felednek". Balassi – túl azon, hogy verseit olvassuk – azért lehet a kortársunk, mert odaátról is képes energiát sugározni a jelenbeli helytálláshoz, illetve emberségünk és magyarságunk megőrzéséhez.

- Miért fontos tizenéveseink figyelmét fölhívni az istenes versek költőjére?

- Leginkább talán az irodalmi hagyományban és kulturális emlékezetben betöltött kardinális szerepe okán, hiszen Balassi nélkül a későbbiekben aligha lenne Berzsenyi, Ady, Babits, Reményik Sándor, Nagy László, Kányádi, Csoóri, Utassy, Nagy Gáspár.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat 

jelmondata. Térségükben – mindhárom

megyében Balassi

megfordult, az akkor az oszmán által megszállt Szolnokon vásárütő kapitányként – mekkora élményt, örömet szerez fiataljainknak az Önök pályázati kiírása? 

 

- Csak egyetlen mozzanatot emelek ki. A már Balassinál is olvasható szóösszetétel (kormányeltörésben ) Domonkos István azonos című poémája által híresült el igazán. Talán ez önmagában is fontos adalék ahhoz, hogy Balassi élete és költészete miért lehet ma is érdekfeszítően izgalmas és élményszerű. Várakozásom szerint a február 22-én esedékes nemes versengés is azzal a fontos tanulsággal szolgál majd, hogy Balassi úgy korszerű, hogy kommunikációképes, és úgy kommunikációképes, hogy korszerű. Ezáltal pedig – nemcsak az ikonikus Egy katonaének című versében – léptéket és mértéket ad a létezéshez.

Kép: naputonline.hu

Liljana

Pavlova

Liljana Pavlova, az Európai Beruházási Bank (EBB) bolgár alelnöke Budapesten, a Pénzügyinisztériumban 2020. január 23-án. MTI/Soós Lajos

Kónya

Zsófia

Kónya Zsófia magyar válogatott gyorskorcsolyázó a debreceni Főnix-csarnokban 2020. január 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Horgos: vészjelzés

Kérlek Benneteket, segítsetek, mielőtt még nagyobb baj nem lesz Horgoson és a környező településeken a migránsok áradata miatt. Már mindennapossá váltak a bolti lopásaik, és a házak feltörése is! Rendszeresen betörnek üres, vagy üresnek látszó házakba és ott mindent fölélnek, amit találnak: ennivalót, bútorokat, padlót, ezekkel a szoba közepén tüzelnek, az embereket megfenyegetik, különösen az időseket és a fiatalokat. A határátkelő közvetlen közelében tanyáznak, ráförmednek a Magyarországról hazatérő, ingázó munkásokra és diákokra, hogy menjenek vissza Magyarországra, mert ez itt az ő (!) földjük. A napokban betörtek az egyik kisboltba, zsákszámra vittek mindent, amit találtak. A helyi rendőrség mindig csak „utána” érkezik meg. A sértettek hiába panaszkodnak, az önkormányzat, a magyar politikum bénázik, nem védi meg az embereket, legföljebb a Facebook-on üzenget nekik, hogy jelentsenek mindent a rendőrségnek. Talán a magyarországi sajtónyilvánosság segítene és ránk férne egy kis diplomáciai segítség is.

Köszönettel:

J.

Eucharisztia

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendezi Budapesten 2020. szeptember 13. és 20. között a Magyar Katolikus Egyház. Erdő Péter bíboros érsekkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus javában zajló előkészületeiről alkotott interjút a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

- Bíboros érsek atya, „a mi királyunk, Krisztus nem halott. A mi királyunk eleven” – írta Babits Mihály az Eucharisztia című versében. Ez a költemény „rímel” a Találkozz Jézussal Budapesten jelmondattal, amely az 52. Eucharisztikus Világtalálkozó közönségének szolgál felhívásul. Miből tudhatjuk mi, magyarok, hogy a mi fővárosunk az a hely, ahol Jézus 2020 szeptemberének derekán jelét mutatja elevenségének?

- Ezt majd akkor fogjuk meglátni, ha sorra kerül maga az esemény. De félretéve a viccet, Isten jelenléte a világban, az egy nagyon mély kérdés. Hiszen valljuk és hisszük, hogy mindenütt jelen van. Valljuk és hisszük, hogy Ő szellemi valóság. De hogy van jelen a szellem az anyagban? Hiszen nincs helyhez kötve. Ott van jelen és úgy van jelen, ahol és ahogyan a hatásait kifejti. Éppen ezért lehetséges az, hogy Isten ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben többféle módon is jelen legyen.

Ezért mondjuk, hogy a templomaink az Isten házai, és hogy az eucharisztiában, az oltári szentségben egészen különleges módon is jelen van. Az oltáriszentségben azonban Krisztus istenségével is megdicsőült emberségével van jelen. Ez pedig már az anyag és a szellem fogalmának határait feszegeti. Ebben a sokféle jelenlétben egy nagyon koncentrált, nagyon meghívó eseménynek kell lennie a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusnak. Amikor átérzi azt az egybegyűlteknek a közössége, hogy valóban itt van köztünk. Egyébként ez nagyon különleges jelensége az emberi társadalomnak, majdnem azt mondtam: a globalizált világnak, és ebben a médiának is különleges tapasztalatai vannak már, hogy milyen az, amikor egy hangulat, egy gondolat, egy érzés bejárja a földkerekséget. Mégpedig egy pillanat alatt. II. János Pál pápa haláltusája idején televízión nézte egymilliárd ember, hogy mi van ott, Rómában. 

Kép: Vörös Szabolcs felvétele

A teljes interjú: 

Az euróövezet

reformra szorul

Az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

    

Az európai és globális gazdaságpolitikai gondolkodás meghatározónak számító fórumának témája a fenntartható konvergencia - mondta a jegybankelnök.
    Az európai közösség minden tagját az eurózóna átalakításáról szükséges párbeszéd elindítására kérte. Magyarország elkészítette ezt a programot - jelezte.
    A jegybank elnöke szerint Magyarország 2013 óta fenntartható felzárkózási pályán van, azóta a magyar gazdaság növekedése átlagosan évi 3,8 százalék volt, ami több mint 2 százalékponttal meghaladta az eurózóna átlagát. Az egy főre eső GDP-ben jelenleg az uniós átlag 73 százalékán áll az ország, ez is folyamatos felzárkózást mutatott az utóbbi években. A felzárkózás harmadik fontos tényezője Matolcsy szerint, hogy a GDP-arányos államadósságunk 2022-re 60 százalék alá csökkenhet. A pozitív változások mellett szükségünk van új versenyképességi reformokra, amihez a nemzetközi partnerekkel is párbeszédet kell folytatni.
    Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformálják meg a valutaövezetet - emelte ki az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben. A konvergenciareformhoz új

párbeszéd kell az EU 

intézményeivel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is. Európában mindenki erős EU-ban érdekelt, a hosszú távon fenntartható sikeres európai gazdasághoz versenyképességre, kohézióra van szükség - tette hozzá. Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült - vélekedett.    Peter Praet, az Európai Központi Bank igazgatóságának korábbi tagja, akit idén Lámfalussy díjjal jutalmaztak, kiemelte: az eurózóna stratégiájának sürgős felülvizsgálatára van szükség. Idén év végére várhatóan a végére érnek a felülvizsgálatnak. A reformokkal kapcsolatban fontos, hogy legyenek határidők - húzta alá. Szerinte az egyensúlytalanságok már az eurózóna első évtizedében megjelentek, talán túlságosan elhanyagolták ennek jeleit. A monetáris politika nem tud hatékonyan működni más politikák támogatása nélkül. Azt mondta, hogy az Európai Központi Bank iránti bizalom alacsony, azzal együtt, hogy az emberek szeretik az eurót.

MTI

MTI/Koszitcsák Szilárd

Tétlen szövetség

A közember nem érti, hogy a NATO miért marad tétlen, amikor embercsempész bandák százezrével juttatnak Európába olyan személyeket, amely személyek ma még csak részben fölmérhető kockázatot jelentenek a kontinens lakóinak. Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete, a NATO alapokmánya hitet tesz az ENSZ Alapokmánya mellett, a szabadság, a demokrácia, a jog uralma, a jólét, a stabilitás, a béke és biztonság megőrzése, fenntartása fontosságát hangsúlyozva. Az egyes szerződő tagállam védelme esetében konkrétan csak a fegyveres támadás esetére tartalmaz együttes fellépést, ami alatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását értik alapvetően. Somogyi János nyugalmazott ügyvédnek tett föl kérdéseket a Gondola.

- Ügyvéd úr, a terror szakirodalma egyértelműen rögzíti, hogy a terroristák számára sok minden lehet fegyver. Ha egy migráns, elrabol egy kamiont, és azzal fesztiválozó tömegbe hajt, lagalább annyi embert megölhet, mint amennyit egy teletáras Kalasnyikov géppisztollyal lehet. A mai jogi környezetben mekkora esély van arra, hogy a jogalkotásban, jogalkalmazásban is a való élet nyerjen teret?

- A közembereknek teljesen igazuk van, ha nem értik azt a tétlenséget, amelyet az Európai Unió politikai vezetősége tanúsít az Unió határai védelmének hiányával. Vagyis, hogy egyáltalán nem tesz semmit az Unió határai védelme érdekében, sőt az egyes tagállamok védekezését sem támogatja, mi több inkább kifogásolja, bírálja. Legalábbis az elmúlt 4-5 évben, de az új vezetőség sem nagyon tüsténkedik ezen az öngyilkos helyzeten változtatni. Az egyes uniós tagországok hatályos jogszabályai az országhatár védelmét lehetővé, sőt kötelezővé teszik, de egyébként magától érthető, hogy egy szuverén állam határát büntetlenül nem lehet illegálisan átlépni. Vagyis csupán politikai elhatározás, döntés függvénye a határvédelem. Úgy az egyes tagországoké, mint az Európai Unióé.

A teljes interjú:

Menekülő németek

Interjú-

kötet

Oroszokat

győztünk le

Harmincöt interjút készített Molnár Pál, a Présház főszerkesztője Bogár László közgazdász professzorral a hírportálon. Ezeket a beszélgetéseket adta ki kötetben a Kairosz a napokban:

A magyar válogatott bejutott a négy közé a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján: Märcz Tamás együttese a szerdai negyeddöntőben 14-10-re győzte le az orosz csapatot.

MTI/Czagány Balázs

Balázs-

áldás

Szent Balázs véd a torokbajok ellen. Balázs-áldás február 9-én a fél 11-kor kezdődő misén az Üllői úti Szent Kereszt-templomban. Celebrálja Cserháti Ferenc püspök.

Biernacki

Karol

Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója az új raktárépület átadóünnepségén Szegeden 2020. január 22-én.

MTI/Rosta Tibor

A 9.

helyért

Ema Carevic, a horvát (b) és Miriam Bogachenko, az izraeli válogatott játékosa a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján a 9. helyért játszott mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 21-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Retno

Marsudi

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter Jakartában 2020. január 23-án. MTI/KKM

Joko

Widodo

Joko Widodo indonéz államfő Jakartában 2020. január 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szomáliai

oltalmazott

erőszakolt

Őrizetbe vett a rendőrség egy oltalmazotti státuszban Magyarországon élő 30 éves szomáliait, aki megerőszakolt egy nőt hétfőn Budapesten - tette közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán.

    A 25 éves nő és barátnője utóbbi sikeres államvizsgáját ünnepelte egy erzsébetvárosi szórakozóhelyen, és megismerkedett két férfivel. A két nő a szórakozóhelyről hajnalban külön indult haza. A sértettnek az egyik férfi felajánlotta, hogy elkíséri, majd a Kéthly Anna téren lévő parkba csalta, azzal az indokkal, hogy elszív egy marihuánás cigit.
    A parkban a férfi szexuálisan közeledett a nő felé, de ő ezt egyértelműen elutasította. A férfi ezután erőszakossá vált, többször megütötte, befogta a nő száját, megerőszakolta, utána pedig elvette a telefonját is - írták.

MTI

Széchenyi könyv.jpg
Széchenyi könyv.jpg

Solymos

László

minisztert

előállították

Nahdlatul

Ulama

Több százezer német állampolgár vándorolt ki hazájából az utóbbi években a Die Welt című lap szerdai összeállítása szerint.

   
A kormány január elején közzétett migrációs jelentésére támaszkodó beszámoló alapján 2016-tól 2018-ig - három év alatt - 295 ezerrel több német állampolgár költözött el a hazájából, mint ahány korábbi kivándorló hazaköltözött.
    A németek vándorlási mérlege - a kivándorlók és a hazaköltözők különbsége - a 2005-2015-ös időszakban is negatív volt, de a veszteség kisebb, évente átlagosan 39 ezer fő volt. Ez a 2016-2018-as időszakban megugrott, megközelítette az évi 100 ezer főt.
    Lehet, hogy 2016 előtt is jóval több német költözött tartósan külföldre, mint amekkora kivándorlást a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hivatalos adatai jeleznek. 
    A 2018-as folyamatokat ismertető migrációs jelentésből az is kiderül, hogy továbbra is jelentős a Németországba irányuló bevándorlás. A külföldiek vándorlási mérlege - a beköltözők és az elköltöző különbsége - 460 ezer fős többletet mutatott 2018-ban.
    Ennél nagyobb bevándorlási többletet csak hat évben (1970, 1992, 2014, 2015, 2016, 2017) regisztráltak. A bevándorlók legnagyobb csoportja - 195 ezer fő - európai uniós országokból érkezett, legfőképpen Romániából, ahonnan 62 ezren vándoroltak be Németországba, valamint Horvátországból és Bulgáriából, ahonnan egyaránt 25 ezren érkeztek. Ázsiából mintegy 120 ezren vándoroltak Németországba

2018-ban, köztük a szíriaiak alkotják a legnagyobb csoportot, 29 ezer fővel.    A tartósan nagymértékű bevándorlás az egyik fő oka annak, hogy a 83,1 millió lakosú országban nagyjából 25 százalékot tesz ki az úgynevezett migrációs hátterű lakosok aránya. Közéjük a mintegy 13,5 millió bevándorlót sorolják, és azokat  a már Németországban született embereket, akiknek legalább egyik szülője nem német állampolgárként jött világra.    A migrációs hátterű lakosság aránya azért is emelkedik, mert csökken a németként születettek száma. Így például 2005-ben még 66,4 millió olyan ember élt Németországban, aki az ország állampolgárságát szerezte meg születésével, 2018-ban pedig már csak 60,8 millió.    Ezt a trendet ábrázolja az adatok nemzedékenkénti bontása is: az 50-55 éves korosztályban 5,6 millió migrációs háttér nélküli német volt 2018-ban, a 25-30 év közöttiek körében viszont csak 3,4 millió, az 5 év alattiak között pedig mindössze 2,2 millió - írta a Die Welt.

MTI; pixabay.com

Lemondott Solymos László szlovák környezetvédelmi miniszter csütörtökön, miután előző nap este részegen randalírozott egy pozsonyi étteremben és a rendőrök előállították. - Képünkön!  - számolt be a pozsonyi média csütörtökön.

A legnagyobb visszhangot kiváltó eset Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt korábbi elnökének nevéhez fűződik: a politikus részegen levizelt egy pozsonyi étterem balkonjáról.

MTI

Kép: bumm.sk

Fintelligence - a jövő

Megnyílt a pénzügyi ismeretek terjesztését elősegítő Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrum a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta: a bankszektornak meg kell tudnia tartani a pénzintézetek iránti bizalmat, amelyhez "pénzügyi tudásra, kultúrára és intelligenciára" van szükség. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2018. november 17.

- Főtitkár úr,  Miskolc és Debrecen után Pécs a harmadik fintelligence központjuk. Mennyire érzékelhető, hogy már eddig is fejlesztették a pénzügyi tudást, kultúrát az új generáció tagjai között?

- Évről évre végeznek a pénzügyi tudással/kultúrával kapcsolatos felméréseket, melyek globálisan és Magyarországon is folyamatos, igaz a reményeinkhez képest lassú, fejlődést mutatnak. A felzárkózásban Magyarország az egyik legaktívabb, hiszen a Pénziránytű Alapítvány (alapítók: MNB, Magyar

Bankszövetség, Diákhitel Központ) mind az általános-, mind középiskolás diákok számára megfelelő tankönyvet készített és osztott szét. Az egyetemisták számára a Pénzügyi kultúra tantárgyhoz a Miskolci Egyetemen jegyzet készült, mely a Fintelligence Központok ajánlott irodalma. Az EMMI pedig pénzügyi és gazdálkodási témahetet hirdetett meg minden közoktatási intézmény számára, a Kormány pedig elfogadta a Pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégiáját. 

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A teljes interjú:

Szent

László

dénárja

Finomsága 91,11 % - Huszár Lajos

Yahya Cholil Staquf, a világ legnagyobb iszlám szervezetének, az indonéz Nahdlatul Ulamának a főtitkára. MTI/Benko Vivien Cher

Nagyvárad

magyar

Közös ünnepségen emlékezett meg a magyar kultúra napjáról szerdán Nagyváradon Debrecen, Berettyóújfalu és Margitta önkormányzata, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei és nagyváradi szervezete.

Kép: Elekes Andor

 Borseregszemle XV.

Villányban a REDy házasítások versenyeztek a XV. Balassi-kard borseregszemlén. A testület elnöki tisztét Jekl Béla borász töltötte be. A Balassi Kard Művészeti Alapítványt Molnár Pál elnök képviselte. Tizenkét REDy versenyzett; e vörös  cuvée-k közül a Vinatus 2018-as bora bizonyult a legjobbnak, Kovács László alkotása lett a bajnokbor. Interjú

Molnár Pállal a Katolikus Rádióban: 

Kép: Nagy Gergely

Európát védő fiatalok

"Minden héten, minden nap, minden órában  - az illegális migránsokkal teli hajók elárasztják az európai vizeket. Invázió zajlik" - figyelmezteti a törvénytisztelő embereket a Defend Europe mozgalom. "Ez a hatalmas bevándorlás megváltoztatja kontinensünket. Elveszítjük biztonságunkat és életmódunkat, és fennáll annak a veszélye, hogy az európaiak kisebbségiek lesznek a saját európai hazájukban" - vetíti fel a jövő aggasztó képét a Defend Europe. A nemzetközi szervezet egyik szóvivőjének, Martin Sellnernek tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

2017. augusztus 7.

- Szóvivő úr, az Önök mozgalmát jogi fenyegetések is érik. Van-e megfelelő agytröszt a jogi védekezéshez?

 

- Igen, természetesen. Elvünk: Mindig ragaszkodj a törvényhez. A Defend Europe küldetése azért is sikeres, mert kezdettől fogva a mai eseményekig minden akciónk és cselekedetünk száz százalékig a törvényesség határain belül mozog.

- A migráció mögött az alvilág áll. Embercsempészek Afrikában. Korrupt politikusok Európában. Milyen kockázattal néznek szembe a Defend Europe aktivistái?

A teljes interjú:

Terrista vagyok? - ezzel a címmel írt nyílt levelet Martin Sellner 2019. április 1-jén, miután hazájának hatósága zaklatta:

Migrációs sokk

A tömeges migráció sokként érte az európai társadalmakat, s Magyarországnak is komoly veszéllyel kellett szembe néznie. Harrach Péternek, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetőjének tett föl kérdéseket a Présház Hírportál

2018. július 29.

 

- Frakcióvezető úr, legnagyobb vagyonunk a szuverenitás. A brüsszeli szélsőség azonban - mint a kormányfő fogalmazott - "elmoszkvásodik." A civil Magyarország mit tehet azért, hogy a közhatalmat megerősítse a magyarok biztonságának megvédésében?

 

- Egy ország akkor tudja szándékait a nemzetközi porondon érvényesíteni, ha kormánya erős legitimációval rendelkezik, közvéleménye pedig az adott kérdésben egységes. Ma Magyarországon a bevándorlás ügyében mindkettő adott. Az Európai Unióban nincs még egy kormány, amelyik demokratikus körülmények között harmadszor is kétharmados támogatással került hatalomra. A magyar lakosság túlnyomó többsége pedig elutasítja a tömeges bevándorlást. Mindkét esetben a „civilek” szándéka érvényesült. A civilek szervezetei – természetesen a valódi civilekre gondolok – a hazai és nemzetközi fórumokon hallatva hangjukat erősíteni tudják a kormány önvédelmi tevékenységét.

 

- A V4-ek együttműködése ellen szintén támadást indított a brüsszeli 

szélsőség. Egy kancellár az oszd meg és uralkodj

fortéllyal is kísérletezett. Az Önök pártja mit tesz azért, hogy a V4-ek egysége fennmaradjon, sőt tovább erősödjön?

- Uniós küzdelmeinkben leghatékonyabb fegyverünk a V4-ek egysége. Ez az erő alkalmi partnerekkel kiegészítve képes arra, hogy megakadályozzon támadásokat, és keresztülvigyen kezdeményezéseket. Ezen túl a régió hosszú távú együttműködése is nemzeti érdek. A KDNP nemcsak támogatja a kormányzat V4-es törekvéseit, de a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes személyén keresztül közvetlenül befolyást gyakorol a szomszédságpolitikára és történelmi gyökerekkel rendelkező kapcsolataink ápolására.

 

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi

folyamat jelmondata. Önök milyen művelődési kezdeményezésekkel érik el, hogy a magyar emberek hazafisága erősödjön?

Kép: MTI Fotó: Soós Lajos

A teljes interjú:

Jakabszállás a csúcson

Eszme

Össze-

esküvés-

gyakorlat

Putyin megfogalmazása szerint a liberális eszme azt vélelmezi, hogy "semmit nem kell csinálni, a migráns büntetlenül gyilkolhat, fosztogathat, nemi erőszakot követhet el, mivel tiszteletben kell tartani az őt migránsként megillető jogokat".
    A liberális eszme azonban elavulttá vált, mivel szembekerült a népesség túlnyomó többségének érdekeivel - mondta az orosz elnök. MTI

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

,,Az egész világon szembe kell néznünk egy masszívan egységes és könyörtelen összeesküvéssel, amely elsősorban rejtett módszerekkel növeli a befolyási övezetét: beszivárgással a megszállás helyett, felforgatással a választások helyett, megfélemlítéssel a szabad döntés lehetősége helyett, inkább éjszakai gerillákkal, mintsem katonákkal nappal." (J. F. Kennedy, az USA elnöke, 1961)

(Megölték:  1963november 22-én.)

Kép: imgur.com

Borbíráló-

terem

Roosevelt-

terem

balassi.eu.jpg

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke a XV. Balassi-kard borseregszemlén Villányban 2019. október 5-én.

Kép: Nagy Gergely

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében

2019. május 13-án.

MTI/Koszticsák Szilárd

A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónja a kft. jakabszállási üzemében 2020. január 22-én. MTI/Ujvári Sándor

A lélek önvédelme

Abe Sinzó

„A korszellem valójában egy láthatatlanul kifeszülő és szabályozó 

véleményháló. Ma ez az internetes világhálóban tetten érhető félelmetes valóság. Ömlik az információ, elvesztek a kollektív viszonyítási támpontok, nincsenek 

többé kőbe vésett törvények a fejünkben” – írja cikkében Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichológiatudomány 

kandidátusaprofessor emerita. Neki tett föl

kérdéseket a Présház.

- Professzor asszony, a mai értékvilág csúcsára a kereszténység parancsolatai helyett a pénz és azok birtokosainak követelései kerültek. Aki más hiten, azaz világnézeten van, azt elsöpri a szellemi erőszak. Önnek mi ad erőt, hogy ennek a terrornak ellenálljon?

 

- Sokan vagyunk azonos hiten, Ők az én láthatatlan vagy éppen általam jól ismert olyan megerősítőim, szövetségeseim, akikkel együtt  kiállunk az élettörvény mellett, elfogadjuk a tízparancsolatot, mint kereszténységünk morális talapzatát.  A mi életünkben   a szocializáció során  már sejtjeinkbe égett a tízparancsolat. Közülünk számosan már nem formálisan vallásosak, hanem „a maga módján vallásosak”, ahogyan ezt Kopp Mária „Magyar lelkiállapot” 2008-as szerkesztett kötetének egy tanulmányából ismertem meg magam is. A keresztény /vagy protestáns keresztyén/ vallásgyakorlatában egykor meggátolt, megfélemlített nagyszülők, a hitéletet nem gyakorló fiatalok már csak az eredendő spirituális szükségletet hordozzák magukban, azzal a sejtéssel, hogy „valamilyen szervező erőnek lennie kell” más valóságszinten is, ami által az Univerzum fenn és lenn analóg törvények által irányított rendben működik. Egy fiatal informatikus szerint:”kell lennie egy legelső és legfőbb rendszergazdának”.

A Magasabb Intelligencia név is Istent jelöli. Carl Gustav Jung 120 évvel ezelőtt azt állította,, hogy „mindenkinek van egy istene, akiben/amiben hisz. Kinek az Úristen, kinek a pénz, kinek a gyomra, s.i.t.” Vigyázzunk, kit állítunk az életünk vezérlő csillagának helyére. Nekem ők is láthatatlan szövetségeseim, akik életben hagyják magukban a legfelső erő iránti hitet, gyakorta az Ő keresését. Az ember bio-pszicho-szociális és spirituális lény. Aki a legfelső dimenziót materializálja,   „forintosítja”, az magát az élettörvényt pusztítja, akár tud róla, akár nem.

 Nincs kétségem viszont, hogy a sok irányból pusztított és az önvédelmébe belefáradt emberi hitek gyengesége, a keresztény életvezetési hitrendszer tanításának-tanulásának hiánya a kereszténység nagyfokú belefáradását eredményezte, ezt látom magam körül sokfelé. Ezért is tartom fontosnak, hogy minden módon erősítsük a  keresztény tanítások beültetését az ifjú szívekbe, hiszen ezek Európa megtartó erői minden más, esetleg erőszakosan behatoló  hitéleti erővel szemben. Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz, mondotta Schumann az Unió alakulásakor. Vigyáznunk kell európaiságunkra, közös identitásunkra. Építsünk úgy templomokat, mint őseink, ahol a szentség oltalma védelmezi hitünket és életünket, ahol megszilárdíthatjuk összetartozásunkat és tovább adhatjuk az életet oltalmazó  törvényeket.

A teljes interjú:

 

 Akik kicselezték a PC-t

Nincs tabutéma a Vendég a Présházban című kötetben. Az interjúalany és az interjúvoló a legkényesebb témákban is valósághű tartalmakat bocsát közre - nevetségessé téve azokat a szélsőségeseket, akik a PC-vel próbálják korlátozni a gondolatszabadságot. A nyers valóság, és ami mögötte rejlik, napvilágra kerül.

 Mentő

A második világháború lezárása óta meg nem kötött békeszerződésről kezdett tárgyalást Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő.

MTI

Georgieva

Krisztalina Georgieva, az IMF új vezetője kiemelte, hogy két éve a világgazdaság összehangolt föllendülésben volt, közel 75 százaláka emelkedő trendben. Ma viszont a világgazdaság 90 százaléka esetében alacsonyabb növekedéssel számolnak.

Kép: wikipedia.org

Boris

Boris Johnson az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő bízta meg kormányalakítással.

MTI/Balogh Zoltán

Powell,

Fed

Jerome Powell, a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve monetáris politikája továbbra is "türelmes" marad, figyelembe véve a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulását, azonban a jelek szerint egy ideig nem számítanak kamatmódosításra.

MTI

Kép: wikipedia.org

Li

Kö-csiang

A kínai fejlesztési bank kétmilliárd eurót nyújt kelet-közép-európai programok finanszírozására a térség és Kína együttműködésének keretében - jelentette be Li Kö-csiang kínai kormányfő Budapesten

Kép: wikipedia.org

Róth Miksa

remekműve

Pesten

A  100 éves házak rendezvénysorozat egyik fölfedezése: Róth Miksa lappangó remekműve egy Rákóczi téri lakásban.

Kép: Molnár Fatime

Contemporary Art

"A kortárs képzőművészet a jelen kulturális kincse, a ma emberének üzen a jövőről és az örök értékekről."

Képző-művészet

Európa-érem

A mentők munkáját segítő ÉletMentő elnevezésű applikáció egy okostelefonon az alkalmazás bemutatóján Budapesten, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányító központjában 2020. január 23-án. MTI/Mónus Márton

 Szőke

Pavlics

Ferenc

Pavlics Ferenc a NASA 

holdjárművének atyja. Járművei a Marsot is meghódították. A magyar mérnök 1956-ban a forradalom után, november végén a feleségével együtt hagyta el az országot. Útja Amerikába, New Jerseybe, végül Santa Barbarában telepedett le. A magyar tapasztalatok sokat segítették a munkáját. 

Kép: wikipedia.org

A legnagyobb magyar folyami lapátkerekes gőzhajó, a Szőke Tisza roncsát vontatják partra a Ma-Hard Vízépítő Kft. szakemberei felfújható ballonok és csörlők segítségével a Szeged melletti tápéi öbölnél 2020. január 23-án. A Ganz-hajógyár újpesti üzemében 1917-ben épült és IV. Károly névre keresztelt, több mint 77 méteres kétkéményes gőzös 2012-ben süllyedt el és 2019 októberében hozták a víz felszínére. MTI/Máthé Zoltán

Vár-

kapitány

Magyar-magyar

kapcsolat

2020. október 2-4. között szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden a hagyományos felvonulással, művelődési programokkal, konyhaművészeti különlegességekkel.

Látványos menet borlovagrendekkel, mutatványosokkal, díszes fogatokkal. Hangversenyek és táncok. A parton kézműves vásár és Borfalu. Egy kis őszi pezsgés a méltán híres füredi borműveltésgre felfűzve. Mesterszakács fesztivállal ünnepli meg a szüretet a város. A Füredi Szüret már évek óta művelődési, országjárási rendezvénnyé nőtte ki magát, a borműveltség fényezése mellett tartalmas programokat nyújt a zeneszeretőknek, a gyerekeknek és a ínyencségek iránt érdeklődőknek egyaránt.

A portugáliai Fatimában ülésezett május 4-6. között a diaszpórában élő magyarok egyik legfontosabb ernyőszervezete, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ). A közgyűlésen részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.
2018. május 11.

- Államtitkár úr, ön fontos feladatnak nevezte az évtizedek óta kint élők és az újonnan kivándorlók közti összeköttetés kialakítását.

Ezt nehezíti, hogy a mostanában kivándorlóknak munkahelyük az első, hétvégi programjaikban nemigen szorítanak helyet a kapcsolatkeresésre a régóta kint élőkkel. Az anyaországból miként lehet a kapcsolatfelvételhez lökést adni?

- Valóban létező jelenség, hogy az újonnan kivándorolt magyarok és az évtizedek óta kint élők között nem túl erős a kapcsolat. Ez nem is annyira meglepő, ha belegondolunk, mennyire más típusú közösségekről van szó: az utóbbi években kivándoroltak – akik elsősorban fiatalok vagy középkorúak – a jobb élet reményében hagyták el hazájukat, tanulmányok folytatása vagy munkavégzés céljából, önszántukból. Egészen más a helyzet azokkal a

magyarokkal, akik például 1956 után menekülni kényszerültek és a nyugat-európai országokban vagy a tengerentúlon leltek új hazára. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ő köreikből nagyobb az érdeklődés a különböző, az anyaország által is támogatott, magyarságtudatot erősítő közösségi programok iránt. A Magyar Kormánynak, benne kiemelten a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak első számú célja, hogy támogassa és megerősítse a magyar közösségeket, éljenek bárhol a világon: hozzájáruljon ahhoz, hogy a különböző okokból határon kívül rekedt vagy kivándorolt magyarok abban az országban váljanak boldog és sikeres tagjaivá a magyar nemzetnek, ahol élnek. Ez igaz a diaszpórában élő magyarságra is. Ezért vezettük be az egyszerűsített honosítási eljárást, amelynek köszönhetően a határon túli magyarok is magyar állampolgárok lehetnek.

A teljes interjú:

Haydn -

Müpa

Keresztény Farsang  2020

2020. FEBRUÁR 22. SZOMBAT, 19:00
Erkel Színház, Budapest

 • Karmester » Kocsár Balázs főzeneigazgató

 • Közreműködik a Magyar Nemzeti Balettintézet, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara.

 

Müpa, 2020. március 4. szerda
19:30 — 22:00

 •  Werner: Három fúga a Hat fúga című sorozatból - Haydn közreadása

 •  Pleyel: B-dúr oktett

 •  Haydn: C-dúr csellóverseny, Hob. VII b:1

 •  Haydn: C-dúr („A szórakozott”) szimfónia, Hob. I:60

Fezen 2020

A magyar zenekarok ünnepe, a hazai muzsika felhangzása - élmények művelődésünk rajongóinak.

Tiszta forrásból.
Székesfehérvár, Új Váralja sor. 

2020. július 29-. - augusztus 1.

Hírek az európai művelődési  életből

2020. február 15-én, szombaton rendeztetik meg Marcalin a Borforraló ünneplés. A februárra tervezett rendezvény fölöttébb sok látogatót vonz. A sokféle feltüzelő forró ital és a színgazdag programok közepette szavatolt a pezsdülés.

Wagner-

napok

2020

A Magyar Nemzeti Bank 2018. június 22-én „Egri vár” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából.

MNB

Dobó Istvánt 17 évvel a várvédés után felségsértésért letartóztatták Bécsben.

LMBTI

-mentes

övezetek

2019 eleje óta Délkelet-Lengyelország több tucat városában, megyéjében és térségében kijelöltek úgynevezett "LMBTI-ideológiától mentes" területeket.

MTI

Kép: pixabay.com

Falathová

Patara fesztivál - Tata,

2020. május 15 - 17.

Olyan, a törökkort felidéző történelmi játék, mely már évek óta felajzza a nagyközönséget. A város a XVI. század közepén végvárként védte a hazát, és az oszmán-magyar csaták állandó helyszíne volt. Ennek az emlékére, a magyar hősök tiszteletére rendezik a harci bemutatókkal feltüzelt ünneplést.

AGEN
DA
PEST
BUDA

Tavaszi Tangó Maraton: Budapest, március 27 - 29.

A Tavaszi Tangó Maraton nagyszabású,  külföldieket is vonzó, innovatív

rendezvény. A magyarok fővárosa ad neki  otthont. A Stefánia Palotában megrendezendő végeláthatatlan táncon seregnyi pár indul a diadalért.

A Judas Priest 1969-ben alakult az angliai Birminghamben, amelyet sokan tartanak a heavy metál bölcsőjének. Ez a fantasztikus zenekar 2020. július 13-án a Budapest Arénában lép fel vadonatúj show-jával!

Mely könnyen futja el a gaz a mezőt; midőn a nemesebb plántát csak az emberi munka s gond nevelheti.

Széchenyi István: Lovakrul

Wagner napok a magyarok fővárosában: 2020 sem múlhat el A nibelung gyűrűje tetralógia nélkül – Hartmut Schörghofer rendezése: friss koreográfiával, újraértelmezett színpadi mozgással. Világklasszis énekesek tűnnek fel a négy este szereplői között. Itt lesz például Johan Reuter, Haja Zsolt, Schöck Atala, Stefan Vinke, Gerhard Siegel, Walter Fink és Irene Theorin is. A fesztiválra A nürnbergi mesterdalnokok fejedelmi ráadása és Waltraud Meier dalestje teszi fel a koronát.

Wagner: A Rajna kincse - 2020. június 18.

Szerintem szinte száz százalékig a magyaroknál van az igazság. A szlovákok totális hazugságot interpretálnak a mai napig, és nagyon csalódott voltam, amikor erre rájöttem. Ha legalább igyekeznének egy kicsit közelíteni az álláspontjukat a valósághoz, és felelősséget vállalnának a múltbeli dolgokért, lenne esély megbékélésre, és kialakulhatna valamiféle partneri viszony - mondja Zuzanna Falathová.

magyarhirlap.hu

Kép: Bodnár Patrícia

Globális adatok

Présház.Eu

Európai művelődési, művészeti hírportál

Kiadó, főszerkesztő:

Molnár Pál

A fényképek Dormán László,  Elekes Andor,

Molnár Csenge-Hajna

és az MTI alkotásai

Szerkesztőség:

Budapest

NMHH: CE/16336-2/2015

 

A Présház

Hírportál

archívuma

2015-16

A Présház

Híportál

archívuma

2017

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com

Présház.Eu hírportál

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT (GDPR)

 

Név: Présház.Eu hírportál

Főszerkesztő: Molnár Pál

 

Tevékenység:

 

A Présház.Eu hírportál az európai művészettel összefüggő kulturális, közéleti, gazdasági és sporteseményekről tájékoztatja olvasóit. Jelmondata: Présház – európai dimenzió.

 

 

Interjúk készítése

 

A Présház.Eu hírportál  bevonja az alkotásba a magyar művészeti, gazdasági, köz- és sportélet európai szellemiségű szereplőit.

 

AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA

 

A Présház.Eu hírportál mint adatkezelő magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos nemzeti jogszabályokban, valamint az Európai Unió jogi aktusaiban meghatározott elvárásoknak.
A Présház.Eu hírportál adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek az előírásoknak megfelelőek.
A Présház.Eu hírportál fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató későbbi megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő idejében értesíti az érintetteket.
Ha kérdés merülne föl jelen szabályzathoz kapcsolódóan, a hírportál megválaszolja.
A Présház.Eu hírportál elkötelezett együttműködő társai személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja az információs önrendelkezési jog tiszteletben tartását. A Présház.Eu hírportál a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

 

AZ ADATKEZELŐ ADATAI

Ha megkeresné hírportálunkat, kapcsolatba léphet az adatkezelővel, Molnár Pállal.
A portál bejegyzési száma: NMHH: CE/16336-2/2015

 

 

A KEZELT SZEMÉLYES ADATOK KÖRE

 • Vezetéknév

 • Keresztnév

 • E-mail cím

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

 

E-mail cím

Az e-mail cím fontos az együttműködő társak értesítéséhez

Név

A felhasználó nevének kezelése azért szükséges, hogy azonosítani tudjuk

egy-egy jelzés ügyében

 

AZ ADATKEZELÉS JOGALAPJA

 

A felhasználó hozzájárulása, amelyet elektromos levélben történő jelzéssel ad meg nekünk.

 

AZ ADATKEZELÉS IDŐTARTAMA

 

A felhasználó adatait addig kezeljük, ameddig a felhasználó nem kéri az adatok törlését

 

 

TECHNIKAI ADATOK

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat papír alapú tömbben tárolja. Ezekhez csak a főszerkesztő – az adatkezelő – fér hozzá.

 

A Présház.Eu hírportál az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés ellen.

 

ADATKEZELÉS CÉLJA

 

Az együttműködő társak jogainak védelme.

Kapcsolattartás.

 

 

AZ ADATKEZELÉS CÉLJA, MÓDJA ÉS JOGALAPJA

ÁLTALÁNOS ADATKEZELÉSI IRÁNYELVEK

 

A Présház.Eu hírportál tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, illetve törvényi felhatalmazáson alapulnak. Az önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az érintettek e hozzájárulásukat az adatkezelés bármely szakában visszavonhatják.
Bizonyos esetekben a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük a társakat.
Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

 • 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról (Infotv.);

 • Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

 • 2013. évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

 • 2000. évi C. törvény – a számvitelről (Számv. tv.);

 • 2017. évi LIII. törvény – a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (Pmt.);

 • 2013. évi CCXXXVII. törvény – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról (Hpt.).

 

ADATTOVÁBBÍTÁS, ADATFELDOLGOZÁS, AZ ADATOKAT MEGISMERŐK KÖRE

 

Személyes adatokat a Présház.Eu hírportál nem értékesít, harmadik fél számára nem ad ki.

 

ÉRINTETT JOGAI ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI

 

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve törlését.

 

 

AZ ÉRINTETT HOZZÁFÉRÉSHEZ VALÓ JOGA

 

Az érintett jogosult arra, hogy a személyes hozzáférést kapjon.

 

HELYESBÍTÉS JOGA

 

Az érintett kérheti a Présház.Eu hírportál által kezelt, rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 

TÖRLÉSHEZ VALÓ JOG

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Preshaz.Eu hírportál késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat.

 

 

Legutolsó frissítés: 2018. május 24.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
Tisza

A legnagyobb magyar folyami lapátkerekes gőzhajó, a Szőke Tisza roncsát vontatják partra a Ma-Hard Vízépítő Kft. szakemberei felfújható ballonok és csörlők segítségével a Szeged melletti tápéi öbölnél 2020. január 23-án. A Ganz-hajógyár újpesti üzemében 1917-ben épült és IV. Károly névre keresztelt, több mint 77 méteres kétkéményes gőzös 2012-ben süllyedt el és 2019 októberében hozták a víz felszínére. MTI/Máthé Zoltán